Młody duchem Napisano 30 Sierpień 2019 Autor Napisano 30 Sierpień 2019 Mer: jakbym tylko takie błędy w życiu popełnił to byłbym szczęśliwym człowiekiem:)) Ba: skąd wiesz cwaniaku ze moja żona ma malutkie paluszki?:)))
merten Napisano 30 Sierpień 2019 Napisano 30 Sierpień 2019 No i skoro wraca kwestia przeciwlotniczych SdKfz 251 z pułku "Hermann Goring", to czy na podstawie jakichkolwiek zdjęć da się wywnioskować do kiedy były używane? Kiedyś jak pamiętam jedno zdjęcie w starej książce/broszurce Janusza Ledwocha wywołało dyskusję na temat kamuflażu czy to już Dunkelgelb, czy jednak zakurzony Panzergrau. Rozstrzygnięcia chyba ostatecznego nie było. No i to co mnie akurat najbardziej ciekawi - czy te transportery wzięły udział w bitwie pod Warszawą latem 1944 roku?
Młody duchem Napisano 9 Wrzesień 2019 Autor Napisano 9 Wrzesień 2019 Drogi Ba... a może jakieś "machniom"...?))))) jak dobrze poszukam to skacząca żabkę znajdę..co do giełdy: nie chciałbym żeby powtórzył sie kryzys z 1929... ale tak na wszelki wypadek:..euro? zielone, randy, złoto - w czym podać ofertę? /zostają jeszcze - w tym przypadku pojemność zrozumiała - cysterny no..klasy PKP Cargo.../ I co Ty na to?
Młody duchem Napisano 13 Wrzesień 2019 Autor Napisano 13 Wrzesień 2019 Witam Pi:)) dzięki za odwiedziny..zapraszam częściej:)) ale lubię 251.....250 toleruję:)) Kaz
merten Napisano 15 Wrzesień 2019 Napisano 15 Wrzesień 2019 Tabela wklejona przez kolegę Bjar_1 w innym wątku poświęconym SdKfz 251 jest ucięta w dość niefortunnym momencie dla omawianego tu SdKfz 251/17. Dlatego zamieszczam jej dalszy fragment: Najważniejsza jest tu ostatnia rubryka mówiąca jasno, że SdKfz 251/17 ma wspierać ogniem na wprost (płaskotorowym - Flachfeuer). I to była jego główna funkcja. Dodatkowo podano, że "nadaje się do prowadzenia ognia przeciwlotniczego". SdKfz 251/17 nie jest pojazdem przeciwlotniczym i warto o tym pamiętać pisząc o przeciwlotniczych SdKfz 251 z Dywizji "Hermann Goring".
Cypis Napisano 18 Wrzesień 2019 Napisano 18 Wrzesień 2019 Znalazłem jeszcze takie zdjęcie opisane jako rozbity SdKfz 251/17 z 26 Dywizji SS , zdjęcie zrobione 29.12.1944 w Luksemburgu. Natomiast nie wiem na jakiej podstawie określono go jako wersja 17?
Młody duchem Napisano 18 Wrzesień 2019 Autor Napisano 18 Wrzesień 2019 hmm..tego też nie mam {chyba}..ale to ausf D, totalnie wywalony przedział silnikowy, gdzieś pod kamuflażem można spróbować dopatrzyć się standardowej osłony działka 20mm..więc chyba opis zdecyduje - i pójdzie w szufladke /17:)). Ale może ktoś coś innego zauważy. Kaz
Cypis Napisano 18 Wrzesień 2019 Napisano 18 Wrzesień 2019 I jeszcze 17 ze zdobytego przez partyzantów Tity transportu kolejowego.
Cypis Napisano 18 Wrzesień 2019 Napisano 18 Wrzesień 2019 Z rosyjskiej książki "№21 Танки Вермахта крупным планом (2)" , wydaje mi się , że jest to zdjęcie składu zdobytego pod Ljublaną . Poniżej wg. mnie zdjęcie tego samego składu zrobione z drugiego końca. Podpisane jako wykonane przez Sławko Smoljem w Senteide pod Ljublaną. A jak Wy myślicie ?
Młody duchem Napisano 18 Wrzesień 2019 Autor Napisano 18 Wrzesień 2019 Długi ten skład, ale widać daleko w tle tyły ausf D. Twoje domniemanie tego samego miejsca mi wydaje się wysoce prawdopodobne.. Zobacz dróżkę przy bocznicy - jak ulał ta sama... Kaz
Mirosław Jastrzebski Napisano 19 Wrzesień 2019 Napisano 19 Wrzesień 2019 @Cypis To jest ten sam skład. Źródło znane. Na obu zdjęciach widoczny jest na tle konturu Sd.Kfz.251/22 "trókątny" element. Mam oba zdjęcia w lepszej jakości. W tle, na horyzoncie charakterystyczny budynek. Nebotičnik zbudowany w latach trzydziestych, przez wiele lat najwyższy budynek w Ljublanie. Gdy spojrzy się na mapę Ljublany, na północny - zachód od tego budynku znajduje się węzeł kolejowy ( Šentvid).
Młody duchem Napisano 19 Wrzesień 2019 Autor Napisano 19 Wrzesień 2019 MJ: jest szansa na te lepszą jakość? co w zamian mogę zaoferować? Kaz
Mirosław Jastrzebski Napisano 21 Wrzesień 2019 Napisano 21 Wrzesień 2019 Jeżeli kopia ma mieć dobrą jakość muszę dorwać skaner. Przy okazji - redakcja Panzerwrecks udziela zgody na reprodukcję zdjęć.
Młody duchem Napisano 21 Wrzesień 2019 Autor Napisano 21 Wrzesień 2019 MJ: dzięki za dobre informacje z pogranicza prawa :)) a swojego skanera nie mam Ci jak dosłać:(((szkoda...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.