Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecki bagnet

su7791

Pytanie

Napisano

Witam.

Mam okazję zakupić taki bagnet,zastanawia mnie jednak pochwa w tym zestawie.Polska ?

Dodam jeszcze że bagnet jest "czysty",brak jakichkolwiek oznaczeń.Częsty to przypadek,z jakiego okresu wojny może być bagnet,początek czy też koniec działań?

20190830_130905.jpg

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pierwsze co kłuje w oczy, to brak jakiegokolwiek sygnowania przy bardzo dobrym stanie całości. Dwa, nie podobają mi się śruby w rękojeści. Do Hiszpanii eksportowano sporo broni w okresie tamecznej wojny domowej, ale nikt nie bawił się w produkcję specjalnie pozbawionych nr bagnetów (wysprzedawano to co leżało w magazynach po PWS). W dodatku już takowe kopie wcześniej widziałem.

Napisano
3 godziny temu, Erih napisał:

ale nikt nie bawił się w produkcję specjalnie pozbawionych nr bagnetów

Nie wiem jak z bagnetami, ale sprzedawanie tam uzbrojenia pozbawionego oznaczeń to była częsta praktyka.

Napisano
Teraz, vis1939 napisał:

Nie wiem jak z bagnetami, ale sprzedawanie tam uzbrojenia pozbawionego oznaczeń to była częsta praktyka.

Owszem, poprzez zeszlifowanie.

Napisano

Czyste 84/98 to żadne rare ,tak mają i nie jest to  szlifowanie, w większości są to bagnety przeznaczone na eksport, kupowane bezpośrednio z Niemiec lub otrzymywane w ramach pomocy wojskowej, druga grupa to bagnety przeznaczone dla instytucji państwowych i organizacji paramilitarnych,  temat -rzeka nie ma się co rozpisywać ,wracając do bagnetu kol. su7799  obstawiam koniec 43 początek 44 ,pod osłoną ognio. waffenamt 519   produkcja EuF  Horster,   na foto dwa "czyściochy"

WP_20190902_15_26_13_Pro[1].jpg

WP_20190902_15_26_31_Pro[1].jpg

Napisano
2 godziny temu, Erih napisał:

Owszem, poprzez zeszlifowanie.

Produkowano także nowy sprzęt na eksport, od amunicji po karabiny beż oznaczeń producenta.Były nie raz o tym tematy na forum, ale próbując je teraz znaleźć widzę, że szlak je trafił...

Napisano

Czołem.

Militarna "98-ka" nie może być "czysta".

Albo to produkt dla którychś ze służb - chociaż one tak samo miały swoje oznaczenia,

abo produkcja komercyjna, ewentualnie replika.

pzdr.

stani

Napisano

Witam,dotarł ?

Kolego Erih,zatrzask sprawny.Brak jakichkolwiek bić,sygnatur.

Pod okładkami bite znaki odbioru fabrycznego(?).Same okładziny też "otrzaskane".

Pochwa nadal zastanawia.Pod warstwą farby widoczny numer(NIE JA TAK ZDARŁEM FARBĘ W TYM MIEJSCU).

Żabka sygnowana,bardzo słabo widoczne COF 41.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Napisano

Z braku śladów agresywnego czyszczenia, wnoszę że to jakaś replika. Minimum co powinno być, to kod producenta.

Napisano

Na chwilę obecną posiadam tylko takie foto.Sprzedawca uparcie twierdził że bagnet pochodzi z Hiszpani.Co do pochwy to przekonam się za kilka dni.

036_554809136.jpg

036_1393933606.jpg

Napisano
3 godziny temu, vis1939 napisał:

Produkowano także nowy sprzęt na eksport, od amunicji po karabiny beż oznaczeń producenta.Były nie raz o tym tematy na forum, ale próbując je teraz znaleźć widzę, że szlak je trafił...

Owszem, bez pełnego sygnowania, ale sprzęt nowy, niezbyt legalnie eksportowany w czasie wojny domowej. Niemniej JAKIEŚ punce fabryczne na nich były (kontrola jakości). W dodatku Hiszpanie nabijali swoje oznaczenia.

Ciekawe, czy ten bagnet ma funkcjonalny zatrzask...

Napisano

Witam,nie chcąc  zakładać kolejnego wątku podpinam się pod mój poprzedni.

Posiadam taki bagnet,jest on najpewniej przejęty przez inną armię.Wiedzą może Koledzy w jakiej armii był używany po wojnie(prawdopodobnie)? Norwegia?

Ps.Pochwa z poprzedniego zapytania posiada śrubkę przy dławiku. Perkunowska ???

a.jpg

d.jpg

Napisano
W dniu 30.08.2019 o 19:30, Erih napisał:

Bagnet z Hiszpanii jak najbardziej może pochodzić, tam klepią dużo kopii.

kol.Erih, a po czym wnosisz że kopia?

Napisano

Teraz to inna historia - są oznaczenia produkcyjne, czyli wszystko ok, produkcja z epoki na zamówienie eksportowe.

Kopie o których pisałem nie miały żadnych bić, również fabrycznej kontroli jakości.Podobno (opowieść handlarza) zostały zamówione dla jakiegoś stowarzyszenia weteranów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie