Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Soda ten policyjny Ursus z "Twojej" fotografii to chyba nie polewaczka tylko coś bardziej bojowego (oczywiście w wersji dla PP), gdzieś tu, kiedyś na forum było to już "wałkowane". Ale fota w tej jakości  genialna. A co do fot wrzuconych przez Kolegę Szary_PL to ówczesny "retuszer" miał "polot".

Edytowane przez Edmundo
Napisano

Skoro jesteśmy w temacie policyjnego Ursusa, to taki oto rysunek niedawno popełniłem dla celów jednej  gry, na "podwoziu" pożyczonym z Ursusa Adama Jońcy. Wieżą proszę się nie sugerować - jest "pożyczona" z pancernego Bilbao ?

ursus_A_policja_2tmp.jpg

ursus_A_sanit_small.jpg

Napisano
12 godzin temu, Mi.Der napisał:

Skoro jesteśmy w temacie policyjnego Ursusa, to taki oto rysunek niedawno popełniłem dla celów jednej  gry, na "podwoziu" pożyczonym z Ursusa Adama Jońcy. Wieżą proszę się nie sugerować - jest "pożyczona" z pancernego Bilbao ?

ursus_A_policja_2tmp.jpg

ursus_A_sanit_small.jpg

Bardzo zgrabny rysunek, ale w sumie jaki powinien byc kolor?  czy nie wiśniowy? 

Napisano

" Powstaniec" na dokładniejszym zdjęciu. W prasie nie było tak bardzo widać retuszu roboczego ?  Oszek był wtedy w tym samym uniformie jak przed 15 laty, ale brzuszek byl " owszem, owszem"...

powstan0.JPG

powstan2.JPG

powstan1.JPG

Napisano

Tego Peugeota 5 Batalionu Pancernego z zamontowana amboną zamieścilem na początku tego wątku. A to zdjęcie w wersji bojowej w Ypres w 1918 roku związane jest  może z Armią Hallera?

Napisano

Defilada Związku byłych Marynarzy na ulicy 3 Maja w Katowicach. Na trybunie widoczni m.in. Prezydent RP Ignacy Mościcki, bp Arkadiusz Lisiecki.

Data wydarzenia: 1929-08-18. A kto prowadzi kolumnę marynarzy -śląskich powstańców?? 

PIC_1-P-3392-4.jpg

Napisano

Problem polega na tym, że defiladę prowadzi por. Florian Fronczek, a nie por.Oszek. Czy uczestniczył w tej defiladzie? Nie znalazłem potwierdzenia w tym czasopiśmie (sprawdziłem- cały sierpień 1929).

Dziesięciolecie wybuchu I powstania 002 - Kopia.jpg

Napisano

Oki, w wątku o Oszku zamieszczamy zdjęcia nie tylko Jego, ale i jego marynarzy.I to zdjęcie jak najbardziej tam pasuję. A tutaj? To wątek o samochodach pancernych z lat 1921- 1939 ? 

Napisano

No właśnie chorobcia, wrzuciłem dwa zdjęcia TK 3 i zastanawiam, czy nie " zamieszać". Tym bardziej, ze  są wątki kolegów o " karaluchach" z podziałem na typy i to bardzo obfite. Więc jak myślicie, tylko sp? Jeśli tak, to te dwa tankietek usunę...