merten Napisano 30 Sierpień 2019 Share Napisano 30 Sierpień 2019 Cytat Do póki No mój błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 30 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2019 Mer: jakbym tylko takie błędy w życiu popełnił to byłbym szczęśliwym człowiekiem:)) Ba: skąd wiesz cwaniaku ze moja żona ma malutkie paluszki?:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merten Napisano 30 Sierpień 2019 Share Napisano 30 Sierpień 2019 No i skoro wraca kwestia przeciwlotniczych SdKfz 251 z pułku "Hermann Goring", to czy na podstawie jakichkolwiek zdjęć da się wywnioskować do kiedy były używane? Kiedyś jak pamiętam jedno zdjęcie w starej książce/broszurce Janusza Ledwocha wywołało dyskusję na temat kamuflażu czy to już Dunkelgelb, czy jednak zakurzony Panzergrau. Rozstrzygnięcia chyba ostatecznego nie było. No i to co mnie akurat najbardziej ciekawi - czy te transportery wzięły udział w bitwie pod Warszawą latem 1944 roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 9 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2019 Drogi Ba... a może jakieś "machniom"...?))))) jak dobrze poszukam to skacząca żabkę znajdę..co do giełdy: nie chciałbym żeby powtórzył sie kryzys z 1929... ale tak na wszelki wypadek:..euro? zielone, randy, złoto - w czym podać ofertę? /zostają jeszcze - w tym przypadku pojemność zrozumiała - cysterny no..klasy PKP Cargo.../ I co Ty na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrcrass Napisano 13 Wrzesień 2019 Share Napisano 13 Wrzesień 2019 250tka z Solothurn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 13 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2019 Witam Pi:)) dzięki za odwiedziny..zapraszam częściej:)) ale lubię 251.....250 toleruję:)) Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merten Napisano 15 Wrzesień 2019 Share Napisano 15 Wrzesień 2019 Tabela wklejona przez kolegę Bjar_1 w innym wątku poświęconym SdKfz 251 jest ucięta w dość niefortunnym momencie dla omawianego tu SdKfz 251/17. Dlatego zamieszczam jej dalszy fragment: Najważniejsza jest tu ostatnia rubryka mówiąca jasno, że SdKfz 251/17 ma wspierać ogniem na wprost (płaskotorowym - Flachfeuer). I to była jego główna funkcja. Dodatkowo podano, że "nadaje się do prowadzenia ognia przeciwlotniczego". SdKfz 251/17 nie jest pojazdem przeciwlotniczym i warto o tym pamiętać pisząc o przeciwlotniczych SdKfz 251 z Dywizji "Hermann Goring". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 16 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2019 Mer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 18 Wrzesień 2019 Share Napisano 18 Wrzesień 2019 Znalazłem jeszcze takie zdjęcie opisane jako rozbity SdKfz 251/17 z 26 Dywizji SS , zdjęcie zrobione 29.12.1944 w Luksemburgu. Natomiast nie wiem na jakiej podstawie określono go jako wersja 17? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 18 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2019 hmm..tego też nie mam {chyba}..ale to ausf D, totalnie wywalony przedział silnikowy, gdzieś pod kamuflażem można spróbować dopatrzyć się standardowej osłony działka 20mm..więc chyba opis zdecyduje - i pójdzie w szufladke /17:)). Ale może ktoś coś innego zauważy. Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 18 Wrzesień 2019 Share Napisano 18 Wrzesień 2019 I jeszcze 17 ze zdobytego przez partyzantów Tity transportu kolejowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 18 Wrzesień 2019 Share Napisano 18 Wrzesień 2019 Z rosyjskiej książki "№21 Танки Вермахта крупным планом (2)" , wydaje mi się , że jest to zdjęcie składu zdobytego pod Ljublaną . Poniżej wg. mnie zdjęcie tego samego składu zrobione z drugiego końca. Podpisane jako wykonane przez Sławko Smoljem w Senteide pod Ljublaną. A jak Wy myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 18 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2019 Długi ten skład, ale widać daleko w tle tyły ausf D. Twoje domniemanie tego samego miejsca mi wydaje się wysoce prawdopodobne.. Zobacz dróżkę przy bocznicy - jak ulał ta sama... Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 19 Wrzesień 2019 Share Napisano 19 Wrzesień 2019 @Cypis To jest ten sam skład. Źródło znane. Na obu zdjęciach widoczny jest na tle konturu Sd.Kfz.251/22 "trókątny" element. Mam oba zdjęcia w lepszej jakości. W tle, na horyzoncie charakterystyczny budynek. Nebotičnik zbudowany w latach trzydziestych, przez wiele lat najwyższy budynek w Ljublanie. Gdy spojrzy się na mapę Ljublany, na północny - zachód od tego budynku znajduje się węzeł kolejowy ( Šentvid). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 19 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2019 MJ: jest szansa na te lepszą jakość? co w zamian mogę zaoferować? Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 21 Wrzesień 2019 Share Napisano 21 Wrzesień 2019 Jeżeli kopia ma mieć dobrą jakość muszę dorwać skaner. Przy okazji - redakcja Panzerwrecks udziela zgody na reprodukcję zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 21 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2019 MJ: dzięki za dobre informacje z pogranicza prawa :)) a swojego skanera nie mam Ci jak dosłać:(((szkoda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudde Napisano 15 Maj 2021 Share Napisano 15 Maj 2021 Habe Fragen zum sd kfz 251 "3501" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.