Krzymen Napisano 7 Lipiec 2022 Share Napisano 7 Lipiec 2022 On 17.06.2021 o 21:58, Sedco Express napisał: Ppor. pil. jednej z eskadr lotniczych Armii Polskiej gen. Hallera. Pod odznaką pamiątkową Armii Hallera odznaka pilota (zapewne ukończona szkoła pilotażu we Francji) a pod nią odznaka pilota Imperialnych Sił Powietrznych Rosji. Sądziłem, że może to być ppor. pil. Kazimierz Zacharewicz ale on nie był pilotem carskim. Ciekawe kto to jest ? Sergiusz Abżółtowski - jeszcze kapitan lub już major. Fotografia zrobiona przed sierpniem 1919. Można porównać ze zdjęciami umieszczonymi w tym wątku: https://forum.odkrywca.pl/topic/761637-sylwetki-lotników-ii-rp-1918--1920/page/31/#comment-1980458 Tam Sergiusz A. ma dodatkowo biało-czerwoną (lub amarantowo-białą) wstążeczkę, którą w 1921 wymieniano na Krzyż Walecznych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 7 Lipiec 2022 Share Napisano 7 Lipiec 2022 Witaj Kolego Krzymen - miło, że się objawiłeś na tym forum! Twój udział ożywi bez watpienia tematy lotnicze (personalne) jak na innych forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzymen Napisano 7 Lipiec 2022 Share Napisano 7 Lipiec 2022 Dzięki za miłe powitanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2022 Z archiwum Allegro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 8 Lipiec 2022 Share Napisano 8 Lipiec 2022 8 godzin temu, formoza58 napisał: Z archiwum Allegro... Kpr. obs. Michał Dzierzgowski przy kaemie. Pilot - por.pil. Kazimierz Ziembiński. Samolot - DFW C.V. "2" - w lutym 1920 r. w III Es.Wlkp. a w marcu już w 14.EW. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2022 Ze spaceru po warszawskich Powązkach Wojskowych. Nie znalazłem Ich śladu w Liście Poleglych w " Księdze..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2022 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfw Napisano 26 Lipiec 2022 Share Napisano 26 Lipiec 2022 Zapewne ofiary szkolenia lotniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 26 Lipiec 2022 Share Napisano 26 Lipiec 2022 2 godziny temu, sfw napisał: Zapewne ofiary szkolenia lotniczego Tylko w jednym przypadku napisano na tabliczce: "zginął śmiercią lotnika". Na dwóch pozostałych napisano skrót: "zm." czyli zmarł. Można domniemywać, że pierwszy zginął w jakiejś kraksie samolotu a dwóch pozostałych "skosiły" np. choroby (hiszpanka była jeszcze aktualna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 27 Lipiec 2022 Share Napisano 27 Lipiec 2022 W dniu 26.07.2022 o 18:07, formoza58 napisał: Nie znalazłem Ich śladu w Liście Poleglych w " Księdze..." Kolego formoza58 - znalazłeś może więcej takich lotników nie ujętych w "Księdze....." a pochowanych na Powązkach czy innych cmentarzach warszawskich? Może udałoby się coś na ich temat znaleźć - szansa bardzo niewielka ale można spróbować przeglądając ówczesną prasę. Zazwyczaj podawała informację o kraksie samolotu bo to był dobry "news". Sporo można też znaleźć przeglądając t.zw. "Kronikę towarzyską" czyli nekrologi. Może spróbujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2022 Podałem trzy,spróbuj znależć. A wtedy pojawią się następne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 28 Lipiec 2022 Share Napisano 28 Lipiec 2022 16 godzin temu, formoza58 napisał: Podałem trzy,spróbuj znależć Kolego formoza58 - znawcy tematu lotnikow wojny polsko-ukraińskiej i polsko-bolszewickiej szacują możliwość identyfikacji lub uzyskania informacji o lotnikach z tego okresu na 2%, maksymalnie 5%. Przy czym im krótszy staż w lotnictwie tym te możliwości są coraz mniejsze. To co można zdziałać przy trzech lotnikach choć oczywiście cuda się zdarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2022 1 godzinę temu, otton1 napisał: To co można zdziałać przy trzech lotnikach choć oczywiście cuda się zdarzają. Tak trochę jałowo brzmi Twoje " może spróbujemy". To po co w jednym poście proponujesz, a w kolejnym zniechęcasz? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 28 Lipiec 2022 Share Napisano 28 Lipiec 2022 1 godzinę temu, otton1 napisał: Kolego formoza58 - znawcy tematu lotnikow wojny polsko-ukraińskiej i polsko-bolszewickiej szacują możliwość identyfikacji lub uzyskania informacji o lotnikach z tego okresu na 2%, maksymalnie 5%. Przy czym im krótszy staż w lotnictwie tym te możliwości są coraz mniejsze. To co można zdziałać przy trzech lotnikach choć oczywiście cuda się zdarzają. Bez przesady. Lotnicy tych wojen są w większości znani i to aż za dobrze, oczywiście nie w 100 % jeśli chodzi o nazwiska i ich zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzymen Napisano 28 Lipiec 2022 Share Napisano 28 Lipiec 2022 „Lista strat Wojska Polskiego. Polegli i zmarli w wojnach 1918-1920” 1934 5732. Czerwiński Jan, szer, oddz. lotny – zm. ch. 23.II.1919, Warszawa 5948. Ćwikliński Tadeusz, szer, ofic. szk. obs. lotn. – zm. ch. 22.I.1920, Warszawa Jedyny Marian Polkowski, który znajduje się na „Liście” służył w 36 pp i poległ pod Duniłowiczami w 3 czerwca 1920. Na „Liście” zapisano: 31361. Polkowski Aleksander, sierż., esk. lotn. – zm. ch. 7.I.1920, Kraków Może to ten ? Chociaż ten Kraków … Warto jeszcze sprawdzić u Pawlaka „Pamięci lotników polskich 1918-1945”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2022 Szacunek Wielki, Krzymenie, jak grobownik Grobownikowi. Krótko, konkretnie i na temat. Mam tą listę strat pod okiem, ale bardziej przymierzałem się do znalezienia notatek prasowych i ewentualnych zdjęć. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 29 Lipiec 2022 Share Napisano 29 Lipiec 2022 16 godzin temu, formoza58 napisał: Szacunek Wielki, Krzymenie, Też gratuluję Kolego Krzymen! 16 godzin temu, formoza58 napisał: Krótko, konkretnie i na temat. Problem w tym, że te informacje z "Listy strat............." nie wnoszą niczego nowego - są prawie identyczne z tabliczkami umieszczonymi na krzyżach. Choć dodano literki "ch" wskazujące na chorobę (o czym zresztą pisałem wyżej). Z tym, że na tabliczkach podany jest jeszcze wiek zmarłego. 16 godzin temu, formoza58 napisał: bardziej przymierzałem się do znalezienia notatek prasowych i ewentualnych zdjęć. Tu jak najbardziej rozumiem Kolegę Formoza58 - o to właśnie chodzi. Chęć znalezienia informacji o lotniku wykraczającej poza zakres podany na tabliczce nagrobnej czy na "Liście strat......." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2022 16 godzin temu, formoza58 napisał: Krótko, konkretnie i na temat. Chodziło mi Ottonie, że odzew natychmiastowy w temacie tych trzech Lotników. Zamiast " a może", " spróbujemy", zalożymy". Teraz, otton1 napisał: Problem w tym, że te informacje z "Listy strat............." nie wnoszą niczego nowego - są prawie identyczne z tabliczkami umieszczonymi na krzyżach To po co gratulujesz Krzymenowi, a potem bęc ?. Spróbuj znależć coś nowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 29 Lipiec 2022 Share Napisano 29 Lipiec 2022 8 minut temu, formoza58 napisał: ......po co gratulujesz Krzymenowi...... dlatego: 10 minut temu, formoza58 napisał: Chodziło mi Ottonie, że odzew natychmiastowy w temacie tych trzech Lotników. 10 minut temu, formoza58 napisał: ....potem bęc... Jakie znowu "bęc" - nic nie rozumiesz Kolego fromoza58!!!!!! Jakkolwiek dane przekazane przez Kolegę Krzymena nie wnoszą niczego NOWEGO to mamy potwierdzenie z INNEGO ŹRÓDŁA prawdziwości informacji umieszczonych na tabliczkach. Bardzo ważna jest w takich przypadkach możliwość weryfikacji danych czy informacji czyli korzystanie z różnych źródeł. I ten warunek spełniają wiadomości podane przez Kolegę Krzymena - i na tym polega ich wartość! 1 godzinę temu, formoza58 napisał: Spróbuj znależć coś nowego . Próbuję - sam wiesz, że to nie takie proste i szybkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2022 Tylko wbrew pozorom,wystarczy chcieć i odrobinę czasu mieć... O właśnie, przy okazji szukania czegoś w prasie na temat trzech wspomnianych Lotników spoczywających na Powązkach, trafiłem nekrolog innego. O tyle szczęśliwie, ze jest po Nim ślad i w 'Księdze..." i w " Liście...". Dla odmiany, czeka mnie przy okazji spaceru po Powązkach znalezienie Jego grobu. Może Krzymen ma w swoim archiwum, to mi oszczędzi szukania.. 1. znaleziony nekrolog 2, 3, 4 z " Ku czci Poległych Lotników" 5, z " Listy strat..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 29 Lipiec 2022 Share Napisano 29 Lipiec 2022 17 minut temu, formoza58 napisał: Tylko wbrew pozorom,wystarczy chcieć i odrobinę czasu mieć... O właśnie, przy okazji szukania czegoś w prasie na temat trzech wspomnianych Lotników spoczywających na Powązkach, trafiłem nekrolog innego. O tyle szczęśliwie, ze jest po Nim ślad i w 'Księdze..." i w " Liście...". Dla odmiany, czeka mnie przy okazji spaceru po Powązkach znalezienie Jego grobu. Może Krzymen ma w swoim archiwum, to mi oszczędzi szukania.. 1. znaleziony nekrolog 2, 3, 4 z " Ku czci Poległych Lotników" 5, z " Listy strat..." Do powyższych źródeł może warto dopisać informacje z książki "Wypadki śmiertelne w lotnictwie polskim 1918-1939" - A.Popiel (Chmielów 2014). str. 47: " 12 sierpnia 1920 - Warszawa 12 Eskadra W czasie startu do lotu bojowego podporucznik pilot Henryk Kozanecki i podporucznik obserwator Jerzy Roszkowski ulegli katastrofie. Por. Kozanecki zmarł następnego dni [13.08.1920 r.] w szpitalu Ujazdowskim. Pochowany w Warszawie, cmentarz wojskowy Powązki, kwatera A11-7-6 Kod przyczyny: 6 [niewyjaśnione] " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 29 Lipiec 2022 Share Napisano 29 Lipiec 2022 4 minuty temu, Sedco Express napisał: Do powyższych źródeł może warto dopisać informacje z książki "Wypadki śmiertelne w lotnictwie polskim 1918-1939" - A.Popiel (Chmielów 2014). 29 minut temu, formoza58 napisał: wystarczy chcieć i odrobinę czasu mieć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2022 Sedco, dzięki za uzupełnienie. Te trzy kwatery się zlały w jedną i znów trzeba ruszyć rzędami krzyży, ale wykonalne :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 30 Lipiec 2022 Share Napisano 30 Lipiec 2022 (edytowane) Ciekawe zdjęcie tzn. fragment. Można prosić o całe ? Edytowane 30 Lipiec 2022 przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 30 Lipiec 2022 Share Napisano 30 Lipiec 2022 2 godziny temu, Sedco Express napisał: Ciekawe zdjęcie tzn. fragment. Można prosić o całe ? Niestety, otrzymałem tylko ten fragment fotografii do identyfikacji. Dodatkowo, jej dysponent poprosił mnie o wycofanie tego fragmentu z forum co z bólem serca uczyniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi