Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ad.Koloman (341 / 0) 2018-05-28 23:40:06
Jeden z tych, którym dane było zramoleć i zemrzeć śmiercią naturalną: ppłk.pil.Jan Kieżun (1890-1970)"

Odznaka włoskiego pilota I WŚ - nad odznaką francuskiego pilota.
Napisano
ad.Koloman (341 / 0)2018-05-30 02:33:17

Adam Wojtyga 1896 - 1956

-odznaka polowa pilota
-Krzyż Niepodległości
-Krzyż Walecznych
-Srebrny Krzyż Zasługi RP
-Medal Pamiątkowy za Wojnę 1918-1921
-Medal 10-lecia Odzyskania Niepodległości
-odznaka pamiątkowa 1 Brygady Legionów a Wierną Służbę"
-odznaka 2.PL (Kraków)
Napisano
Sedco Express (553 / 9) 2018-05-30 08:43:32

Małe uzupełnienie do spisu odznaczeń.

ppor/ ppłk. pil. Adam Wojtyga nigdy nie miał nadanej Polowej Odznaki Pilota. Bezpośrednio po szkoleniu prawie cały okres służby to służba na różnych stanowiskach w szkolnictwie. Nie wykonywał lotów bojowych w okresie za które nadawano Polową Odznakę Pilota (1918-21). Wszystkie nadania przedwojenne (od 11.11.1928 roku)były numerowane i nie figuruje na liście nadań.

Jest to zwykła odznaka pilota.
Napisano

Znowu wyjdę na złego policjanta", ale cóż, trudno...
Kilku z Lotników, który mieli szansę, aby zramoleć i zemrzeć śmiercią naturalną". Niestety, nadszedł rok 1927, a kolejnego dla Nich nie było.

Sierż. ucz. pil. A. Jabłoński...

Napisano
Kolega formoza58 napisał:
PS. Przypomniał mi się post- pytanie z 26 kwietnia, więc spytam się podobnie: Sedco Express- wielka cisza? Brak materiałów do zamieszczania?"
Według mojej wiedzy, Kolega Sedco Express posiada znakomite materiały w ilosci pozwalającej obdzielić kilka forów na raz.
Dlaczego milczy, tego to ja już nie wiem.
Natomiast dlaczego ja postanowiłem milczeć wyjaśniam:
posiadam dużo bardzo interesujących, w dużej mierze niepublikowanych materiałów, na przykład albumy z fotografiami Kazimierza Kubali, Mieczysława Szczudłowskiego, Romana Florera, Tadeusza Praussa, Stanisława Nazarkiewicza, Jana Wierzejskiego, Józefa Cagaska, Bogdana Kwiecińskiego i wielu innych, mnóstwo pojedyńczych fotografii czy skany licznych dokumentów.
Z wielką ochotą chciałem te w wielu przypadkach unikalne materiały udostępnić na forum zainteresowanym Kolegom otrzymując w zamian, też na forum równie ciekawe, wcześniej nie publikowane, nie znane mi informacje czy fotografie.
Niestety, w zamian otrzymuję kiepskiej jakości skany portretowe, głównie ze znanego powszechnie dzieła Ku czci......", fotografie też kiepskie (np. ostatnie w temacie z godłami), najczęściej z dostępnej w digitalnych bibliotekach pracy czy NAC-u.
No i również łatwo dostępne w w/w prasie nekrologi.
To nie jest równorzędna wymiana więc mówię pas" i wycofuję się z gry czyli z tego forum.
Napisano
A myślałem, że padła Tobie klawiaturka przy blokadzie ???????...". Hmm,wydaje mi się, że Kolega Sedco Express nie potrzebuje w Twojej osobie adwokata, bowiem bez tego zupełnie dobrze się porozumiewamy. I na pewno zrozumie moje intencje apropo mojego postscriptum...
Naprawdę, wierz mi, nie jestem pod wrażeniem Twoich wymienionych zbiorów, bowiem temat Lotnictwa nie jest u mnie priorytetowy. Wrzucając posiadane lub znajdujące w wymienionych przez Ciebie źródłach , nie liczyłem na wymiany, lecz na bezinteresowne zainteresowanie lotniczym tematem, bynajmniej nie Ciebie. To, że czy łatwo znależć je w ww. wymienionych przez Ciebie żródłach ( mam na myśli nekrologi i wiadomości prasowe) pozostawiam innym, byle nie Tobie. A swoją drogą, piszesz o równorzędnej wymianie?Faktycznie, we wszystkich wątkach jej nie było...
Na koniec, jedno co, to jestem pod wrażeniem Twojej skromności".Sygnalizowanej na łamach forum, przypieczętowanej w ostatnim, pożegnalnym poście w tej jak to nazwałeś grze".
Pozdrawiam