Skocz do zawartości

Zdjęcia naszych samolotów w latach 1920- 1939

Rekomendowane odpowiedzi

formoza58 napisał:
A dzięki Tobie i li Tylko Tobie ciągle się uczę w tym temacie i uczył się będę :-)"
To święta racja, działamy w tym temacie tylko we trójkę:
- wstawiajacy
- poprawiający
- krytykujący
Uczyć się można tylko od tego środkowego.
A inni olewają ten temat - ciekawe dlaczego?
  • Tak trzymać 1

Moim zdaniem twórcom filmu należą się słowa uznania za bardzo zgrabne załatwienie problemu braku kadrów filmowych z odpowiednimi czasowo samolotami (choć jestem przekonany, ze by się znalazły). Zamiast stworzyć jakieś komputerowe dziwadło lub, co równie okropne, użyć współczesnych maszyn w roli historycznych (nie raz już tak bywało) dali kadry z samolotami może nie autentycznymi z lat 1918-20 ale mentalnie i konstrukcyjnie im odpowiadającymi.
Przeciętny oglądający skonstatuje:
-były wtedy dwupłaty i w filmie pokazane są dwupłaty
-miały propeler, i filmowe" też mają propeler.
Bardziej znający się na rzeczy zauważy, że samoloty mają stałe podwozie, otwarte kabiny i konstrukcję drzewiano-płócienną - czyli tak jak być powinno.
To, że to są licencyjne Avie z konca lat 20-tych to zauważy może 50 osób, no, może setka na milionową widownię.
  • Tak trzymać 1

Dot. ]Filmiu Niepodległość"
Z całym szacunkiem ale nie przekonuje mnie argumentacja Kolomana.
Film zrealizowany dużym nakładem sił i środków, szeroko reklamowany,premiera odbyła się W Teatrze Narodowym z udziałem przedstawicieli rządu, konsultowany z naukowcami-historykami winien w każdym kadrze być zgodny z prawdą historyczną.Nie ma znaczenia,czy ów błąd wychwyci jeden czy 50 widzów.
Dokument to dokument a nie film fabularny!
Dodam jeszcze, że w niektórych ujęciach pole geometryczne na PWS-A pokolorowano na czerwono a nie na niebiesko.
  • Tak trzymać 1

Ależ całkowicie się zgadzam z Kolegą Sedco Express, tu jest między nami jednomyślność, że:
Film...... winien w każdym kadrze być zgodny z prawdą historyczną."
No ale jak tych kadrów nie ma? A pominięcie lotnictwa też nie będzie zgodne z prawdą historyczną.
No i jest kwadratura koła.
W tej sytuacji wstawiając sceny z, jak napisałem, samolotami mentalnie i konstrukcyjnie odpowiadającymi I-ej Wojnie Światowej daje się widzowi pewne pojęcie jak to mogło wyglądać. Brak scen lotniczych stworzy u widza wrażenie, że tego lotnictwa nie było; są ułani, jest piechota jest artyleria a lotnictwa ani widu ani słychu - a to byłoby poważne zafałszowanie historii.
Prawda, wstawienie PWS-ów zamiast Fokkerów czy Oeffagów to prawie to samo co zastąpienie autentycznych kadrów z J.Piłsudskim przebranym za niego ś.p.Januszem Zakrzeńskim.
I pewnie filmu nie obejrzę, bo mnie widok przebierańców" zepsuje nastrój.
P.S. czesto bywa, że film dokumentalny uzupełniany jest wstawkami fabularnymi. Najlepszym przykładem są filmy dokumentalne (nie tylko polskie zresztą) o starożytnym Egipcie, w których użyto scen z Faraona" Kawalerowicza.
  • Tak trzymać 1