Czlowieksniegu Napisano 9 Luty 2020 Autor Share Napisano 9 Luty 2020 les " o co najwyżej dziesiątkach tysięcy " Dość ciekawa liczba, patrząc na c.a. 200 tys, o których się w samej Francji mówi. Rozumiem, że np Włochy już ani nic.. " na Wschodzie wiadomo jak" Jak? Skoro można trafić na informację o rozstrzelaniu na miejscu winnych żołnierzy, pod- i oficerów? To, że różnicą jest kwestia skali, to fakt. Ale nie zmienia to faktu, że i ci ze Wschodu, i ci z Zachodu zachowywali się podobnie. PS Proponuję jeszcze poczytać o długości stażu na froncie, zasadach urlopów, dostawach wyposażenia i zapasów... Z dwojga złego próbowałbym zrozumieć Rosjanina, których wchodząc na tereny Rzeszy na urlopie był dwa lata wcześniej, rodzinę Niemcy mu wymordowali, a jako zapasy dostaje przysłowiowe 100 gram i machorkę zawiniętą w gazetę. Ciężej mi zrozumieć Amerykanina, który właśnie spędził dwa tygodnie na Lazurowym Wybrzeżu a w paczce dostał Lucky Strike, indyka i czekoladę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 9 Luty 2020 Share Napisano 9 Luty 2020 Ach te Francuski, wcześniej Niemców próbowały naciągnąć na odszkodowania i alimenty, 50 tysięcy poszkodowanych babeczek znad Sekwany miało pretensję. Ale nawet Petain im nie chciał uwierzyć i miał rację. Później próbowały na ten sam numer naciągnąć wuja Sama. 2 godziny temu, Czlowieksniegu napisał: Z dwojga złego próbowałbym zrozumieć Rosjanina, których wchodząc na tereny Rzeszy na urlopie był dwa lata wcześniej, rodzinę Niemcy mu wymordowali, a jako zapasy dostaje przysłowiowe 100 gram i machorkę zawiniętą w gazetę. Nie wspomniałeś jeszcze, że ten biedny Rosjanin był na pewno bity przez ojca alkoholika i musiał zapewne się opiekować chorą matką, inwalidką I grupy. Nie mogę pisać, bo łzy zalały mi klawiaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 9 Luty 2020 Share Napisano 9 Luty 2020 6 minut temu, les05 napisał: Nie wspomniałeś jeszcze, że ten biedny Rosjanin był na pewno bity przez ojca alkoholika i musiał zapewne się opiekować chorą matką, inwalidką I grupy. Nie mogę pisać, bo łzy zalały mi klawiaturę. Znaczy że wypoczętym i obżartym boys, do rozrywki tylko gwałtu było potrzeba.NAAFI nie zapewniało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 9 Luty 2020 Autor Share Napisano 9 Luty 2020 les " Nie mogę pisać, bo łzy zalały mi klawiaturę. " Z wrażenia nad własną fantazją? Niepotrzebnie, taka sobie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 9 Luty 2020 Share Napisano 9 Luty 2020 Nie narzekam, spoglądając na twoje posty wiem, że mogło być gorzej. Zawsze uważałem, że nie należy wierzyć w to o czym piszą Rosjanie na temat swojego udziału w wojnie. Wszystkie ich statystyki, liczby, straty, to jedna wielka fikcja, która została powielona w milionach egzemplarzy. To są notoryczni kłamcy, którzy żyli w kłamstwie przez 80 lat i prawda, wolność, sprawiedliwość nic dla nich nie znaczą. Wystarczy poczytać Sołżenicyna i jego opinie na temat wpływu sowieckości na naturę Rosjan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 9 Luty 2020 Share Napisano 9 Luty 2020 6 godzin temu, Czlowieksniegu napisał: " na Wschodzie wiadomo jak" Jak? Skoro można trafić na informację o rozstrzelaniu na miejscu winnych żołnierzy, pod- i oficerów? Taka historia wydarzyła się w moim rodzinnym domu, w '45 sołdaty zgwałcili i zabili służącą, ktoś się odważył pójść na skargę do komendanta. Przyjechał konno 25-latek i po kilkuminutowym śledztwie strzelił w głowę sprawcy... Jednak to Les05 ma sporo racji podkreślając skalę mordów, gwałtów i przyzwolenie naczalstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 10 Luty 2020 Autor Share Napisano 10 Luty 2020 takafura " skalę mordów, gwałtów i przyzwolenie naczalstwa. " Co potwierdziłem i zaznaczyłem. Co nie zmienia faktu, że inaczej to wyglądało na Zachodzie, a inaczej na Wschodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.