Skocz do zawartości

Najlepszy CKM II wojny światowej (Wasze opinie)

duszan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cóż więcej dodać, szybkostrzelny, człowieka na pół przecinał po krótkiej serii, co prawda grzał się troszkę, trzeba było lufę wymieniać co 50 strzałów, ale co tam będziemy polemizować ...

Widząc taką miłą i usmiechniętą obsługę to zaraz człowiekowi nie wojaczka w głowie :)

pzdr woyta

A tak poza tym wszystkiego najlepszego z okazji Świąt, mokrego dyngusa, bogatego zajączka i ciekawych znalezisk.

• Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jak dla mnie pytanie jest totalnie źle postawione. Jak dla mnie nie ma czegoś takiego jak ajlepszy karabin", ajlepszy czołg" itp. To było tylko narzędzie, trybik... Pozatym jak porównać półcalówkę do MG34? Porównanie jest IMO bez sensu, bo karabiny miały totalnie różne możliwości (co nie znaczy, że jeden był gorszy od drugiego).
Pozatym, inny był sposób wykorzystania karabinów - inną taktykę stosowali niemcy (gdzie drużyna w polu była poprostu obroną stanowiska karabinu, a on odwalał cała robotę), czy np Brytole, których drużyny były całkowicie strzeleckie, a karabin był poporstu dodatkiem.
I gdzie takie współczynniki jak trudność produkcji?
A poróbnując suche osiągi do niczego nie dojdziemy...
Napisano
Cytat: jakas odmiana mg-42 jest na wyposazeniu nie jednej armii" - powiem więcej: otóż, jakaś odmiana MG-42 jest na uzbrojeniu Wojska Polskiego :-))

A co do estetyki, MG-42 znacznie bardziej mi się podoba od MG-34 - 34 jest po prostu szpetny z tą patykową" lufą. Ładny był też asz" wz.30, ale to inna kategoria wagowa" wyglądu..
Napisano
dla mnie najlepszy jest mg 42.Tani prosty w obsłudze,duzą szybkostrzelnosc i niezawodnosć to cehy przemawiające za tym iz byl to najlepszy CKM drugiej wojny światowej.

pzdr

Sanshin
Napisano
Wiekszość z wypowiadających się w tym poście nie potrafi chyba odróżnić ckm-u od zwykłego km-u. Bo jeżeli emgiety są ckm-ami to ja jestem księdzem proboszczem.

A co do ckm-ów to oczywiście że wz 30 Browning, nasza ukochana schronowa zabawka na szkopa ;)

pozdrawiam
d007
Napisano
Michalczesski: no nie wciskaj mi kitu ze podstawa pod karabin czyni go ckm-em. Co ma podstwa do rodzaju broni ? Jak sama nazwa wskazuje chodzi tu bardziej o wage żelastwa, możliwości transportu, obsluge, dane taktyczno techniczne. Jeżeli kryterium dla Ciebie to sama podstwa toś naiwny.

pozdrawiam i wesołego jajka
d007

Amen
Napisano
d007 nie jest tu miejsce aby się obrażać, lecz wyjśniać pewne kwestie i pojęcia.
michalczewski wcale nie napisał, że sama podstawa jest kryterium zaliczania do CKM, jednak to właśnie z podstawą związane są aspekty o jakich dalej piszesz, czyli masa, zastosowanie itp.

Może więc najpierw trochę usystematyzowania tematu (jak co to proszę o korektę):

km - wszelki karabin strzelający seriami (nie powtarzalny, czy samopowtarzalny)działajacy na zasadzie odprowadzania gazów, lub odrzutu lufy (pomijamy te z napędem), niezależnie od sposobu zasilania, czy podstawy

ckm - na podstawie kołowej, lub trójnożnej, zasilanie taśmowe, chłodzenie wodą, lub powietrzem(pierwszy był Maxim) - masa 36-61 kg.

lkm - odchudzony CKM z dwójnogiem, kolbą, dodane zasilanie z magazynków (np maxim 08/15) - masa 13,5 - 15,6 kg

rkm - konstrukcje bazujące na ckm, lub jednak najczęściej tworzone od zera - masa 7,4-11,5 kg (np Chauchat 1915)

ukm (uniwersalny karabin maszynowy) - łączy w sobie funkcję CKM i RKM - możliwość stosowania podstawy trójnożnej i dwójnogu, zasilanie taśmowe, magazynki, czy b bębny. masa z podstawą - 18-36 kg, dwójnogiem - 10,5-16 kg, chłodzenie powietrzem. Pierwszy w tej klasie był MG-34.
Nie uwzględniałem nowszej broni 5,6 - 5,45 mm.

wkm - wielokalibrowy km (12,7 - 15mm)

nkm - najcięższy km - tu się pokrywa z wkm, były kiedyś też klasyfikowane i konstrukcje 20mm, teraz zaliczane do działek.

UKM są nową klasą broni, jednak spokojnie ukm na trójnogu może być klasyfikowany jako CKM ze względu na jego zastosowanie.

Przy okazji moje typy na najlepsze:
UKM - MG 42
CKM - Browning (ale amerykański, bo chłodzony powietrzem)
RKM - no tu mam problem....chyba jednak stawiam na Brena.
WKM - Browning, lub DSzK
jednym z moich kryteriów było pozostawanie w pierwszej linii do dzisiaj (no może bez Brena, bo ten z pierwszej linii już wyszedł)
Napisano
Dzieki Mietek :) Zalorzenie MG na trujnog to nie tylko zwiekszenie ciezaru i stabilniejsza praca" a glownie (w przypadku MGolcow) mozliwosc montarzu optyki MOCNO powiekszal zasieg skuteczny a to chyba najwieksza roznica KM i CKM :)
Pieknie rozpisana charakterystyka broni ciezkiej Mietku.
Napisano
Moje typy :
UKM - MG-42 ,podobnie jak większość
CKM - nasz wz.30 :)
RKM - albo wz.28 ,albo ZB-26 = MG-26 (t) (podobają mi się RKM-y z magazynkiem u góry :P
WKM - Browning 12,7 mm.

pzdr

bjar_1

Napisano
Zaraz, zaraz.
Mozna powiedzieć, że Browning(chyba chodzi Wam o 1919) to tez UKM.
Jest 1919A4...........małe czary mary i jest 1919A6.
Czyli z CKM mamy RKM"
pozdro
Napisano
A jaki karabin przypomina wam ten na zdjęciu? :-D http://info.onet.pl/14305,0,7,1,galeria.html
Napisano
Tak, mein kampf też wydają. Jedna z lektur pewnego polityka.
Pozdro
  • 9 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie