formoza58 Napisano 26 Lipiec 2022 Autor Napisano 26 Lipiec 2022 St. szer. pil. Stanisław Mazur. Cytuj
Sedco Express Napisano 5 Sierpień 2022 Napisano 5 Sierpień 2022 W dniu 16.11.2019 o 00:12, formoza58 napisał: Był instruktorem pilotażu w Wyższej Szkole Lotniczej w Grudziądzu Podczas lotu na Halberstadt CL IV nastąpiła awaria silnika i samolot wpadł w korkociąg. Wraz z St.Chłopeckim leciał szer.mech. Leon Michalski - został ciężko ranny. Cytuj
Sedco Express Napisano 8 Sierpień 2022 Napisano 8 Sierpień 2022 Na tle samolotu SPAD 61C1 z lewej strony sierż.pil. Stanisław Kopa i kpt.pil. Franciszek Jach. St.Kopa jest autorem wielu lotniczych zdjęć - każde z monogramem autora. Cytuj
otton1 Napisano 12 Sierpień 2022 Napisano 12 Sierpień 2022 Piloci, absolwenci Szkoły Pilotów L.O.P.P. w Stanisławowie. Lipiec 1937. Cytuj
formoza58 Napisano 14 Sierpień 2022 Autor Napisano 14 Sierpień 2022 Rok 1933... Z pożegnania płk. Praussa. Cytuj
otton1 Napisano 17 Sierpień 2022 Napisano 17 Sierpień 2022 Tu niestety sylwetek lotników nie zobaczymy: pogrzeb lotników 2.Pułku Lotniczego w Krakowie: plut.Janusza Romana, kpr.Stanisława Jarbuza, kpr.Jana Kozy, kpr.Bronisława Ufira, którzy zginęli w lipcu 1937 roku. Cytuj
Edmundo Napisano 18 Sierpień 2022 Napisano 18 Sierpień 2022 otton1 małe uzupełnienie do powyższego zdjęcia. Nie plut. Janusz Roman a Roman Janus oraz nie kpr. Stanisław Jarbuz a Stanisław Jarguz (pomocnik mechanika). Wszyscy powyżej wymienieni należący do 21 Eskadry Liniowej, zginęli w dniu 28.7.1937 r. pod Liszkami, w katastrofie samolotu PZL-23 "Karaś" nr 44-76 który to oblatywali po remoncie, z tym że szer. Bronisław Ufir nie należał do personelu latającego a był pomocnikiem radiomechanika i zabrany został "nadliczbowo" do składu załogi tegoż samolotu. Źródło: Adam Popiel Pamięci poległych lotników 1933-1939, Warszawa 1987, str. 116-118. 1 Cytuj
otton1 Napisano 18 Sierpień 2022 Napisano 18 Sierpień 2022 Wielkie dzięki Edmundo za korektę. Takie to były i są nadal stosunkowo często publikowane wiadomości prasowe z błędnie podanymi nazwiskami czy nazwami miejscowości. Zamieszczając taką fotografię na forum mam wielki dylemat: czy skorygować dane i fotografię zamieszczać z opisem po korekcie czy zamieszczać fotografię z autentycznym opisem z epoki. Cytuj
Edmundo Napisano 18 Sierpień 2022 Napisano 18 Sierpień 2022 Godzinę temu, otton1 napisał: Wielkie dzięki Edmundo za korektę. Nie ma sprawy, jak mogę tak pomogę. Godzinę temu, otton1 napisał: Takie to były i są nadal stosunkowo często publikowane wiadomości prasowe z błędnie podanymi nazwiskami czy nazwami miejscowości. Zgadzam się. Godzinę temu, otton1 napisał: Zamieszczając taką fotografię na forum mam wielki dylemat: czy skorygować dane i fotografię zamieszczać z opisem po korekcie czy zamieszczać fotografię z autentycznym opisem z epoki. Najlepiej byłoby i tak i tak Cytuj
formoza58 Napisano 27 Sierpień 2022 Autor Napisano 27 Sierpień 2022 Z archiwum Allegro...Sylwester w 4 PL. Cytuj
formoza58 Napisano 27 Sierpień 2022 Autor Napisano 27 Sierpień 2022 Jw. I sylwetki Lotników, do identyfikacji... Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 29 Czerwiec Napisano 29 Czerwiec W dniu 23.04.2018 o 02:05, Koloman napisał: Major pilot Czesław Dolecki, absolwent Francuskiej Szkoły Pilotów, między innymi dowódca 22.Eskadry Liniowej (w 1926 roku). Na fotografii jako komendant Szkoły Pilotów LOPP im. Gen. T. Kasprzyckiego na lotnisku Dąbrowa w Stanisławowie (1939) Mjr pil. Czesław Dolecki to dziadek mojego przyjaciela. Jego kapitalne zdjęcia wczoraj widziałem, a znalazły się w sposób nieoczekiwany dla wnuka. Cytuj
otton1 Napisano 4 Lipiec Napisano 4 Lipiec W dniu 29.06.2025 o 15:19, Jedburgh_Ops napisał: Mjr pil. Czesław Dolecki to dziadek mojego przyjaciela. Jego kapitalne zdjęcia wczoraj widziałem, a znalazły się w sposób nieoczekiwany dla wnuka. To bardzo interesująca informacja! Mam w związku z tym dwa pytania: 1. Czy można liczyć na publikację tych fotografii na forum (zabezpieczonych zresztą przed kopiowaniem)? 2. Czy znane są losy majora Doleckiego po wrześniu 1939? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 5 Lipiec Napisano 5 Lipiec Zabiegam o to. Zdjęcia są rewelacyjne. Będę temat - nomen omen - pilotował. Spotkałem się z przyjacielem w zupełnie innych sprawach i temat jego dziadka wyskoczył niespodziewanie i tymczasem nie mieliśmy czasu tematu rozwinąć. Cytuj
otton1 Napisano 6 Lipiec Napisano 6 Lipiec W dniu 5.07.2025 o 02:23, Jedburgh_Ops napisał: Zabiegam o to. Zdjęcia są rewelacyjne. Będę temat - nomen omen - pilotował. Spotkałem się z przyjacielem w zupełnie innych sprawach i temat jego dziadka wyskoczył niespodziewanie i tymczasem nie mieliśmy czasu tematu rozwinąć. "Ja mam czas, ja poczekam" jak śpiewał onegdaj Bodo. Fajnie byłoby zobaczyć te fotografie. Cytuj
formoza58 Napisano 9 Lipiec Autor Napisano 9 Lipiec Kpt. pil. Jan Lasocki. Zginął w 1936 roku w locie do Hiszpanii, na samolocie , który miał zasilić wojska gen. Franco . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi