Skocz do zawartości

Komputerowiec z Wrocławia na gwałt,

Czlowieksniegu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jakby mało, to jak widzę, jeszcze jakaś zaraza się przyplątała...

Muszę zrobić klona dysku, który jest fizycznie uszkodzony, choć jeszcze działa. I teraz się okazuje, że programy do tego wymyślone wyją i nie dają rady, jako ie kompatybilne z Win-32" obojętnie, co to ma znaczyć...
Napisano
mnie się zesrał też dysk, taki z laptoka, za zewnętrzny mi służył... 10 lat zbierania zdjęć poszło.... w pizfiuuuuu... i brak doktora do reanimacji.
do speców od przywracania nie dam, bo się z kasą nie wyrobię za kilka giga odzysku...

żal...
Napisano
Skoro dysko postawiony na nogi czyli bad sectory usunięte i dane relokowane t w czym problem przenieść na inny dysk? Chyba ze chcesz prawdziwy klon wraz z systemem i programami.Trzeba klonować sector by sector po prostu.

http://www.dobreprogramy.pl/XXCLONE,Program,Windows,46518.html

Korzystałem działa
Napisano
sonic jeśli dysk ma badsectory to kwestia czasu nim cały padnie - wyłączanie komórek na długo nie pomoze. Odzyskanie danych i przekopiowanie to jedyny ratunek, potem dysk na śmietnik
Napisano
Czlowieksniegu (15603 / 833) 2017-01-09 18:33:05

Nie sądzę, żeby Cie było stać tera na dobrego z Wrocławia - wiem, bo wysyłałem dysk do odzyskiwania danych i kopiowania tamże właśnie :(
Ale można by samemu popróbować, tylko trzeba wiedzieć:
1. Z jakiego na jaki dysk chcesz przenosić (HDD, SSD)?
2. Jaki system (XP?) jest na dysku?
3. Czy jest możliwość podłączenia dwóch dysków do komputera jednocześnie?
Napisano
1/ Stary dysk ma problem z głowicą- w każdym momencie może definitywnie pokazać komunikat Pocałuj mnie w ..."

2/ Stary dysk jest postawiony na XP

3/ Próbowałem fefnaście różnych programów- w większość, przy próbie instalacji pojawiał się komunikat, że Nie jest zgodny z Win-32" obojętnie co miałoby to znaczyć.

4/ Nowy może być niemalże dowolny, z tym że najlepiej dla mnie byłoby to sklonować na zewnętrzny.

5/ A dziś, dodatkowo, ubawiłem się jak norka- próbowałem kupić używany laptop, parametry w zasadzie bez znaczenia, ale z zainstalowanym XP. I zonk... Win7, Win8, Win10 do wyboru do koloru... XP nie ma, można zainstalować za co łaska, nie mniej niż...

Grhhhhhh....
Napisano
Nie wiem , nie znam się , nie orientuję , zarobiony jezdem. Ale.... Jak mi truchło padło to podpowiedzieli mi dobrzy ludzie tak :
1 padło do torebki foliowej.
2 na noc do zamrażarki
3 rano pod kompa i kopiuj.
Oczywiscie , banan na mojej niewyjsciowej facjacie był ..... (każdy może wpisać co chce).
No cóż , zrobiłem jak mówili i ....... szlag mnie trafił , załadziało.
Pozdrawiam
Napisano
Jacuś....
Mi ten i dysk, i komp jest... niepotrzebny. Nowe już stoją w sieć powiązane.
Ja muszę z niego jeden program odzyskać/przeinstalować na nowy dysk. Tyle, że ten nowy MUSI mieć XP i tu problem :-(
Napisano
troszkę uporządkujmy, bo teraz to jak w ustawie skarbowej - nikt nic nie wie.
Chcesz zrobić klona dysku, na którym hula XP i interesująca Cię aplikacja, ze względu na to, że powtórna instalacja na świeżo na innym dysku wymusi ponowną autoryzację?
Klonowanie - Partition manager lub podobny prog - spowoduje, że uszkodzone sektory też zostaną sklonowane.
Przy czym po klonowaniu może się okazać , że aplikacja i tak mówi - cmoknij mnie" - bo autoryzacja jest liczona nie z samego dysku, ale z kilku komponentów kompa.
Napisano
Nie....

1/ Jest umierający dysk z XP i pewnym programem.
2/ Zarówno XP jak i program są w pełni legalne i mam płyty instalacyjne.
3/ Pointa
- postawienie XP + instalacja programu na nowym dysku
- zrobienie klona 1:1 na nowym dysku
Przy czym, dla wygody, nowy dysk = dysk zewnętrzny
Napisano
To nie bardzo łapię, gdzie problem ...
masz sprzęt i masz soft, tworzysz partycję na nowe XP i aplikację, sadzasz XP, odpalasz soft klonujący, stary dysk klonujesz jako kolejna partycję, sadzasz aplikację i po ptokach...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie