Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
43 eskadra 4 PL, podczas służby w eskadrze rzecznej Flotylli Pińskiej."
Może nie eskadra a jedynie dwa samoloty PWS-5T2 o nr. 2 i 3.
Oba egz. były z serii pięciu tego typu, które nie wszedł do seryjnej produkcji. Samoloty po testach w 4.PL na początku sierpnia 1930 r. przeleciały na Polesie na lotnisko polowe RPL (Mosty Wolańskie). Były one detaszowane do RPL na krótki okres czasu i szybko powróciły do Torunia jako nieprzydatne (podwozie kołowe) na bagnistych terenach Polesia.
Napisano
Ale przez ten krótki czas te dwa egzemplarze pełniły służbę w eskadrze rzecznej Flotylli Pińskiej. A, że odleciały jako nieprzydatne to eskadra rzeczna funkcjonowała dalej, ponieważ w jej skład wchodziły inne maszyny bardziej przydatne ;-)
Pisząc 43 eskadra" nie miałem na myśli całej eskadry tylko godło widoczne na tym zdjęciu. I tak własnie opisuję większość zdjęć w tym wątku.
Napisano

Znalazłem na bratnim forum. Pozwoliłem sobie skopiować komentarz.
Bardzo ciekawe zdjęcie P.11a w ujęciu które rozwiewa wątpliwości co do godła widocznego na innych ujęciach tej maszyny. Dwugłowy smok i jeszcze numer 7.44 - rewelacja! Ponieważ godło to jest kojarzone z postacią dowódcy Brygady Pościgowej płk. Stefana Pawlikowskiego, można chyba przyjąć że jest to jeden z dwóch samolotów należących do dowództwa Brygady, włączonych potem do 111 esk. myśliw.
Być może jest to jego osobisty samolot."

Napisano

@ leszek01 i formoza58
To PZL.11a nr 10 (7.44, 7?3-N) na kadłubie widoczne jest godło 112 EM z Warszawy, „Skrzydlata salamandra” lub ...„Bazyliszek” (prawdop. proj. por. pil. A. Mroczkowskiego)
Istnieje kilka fotografii z września 1939 r. z tym godłem m. in. PZL.11a nr „7” (7.35, 721-N) to także nie jest godło osobiste.

Jak podaje Ł. Łydżba i M. Rogusz w III/1 DYWIZJON MYŚLIWSKI >>>
„...Godło „Salamandra” nawiązuje do godła 19 EM, która weszła w skład 18. EM. Ta w latach dwudziestych została przemianowana na 122. EM, a w 1928 roku na 112. EM. W latach 30. godłem 112. EM był walczący „Kogut”, a krótko przed wojną zostało zmienione godło na „Salamandrę”...”

Czy to „Skrzydlata salamandra” czy ...„Bazyliszek”?
Pozdrawiam

Napisano
To godło musiało się zmienić bardzo tuż, tuż przed wybuchem wojny, bowiem zamieszczone wcześniej koguta" np. z 18. 06. 2017, pochodzą z lata 1939 roku.
Dzięki Wielkie, Bardzo ;-)
Napisano
Ad. Sedco Express 2017-05-28 16:47:09

NAC to nie najlepsze źródło informacji, przykład:
http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/73849/3e25285ae24cf81694424a52eac4eeba/

Powinno być: komisja międzyministerialna przy samolocie PZL Ł.2 z 63 eskadry lotniczej 6 pułku lotniczego.
  • 2 weeks later...