Skocz do zawartości

Tygrysy w Armii Czerwonej

didi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Widzę że temat się spodobał i żyje. Tylko mam wrażenie że się trochę rozmywa. Powodem założenia owego tematu było zdobycie jakiś informacji na temat używania przez Armie Czerwoną zdobycznych Tygrysów i nie chodzi mi o testy na dalekim zapleczu. Liczyłem że może ktoś ma info na temat frontowego użycia tych czołgów a dokładnie na linii natarcia 48 armii 2FB
  • 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 96
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wygląda jakby stał porzucony na środku szerokiej drogi; włazy kierowcy i strzelca pootwierane , kolumna jeńców i samochody omijają czołg z obu stron Na drodze widać ślady gąsienic.
Napisano
Po lewej stronie lufy (pomiędzy 9 a 11) widać otwory jak by było przestrzelone płyta jarzma. Przed czołgiem stoi żołnierz więc czołg z pewnością nie jest w ruchu.
Na tylnej prawej stronie widać również jakieś otwarte włazy (tylko jakie, tam nie ma włazów bo są kratownice wentylacji komory silnika).
Napisano

...załogi Tygrysów miały po dwa ładunki Z-85. Jeden z nich umieszczano na zagłębieniu silnika w kształcie litery V, do którego można się było dostać przez ścianę ogniową, drugi w otwartym zamku.Zasadą było , żeby wszystkie czołgi, które mogą się dostać w ręce Rosjan miały zniszczone te same elementy.
22 sierpnia 1944 roku 3 kompania 507 batalionu czołgów ciężkich w rejonie wsi Nagórki-Jabłoń ( bród na strumieniu Jabłonka)przeprowadziła nieudany kontratak tracąc bezpowrotnie 6 Tygrysów.
( Militaria XX wieku nr. 2/2005)
Na fotce Tygrysy z 507 batalionu nad Jabłonką ( fotografia poprawiona przez rosyjskich propagandystów - napis tytuł artykułu) .
Pozdrawiam
Leszek

• 3 months later...
Napisano
wiec ? widząc nowy post w - Tygrysy w Armii Czerwonej ...mysli sobie - o ktos znalazł cos nowego o Tygrysach w Armi Czerwonej ...wchodzisz a tam fota Pantery .
więc - własnie to te więc .
Napisano
W głębi nad lewym ramieniem gościa z pepeszą stoi chyba tygrys ale pewności nie mam.
Przed panterą widać też chyba PZ IV.
Napisano
Ciągnik techniczny raczej nie. Typowy wóz zabezpieczenia technicznego Bergepanzer Tiger posiadał wieżę z dźwigiem oraz inne mniejsze klamoty. Bardziej prawdopodobne jest że wóz z powyższej fotografii został uszkodzony w walce (brak koła) i w takim stanie zdobyty przez ACz a wieża został zdjęta do wymiany czy też remontu. Brak też jarzma na km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie