GTR34 Napisano 7 Marzec 2019 Napisano 7 Marzec 2019 Witam kolezanka chce sprzedac taka oto skrzynie chcial bym dowiedziec sie cos na jej temat i prosil bym o wycene o ile to mozliwe ( dostala propozycje 400zl). Pozdrawiam
IdeL Napisano 7 Kwiecień 2019 Napisano 7 Kwiecień 2019 Oj nie. Tego typu kufry pojawiły się wcześniej - tj. w XVIII wieku. Choć skrzynie "płaskorzeźbione", służące do przechowywania rozmaitych dóbr można spotkać już w XVI wieku. Ten kufer wykonano z drewna sosnowego, wydaje mi się, że malowanego niebieską temperą. Nie dam sobie głowy obciąć, ale swego czasu słyszałem od pani, która onegdaj była kustoszem w poznańskim Muzeum Etnograficznym, że niebieski kolor był powszechny wśród panien przeznaczonych do ożenku. Warto go dokładnie obejżeć, bo mogą być resztki napisów. Często w takich kufrach montowano u góry dodatkowy schowek na drobiazgi. Bardzo podobny do twojego kufer z 1867 roku, który przybył ze Szwecji, kosztował mnie w zeszłym roku 200zł. Bardzo fajna rzecz.
Jedburgh_Ops Napisano 7 Kwiecień 2019 Napisano 7 Kwiecień 2019 Na zamku w Janowcu i w skansenie przy nim prezentowane są podobne kufry posagowe.
magius28 Napisano 7 Marzec 2019 Napisano 7 Marzec 2019 To tzw. kufer posagowy, wygląda na to, że w oryginalnej farbie pokostowej. Datować dokładnie, po zdjęciach ciężko. Pojawiły się w XIX w. (zastępując skrzynie) a były wytwarzane dość powszechnie do połowy XX w. Stawiałbym jednak na przełom wieków. Stan kufra średni, w serwisach aukcyjnych i na giełdach staroci pojawiają się dość często w cenach od ok. 200 zł do nawet ponad 1000 zł. Wszystko zależy od wieku, stanu zachowania, kompletności (klucz, kłódki ect.), sprawności mechanizmu zamka oraz materiałów z jakich jest wykonana (bywało różnie od sosny do dębiny). 400 zł z jednej strony wydaje się trochę mało, z drugiej, po zdjęciach na prawdę ciężko ocenić stan i wartość kufra.
Erih Napisano 7 Marzec 2019 Napisano 7 Marzec 2019 Zdecydowanie kufer posagowy. Nie ruszony przez szkodniki, oceniałbym na stan 4+. Cena... nieco zawyżona. Mój, z gorszymi okuciami i śladami po kornikach, wyrwałem za flaszkę. Ale to było 20 lat temu.
kazioW24 Napisano 7 Marzec 2019 Napisano 7 Marzec 2019 Bardzo dobra cena niech sprzedaje nim się klient rozmyśli,to zwykły prosty posagowy,nic ciekawego,sam chętnie bym się pozbył podobnego za 250zł,po 400-700zł to chodzą ciekawsze malowane zdobione i datowane.
Pytanie
GTR34
Witam kolezanka chce sprzedac taka oto skrzynie chcial bym dowiedziec sie cos na jej temat i prosil bym o wycene o ile to mozliwe ( dostala propozycje 400zl). Pozdrawiam
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.