Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
:-(No właśnie i co dalej ? 43 obserwacyjna... Przecież, aby ułatwić identyfikacje umieściłem na początku wątku wszystkie godła pułkowe. Naprawdę trudno było zerknąć na tablice ? A Twoje zdjęcie jest przecież wyrażne i czytelne...
Napisano

Nie chodzi mi o żuka , lecz o jego kolor. (Jaki?) Prawdopodobnie poszczególnym kluczom przypisano konkretne kolory,(jakie??) którymi malowano godło eskadrowe . Samolot dowódcy eskadry miałby mieć godło w , którym użyto wszystkich kolorów przypisanych kluczom (zobacz 2017-06-02 18:31:44 - kaczor ma każde pióro malowane innym kolorem). Prawdopodobnie godło , które zamieściłeś w ściądze "było malowane na samolocie dowódcy 43 EO.
Czy coś Ci wiadomo na ten temat??

Napisano
Twoje zdjęcie samolotu z godłem to , według ostatniego godła jakie zamieściłeś jest godłem dowódcy 43 eskadry. Wszystkie trzy plutony eskadry końcowkę skrzydeł miały jednakowego koloru.
Chodzi mi o to, że pełny opis Twojego bardzo czytelnego i prostego do identyfikacji zdjęcia powinien brzmieć 43 eskadra 4 PL", a nie 4 PL i co dalej ?"....
Ale nic to" jak mawiał Mały Rycerz i słowami imć pana Zagłoby Tośmy Bohuna usiekli" ;-)
Napisano
Jestem upierdliwy, jeśli jak piszesz . Wszystkie trzy plutony eskadry końcowkę skrzydeł miały jednakowego koloru" to dlaczego w godle (2017-06-06 22:45:27)wystąpiły trzy różne kolory? Pytanie jak na razie retoryczne.
Jeszcze w 1981 roku nasz guru Tadeusz Królikiewicz w Polski samolot i barwa" o godle 2017-06-04 13:35:00 pisał ... projekt znaku 32 eskadry liniowej 3 Pułku Lotniczego"

2017-06-04 21:35:50 - samolot, na którym latał major Leopold Pamuła prawdopodobnie w czasie manewrów.(Na Wołyniu???)

Mam nadzieję, że jeszcze za naszego żywota wyjaśni się wiele wątpliwości.
Pozdrawiam Leszek
Napisano
Sorki, może żle się wyraziłem. Chodzi o to, że, np. 1 pluton eskadry końcowy odcinek skrzydła miał czarny , 2 biały, a 3 żółty. Na Twoim ostatnim zdjęciu godło dowódcy eskadry ma końcówki w kolorach tych trzech kolorów.
Napisano

Do kolorów godeł z 43.EO 4.PL należy podchodzić sceptycznie - w źródłach pisze się prawdopodobne".
Powyżej różne wersje malowań ale czy naprawdę takie były ?
Rozszyfrowanie" archiwalnych zdjęć, cz-b. to temat zeka".