Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
On 17.06.2021 o 21:58, Sedco Express napisał:

Ppor. pil. jednej z eskadr lotniczych Armii Polskiej gen. Hallera.

Pod odznaką pamiątkową Armii Hallera odznaka pilota (zapewne ukończona szkoła pilotażu we Francji) a pod nią odznaka pilota Imperialnych Sił Powietrznych Rosji. Sądziłem, że może to być ppor. pil. Kazimierz Zacharewicz ale on nie był pilotem carskim.

Ciekawe kto to jest ?

Sergiusz Abżółtowski - jeszcze kapitan lub już major. Fotografia zrobiona przed sierpniem 1919. Można porównać ze zdjęciami umieszczonymi w tym wątku:

https://forum.odkrywca.pl/topic/761637-sylwetki-lotników-ii-rp-1918--1920/page/31/#comment-1980458

Tam Sergiusz A. ma dodatkowo biało-czerwoną (lub amarantowo-białą) wstążeczkę, którą w 1921 wymieniano na Krzyż Walecznych.

• Super 2
Napisano

Witaj Kolego Krzymen - miło, że się objawiłeś na tym forum!

Twój udział ożywi bez watpienia tematy lotnicze (personalne) jak na innych forach.

Napisano
8 godzin temu, formoza58 napisał:

Z archiwum Allegro...

1025330377_lotsylw1920wlkp.JPG.56f2e5a84634a5d2348cd654310ddc0b.JPG

1529530711_lotsyl1820wlkp2.JPG.fd3e12ec2d900d590928f965fe31a096.JPG

Kpr. obs. Michał Dzierzgowski przy kaemie. Pilot - por.pil. Kazimierz Ziembiński.

Samolot - DFW C.V. "2" - w lutym 1920 r. w III Es.Wlkp. a w marcu już w 14.EW.

• Super 1
  • 3 weeks later...
Napisano
2 godziny temu, sfw napisał:

Zapewne ofiary szkolenia lotniczego

Tylko w jednym przypadku napisano na tabliczce: "zginął śmiercią lotnika". Na dwóch pozostałych napisano skrót: "zm." czyli zmarł. Można domniemywać, że pierwszy zginął w jakiejś kraksie samolotu a dwóch pozostałych "skosiły" np. choroby (hiszpanka była jeszcze aktualna).

Napisano
W dniu 26.07.2022 o 18:07, formoza58 napisał:

Nie znalazłem Ich śladu w Liście Poleglych w  " Księdze..."

Kolego formoza58 - znalazłeś może więcej takich lotników nie ujętych w "Księdze....." a pochowanych na Powązkach czy innych cmentarzach warszawskich?

Może udałoby się coś na ich temat znaleźć - szansa bardzo niewielka ale można spróbować przeglądając ówczesną prasę. Zazwyczaj podawała informację o kraksie samolotu bo to był dobry "news". Sporo można też znaleźć przeglądając t.zw. "Kronikę towarzyską" czyli nekrologi. Może spróbujemy.

Napisano
16 godzin temu, formoza58 napisał:

Podałem trzy,spróbuj znależć

Kolego formoza58 - znawcy tematu lotnikow wojny polsko-ukraińskiej i polsko-bolszewickiej szacują możliwość identyfikacji lub uzyskania informacji o lotnikach z tego okresu na 2%, maksymalnie 5%. Przy czym im krótszy staż w lotnictwie tym te możliwości są coraz mniejsze. To co można zdziałać przy trzech lotnikach choć oczywiście cuda się zdarzają. 

Napisano
1 godzinę temu, otton1 napisał:

To co można zdziałać przy trzech lotnikach choć oczywiście cuda się zdarzają.

Tak trochę jałowo brzmi Twoje " może spróbujemy". To po co w jednym poście proponujesz, a w kolejnym zniechęcasz?  :-) 

Napisano
1 godzinę temu, otton1 napisał:

Kolego formoza58 - znawcy tematu lotnikow wojny polsko-ukraińskiej i polsko-bolszewickiej szacują możliwość identyfikacji lub uzyskania informacji o lotnikach z tego okresu na 2%, maksymalnie 5%. Przy czym im krótszy staż w lotnictwie tym te możliwości są coraz mniejsze. To co można zdziałać przy trzech lotnikach choć oczywiście cuda się zdarzają. 

Bez przesady. Lotnicy tych wojen są w większości znani i to aż za dobrze, oczywiście nie w 100 % jeśli chodzi o nazwiska i ich zdjęcia.

Napisano

„Lista strat Wojska Polskiego. Polegli i zmarli w wojnach 1918-1920” 1934

5732. Czerwiński Jan, szer, oddz. lotny – zm. ch. 23.II.1919, Warszawa

5948. Ćwikliński Tadeusz, szer, ofic. szk. obs. lotn. – zm. ch. 22.I.1920, Warszawa

Jedyny Marian Polkowski, który znajduje się na „Liście” służył w 36 pp i poległ pod Duniłowiczami w 3 czerwca 1920. Na „Liście” zapisano:

31361. Polkowski Aleksander, sierż., esk. lotn. – zm. ch. 7.I.1920, Kraków

Może to ten ? Chociaż ten Kraków … Warto jeszcze sprawdzić u Pawlaka „Pamięci lotników polskich 1918-1945”.

Napisano

Szacunek Wielki, Krzymenie, jak grobownik Grobownikowi. Krótko, konkretnie i na temat. Mam tą listę strat pod okiem, ale bardziej przymierzałem się do znalezienia notatek prasowych i ewentualnych zdjęć.

Pozdrawiam serdecznie

Napisano

Szacunek Wielki, Krzymenie,

Też gratuluję Kolego Krzymen!

Krótko, konkretnie i na temat.

Problem w tym, że te informacje z "Listy strat............." nie wnoszą niczego nowego - są prawie identyczne z tabliczkami umieszczonymi na krzyżach. Choć dodano literki "ch" wskazujące na chorobę (o czym zresztą pisałem wyżej). Z tym, że na tabliczkach podany jest jeszcze wiek zmarłego.

bardziej przymierzałem się do znalezienia notatek prasowych i ewentualnych zdjęć.

Tu jak najbardziej rozumiem Kolegę Formoza58 - o to właśnie chodzi. Chęć znalezienia informacji o lotniku wykraczającej poza zakres podany na tabliczce nagrobnej czy na "Liście strat......."

Napisano

Krótko, konkretnie i na temat.

Chodziło mi Ottonie, że odzew natychmiastowy w temacie tych trzech Lotników. Zamiast " a może", " spróbujemy", zalożymy".

Teraz, otton1 napisał:

Problem w tym, że te informacje z "Listy strat............." nie wnoszą niczego nowego - są prawie identyczne z tabliczkami umieszczonymi na krzyżach

To po co gratulujesz Krzymenowi, a potem bęc ?. Spróbuj znależć coś nowego . 

Napisano
8 minut temu, formoza58 napisał:

......po co gratulujesz Krzymenowi......

dlatego:

10 minut temu, formoza58 napisał:

Chodziło mi Ottonie, że odzew natychmiastowy w temacie tych trzech Lotników.

10 minut temu, formoza58 napisał:

....potem bęc...

Jakie znowu "bęc" - nic nie rozumiesz Kolego fromoza58!!!!!!

Jakkolwiek dane przekazane przez Kolegę Krzymena nie wnoszą niczego NOWEGO to mamy potwierdzenie z INNEGO ŹRÓDŁA prawdziwości informacji umieszczonych na tabliczkach. Bardzo ważna jest w takich przypadkach możliwość weryfikacji danych czy informacji czyli korzystanie z różnych źródeł. I ten warunek spełniają wiadomości podane przez Kolegę Krzymena - i na tym polega ich wartość!

1 godzinę temu, formoza58 napisał:

Spróbuj znależć coś nowego .

Próbuję - sam wiesz, że to nie takie proste i szybkie!

Napisano

Tylko wbrew pozorom,wystarczy chcieć i odrobinę czasu mieć...

O właśnie, przy okazji szukania czegoś w prasie na temat trzech wspomnianych Lotników spoczywających na Powązkach, trafiłem nekrolog innego. O tyle szczęśliwie, ze jest po Nim ślad i w 'Księdze..." i w " Liście...". Dla odmiany, czeka mnie przy okazji spaceru po Powązkach znalezienie Jego grobu. Może Krzymen ma w swoim archiwum, to mi oszczędzi szukania..

1. znaleziony nekrolog

2, 3, 4  z " Ku czci Poległych Lotników"

5, z " Listy strat..."

lot henryk kozanecki 20r.JPG

kozanecki1.JPG

kozanecki2.JPG

kozanecki3.JPG

kozanecki lista.JPG

Napisano
17 minut temu, formoza58 napisał:

Tylko wbrew pozorom,wystarczy chcieć i odrobinę czasu mieć...

O właśnie, przy okazji szukania czegoś w prasie na temat trzech wspomnianych Lotników spoczywających na Powązkach, trafiłem nekrolog innego. O tyle szczęśliwie, ze jest po Nim ślad i w 'Księdze..." i w " Liście...". Dla odmiany, czeka mnie przy okazji spaceru po Powązkach znalezienie Jego grobu. Może Krzymen ma w swoim archiwum, to mi oszczędzi szukania..

1. znaleziony nekrolog

2, 3, 4  z " Ku czci Poległych Lotników"

5, z " Listy strat..."

lot henryk kozanecki 20r.JPG

kozanecki1.JPG

kozanecki2.JPG

kozanecki3.JPG

kozanecki lista.JPG

Do powyższych źródeł może warto dopisać informacje z książki "Wypadki śmiertelne w lotnictwie polskim 1918-1939" - A.Popiel (Chmielów 2014).

str. 47: " 12 sierpnia 1920 - Warszawa 12 Eskadra

W czasie startu do lotu bojowego podporucznik pilot Henryk Kozanecki i podporucznik obserwator Jerzy Roszkowski ulegli katastrofie. Por. Kozanecki zmarł następnego dni [13.08.1920 r.] w szpitalu Ujazdowskim.

Pochowany w Warszawie, cmentarz wojskowy Powązki, kwatera A11-7-6

Kod przyczyny: 6 [niewyjaśnione] "

Napisano
4 minuty temu, Sedco Express napisał:

Do powyższych źródeł może warto dopisać informacje z książki "Wypadki śmiertelne w lotnictwie polskim 1918-1939" - A.Popiel (Chmielów 2014).

29 minut temu, formoza58 napisał:

wystarczy chcieć i odrobinę czasu mieć..

Napisano
2 godziny temu, Sedco Express napisał:

Ciekawe zdjęcie tzn. fragment. Można prosić o całe ?

Niestety, otrzymałem tylko ten fragment fotografii do identyfikacji. Dodatkowo, jej dysponent poprosił mnie o wycofanie tego fragmentu z forum co z bólem serca uczyniłem.