Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.ebay.de/itm/nazi-germany-photo-lot-with-letter-warschau-1942-beute-panzer-flak-train-etc-/162676659145?hash=item25e048d3c9%3Ag%3AgD8AAOSwLyVZvfZL&nma=true&si=2dVFqod44n%252FU5qmW8SXk87ODd1Q%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557
Napisano
To bardzo fajne zdjęcia pod wieloma względami.

1. Pod główną bramą szkoły św. Kingi stoi druga z powstańczych panter - umownie nazywana WP" a więc najprawdopodobniej to ona została tam pozostawiona 11 sierpnia a nie Magda-Pudel" i jest to chyba jedyne zdjęcie tego konkretnego czołgu gdzie widać go w całej okazałości.
2. Niemieckie krzyże najwyraźniej nie są zamalowane.
3. Zdjęcia otwierają dyskusję czy nie doszło do pewnej roszady odnośnie wiedzy czytanej" o użyciu czołgów w dniach 10 i 11 sierpnia - o tym z którego z nich zrezygnowano wcześniej tudzież o tym który z nich 11 sierpnia nacierał w kierunku Stawek a później osłaniał odwrót do ruin getta i dalej na Stare Miasto. Niby nic specjalnego to nie wnosi a jednak coś uszczegóławia.
4. Fajne zdjęcie ul.Powązkowskiej z widoczną bramą św. Honoraty i kościołem pw. św. Karola Boromeusza. Czy to Magda-Pudel" ostrzelała jego wieże... a może jednak WP"?
5. Ciekawe czy pociąg widoczny na kolejnym zdjęciu to ten, który jeździł po linii obwodowej między dworcem Gdańskim a Zachodnim na który ośkowcy" dokonali nieudanego wypadu w nocy z 7 na 8 sierpnia i który tak dał się nam później we znaki podczas walk o warszawską Starówkę?
Napisano

Budynek przed którym zrobiono zdjęcie istnieje do naszych czasów - adres Okopowa 55a. Od 1948 roku mieści się tam zespól szkól im. Michała Konarskiego. Wygląda na to że rzeczywiście w relacjach zostały zamienione Magda i WP. Według tych zdjęć WP został unieruchomiony na wysokości Twierdzy" ustawiony wzdłuż ulicy Okopowej z lufą skierowaną w kierunku ul. Powązkowskiej.
Pozdrawiam
Witek

Napisano

Mała poprawka do poprzedniego posta. Pantera nie stoi wzdłuż ulicy Okopowej lecz skośnie do jej przebiegu tuż za skrzyżowaniem z ulicą Niską. Tył ( i lufa) jest skierowany w kierunku skrzyżowania ulic Stawki i Smoczej. Za Panterą widoczny mur Getta a dokładnie jego początek odcinka pomiędzy ulicami Niska i Stawki.
Tyle o Panterze WP. Natomiast nie dawały mi spokoju zdjęcia Pantery Magda opisywane jako wykonane pod garbarnią Pfeiffera.
Budynki w tle nijak nie dawały się dopasować do zabudowań garbarni. Poszukałem trochę i okazuje się że zdjęcia wykonano na Okopowej lecz przy skrzyżowaniu z ulicą Dzielną. Na zamieszczonym zdjęciu po lewej widać początek ulicy Dzielnej z baraczkami na posesjach Dzielna 97 i Okopowa 34. Jasny budynek z dwoma okienkami na szczycie tuż pod dachem to Dzielna 95 ( w tym budynku przed wojną mieściło się koło Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego a wcześniej fabryczka Braci Gotschlak i Olesińskiego). Za nim wyższy budynek Dzielna 93.

Napisano

I fragment ortomapy z 1945 roku z zaznaczonym punktem z którego zrobiono zdjęcie i polem widzenia( żółty )rozbitym domem ( czerwona strzałka) płotem (zielona strzałka). Niebieska kreska to położenie Pantery WP.
Pozdrawiam
Witek

• 1 year later...
Napisano

Kawał Dobrej Roboty, Kolego Witku ?

Przy okazji mam pytanie... Co się znajdowało na terenie od prawej strony, od Stawek do zbiegu Powązkowskiej i Okopowej ? Na  powyższym świetnym szkicu widoczny tylko trójkącik kawałka terenu, na którym dalej stoją budynki produkcyjne z okresu międzywojnia .Znajdowała się  tam w latach siedemdziesiątych siedziba obuwniczej warszawskiej "Syreny", na początku lat osiemdziesiątych przeniesiona do nowego budynku zbudowanego przez Szwedów, dokładnie na polu między Kolską a boiskiem Konarskiego, vis a vis " Twierdzy"... 

Pozdrawiam

Napisano
W dniu 28.10.2017 o 20:35, Jagiellończyk napisał:

To bardzo fajne zdjęcia pod wieloma względami.

1. Pod główną bramą szkoły św. Kingi stoi druga z powstańczych panter - umownie nazywana WP" a więc najprawdopodobniej to ona została tam pozostawiona 11 sierpnia a nie Magda-Pudel" i jest to chyba jedyne zdjęcie tego konkretnego czołgu gdzie widać go w całej okazałości.
2. Niemieckie krzyże najwyraźniej nie są zamalowane.
3. Zdjęcia otwierają dyskusję czy nie doszło do pewnej roszady odnośnie wiedzy czytanej" o użyciu czołgów w dniach 10 i 11 sierpnia - o tym z którego z nich zrezygnowano wcześniej tudzież o tym który z nich 11 sierpnia nacierał w kierunku Stawek a później osłaniał odwrót do ruin getta i dalej na Stare Miasto. Niby nic specjalnego to nie wnosi a jednak coś uszczegóławia.
4. Fajne zdjęcie ul.Powązkowskiej z widoczną bramą św. Honoraty i kościołem pw. św. Karola Boromeusza. Czy to Magda-Pudel" ostrzelała jego wieże... a może jednak WP"?
5. Ciekawe czy pociąg widoczny na kolejnym zdjęciu to ten, który jeździł po linii obwodowej między dworcem Gdańskim a Zachodnim na który ośkowcy" dokonali nieudanego wypadu w nocy z 7 na 8 sierpnia i który tak dał się nam później we znaki podczas walk o warszawską Starówkę?

Mam pytanie do pkt. 4... Czy to jest to właśnie zdjęcie?

Bundesarchiv_Bild_101I-695-0411-08A,_Warschauer_Aufstand,_Soldaten_mit_-Goliath-.jpg

Napisano
W dniu 30.10.2017 o 11:51, Witek Cisłak napisał:

Mała poprawka do poprzedniego posta. Pantera nie stoi wzdłuż ulicy Okopowej lecz skośnie do jej przebiegu tuż za skrzyżowaniem z ulicą Niską. Tył ( i lufa) jest skierowany w kierunku skrzyżowania ulic Stawki i Smoczej. Za Panterą widoczny mur Getta a dokładnie jego początek odcinka pomiędzy ulicami Niska i Stawki.
Tyle o Panterze WP. Natomiast nie dawały mi spokoju zdjęcia Pantery Magda opisywane jako wykonane pod garbarnią Pfeiffera.
Budynki w tle nijak nie dawały się dopasować do zabudowań garbarni. Poszukałem trochę i okazuje się że zdjęcia wykonano na Okopowej lecz przy skrzyżowaniu z ulicą Dzielną. Na zamieszczonym zdjęciu po lewej widać początek ulicy Dzielnej z baraczkami na posesjach Dzielna 97 i Okopowa 34. Jasny budynek z dwoma okienkami na szczycie tuż pod dachem to Dzielna 95 ( w tym budynku przed wojną mieściło się koło Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego a wcześniej fabryczka Braci Gotschlak i Olesińskiego). Za nim wyższy budynek Dzielna 93.

magda_okopowa_dzielna_copy.jpg&x=800

Zdjęcie przedstawiające " Pudla/ Magdę" w tym samym miejscu, z innego ujęcia

pudel magda.JPG

Napisano (edytowane)

Nie, to nie jest to zdjęcie. A co znajdowało się po prawej stronie od Stawek do zbiegu ulic Okopowej i Powązkowskiej, jeśli dobrze odczytałem kierunki to zapewne garbarnia Temler i Szwede - tuż przed wojną była w posiadaniu Pfeiferów. Pozdr.

Edytowane przez Jagiellończyk
Napisano

Dzięki za informację. Pytałem się, bowiem w końcu lat siedemdziesiątych pracowałem tam i wbiło mi się w pamięć, że to garbarnia Pfeiferów. I tak mi pozostało ;-).

Pozdrawiam

• 4 weeks later...
Napisano (edytowane)

Witam wszystkich,

Historia powstańczych panter będzie miała jeszcze inne, nie mniej ciekawe uzupełnienia.
Na wstępie artykułu z 2005 r. napisałem, że " ... nie przypuszczałem, że będę go kończyć dokładnie po 12 miesiącach" pracy. 
Teraz mogę do dodać: nie przypuszczałem, że ta historia będzie miała ciąg dalszy po następnych 14 latach!

Czy coś wydarzyło się w ciągu tych kilkunastu lat co zasługiwałoby na Waszą uwagę? Oceńcie sami. 
Zacznę od końca, czyli od rozmowy telefonicznej. 
2 sierpnia zadzwonił do mnie wnuk jednego z członków załogi, niemieckiej załogi(!), pantery WP. 
Miałem okazję z nim bezpośrednio porozmawiać natomiast korespondujemy od równo roku. 
Sam fakt, że odnalazł się bezpośredni świadek graniczy z cudem ale fakt, że ów świadek przeżył wojnę 
(zmarł w lecie zeszłego roku), że uwiecznił przebieg wydarzeń (prowadził dziennik), 
że pozostawił po sobie wiele godzin nagrań ze wspomnieniami (w tym z Warszawy) jest już cudem prawdziwym!
Jego relacje rzucają więcej światła na wydarzenia z 2 sierpnia 1944:
1. Pantery faktycznie jechały do zakładów naprawczych na Żoliborzu.
2. Pantera WP, z niesprawnym działem, ciągnęła spiętą linami Magdę z niesprawnym silnikiem.
3. Pantery tylko dlatego zatrzymały się, że drogę zagrodził im przewrócony na Okopowej tramwaj (fakt do potwierdzenia).
4. Pantera WP z dwiema załogami w środku, na skrzyżowaniu Okopowej i Mireckiego, została trafiona gamonem (na 99%) a nie PIAT-em.
5. WP została trafiona z lewej strony wieży, a nie z tyłu (jak wynikało z relacji "Wiktora").
6. W WP odniosły rany tylko dwie osoby, nikt nie zginął. 
7. Wśród rannych osób był wspomniany świadek. On, jak i pozostali, dostał się do niewoli. 

Jeszcze informacja, która z pewnością wprawi w konsternację historyków:
załoga pantery WP wcale nie należała do Pz.Rgt. 27 czyli 19. DPanc! 

Nadmienię może jeszcze, że praktycznie wszystkie informacje pozyskane ze strony przeciwnej, niemieckiej, 
znajdują swoje potwierdzenie w innych dokumentach, choćby prezentowanych powyżej zdjęciach i tych, 
które zostały opublikowane w ostatnim wydaniu "Plutonu pancernego".
Pytanie dla "szczególarzy": zauważyliście, że WP nie ma blaszanej osłony nad jarzmem armaty?
Świadek wyjaśnił: poprzedniego dnia stracili osłonę podczas odpierania sowieckiego ataku pancernego na Pradze.

Z pozdrowieniami,
Krzysztof Mucha

Edytowane przez ChrisFly