Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przyjrzałem się z przejęciem kapitalnej wstawce filmowej Leszka, a potem na spokojnie obejrzałem uważnie i zaciekawiła mnie jedna rzecz. Otóż, główny bohater wsiada do kabiny maszyny nr.8, która ma geometryczne godło 122 eskadry 2 PL. Kołuje i startuje, ale już w 8"- ce z papierowym konikiem" 122 eskadry 2 PL. I na niej pokazane są wspaniałe akrobacje na tej ostatniej. Wiadomo, kto dublował w powietrzu filmowego bohatera?
Napisano

PWS-A (Avia BH.33)nr.4 122.EM - kod podskrzydłowy 50K
Inny skład rójki Bajana"
Od lewej:
- kpr.pil. Karol Pniak (zastąpił por.pil.Mieczysława Medweckiego)
- por.pil. Bronisław Kosiński
- kpr. pil. Stanisław Macek
1" pilotował Bajan i jeszcze inny NN pilot
2" Pniak
4" Macek

Napisano
W przedwojennych filmach wykorzystywano materiały filmowe nakręcone w czasie parad, pokazów lotniczych, morskich itp. Odpowiednio zmontowane dawały wspaniały efekt. W filmie Pod Twoją obronę" wykorzystano materiały filmowe kręcone w pewnym odstępie czasu, a następnie odpowiednio wmontowane ( w scenach lotu 8" widać , że zdjęcia są lustrzanym odbiciem - cyfry i litery na spodzie płata) w sceny pokazów lotniczych. Myślę ,że wyjaśnia to obecność różnych godeł 122 EM. na samolocie oznaczonym nr.8.
Napisano

Inne godło indywidualne samolotu Lublin R-VIII ter/hydro Nr.802 - meduza w miejsce ryby.
W/w malowanie podano w Polski samolot i barwa 1918-1939" - T.Królikiewicz) lecz brak jest jakiegokolwiek potwierdzenia w postaci oryginalnych zdjęć. Inne źródła dot. MDLotu nie wspominają o takim godle.

Napisano
W I Eskadrze Liniowej MDLot godła indywidualne posiadały tylko 3 egz. Lublinów R-VIII. O ile się orientuję to w tym okresie, żadne inne samoloty nie miały indywidualnych godeł - prócz oczywiście godeł eskadr.
Napisano
...czy każdy samolot I eskadry liniowej MDLot. miał takie godło indywidualne?"
Patrząc na zmianę godła na maszynie 802", zaczynam się zastanawiać, czy to może są nie godła indywidualne, tylko 1 eskadry liniowej, zmieniające się w okresie międzywojnia kilkakrotnie ?