Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 godzin temu, formoza58 napisał:

Taki piękniutki " Wicher", mimo, że " golas" ? 

Dla mnie, najpiękniejsze niszczyciele, ups, kontrtorpedowce Polskiej Marynarki Wojennej, ORP "Burza" i ORP "Wicher", chyba obejrzę po raz kolejny "Rapsodię Bałtyku"?

Napisano

Mamy te same sentymenty i upodobania. Dla mnie " Burza" i " Wicher" najpiękniejszymi łajbami Mar. Woj.- u II RP, są ? Również nie pamiętam, ile razy zaliczyłem " Rapsodię Bałtyku". Dobrze, ze przypomniałeś, jeszcze dziś po raz kolejny " wejdę na pokład Wicherka"  ?  I nie ostatni...

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, formoza58 napisał:

Dla mnie " Burza" i " Wicher" najpiękniejszymi łajbami Mar. Woj.- u II RP, są ?

Ciekawe jak by się prezentowały po planowanej modernizacji, bo to co zrobiono z linią "Burzy" w latach 50-tych, to wyglądało "tak sobie".

Godzinę temu, formoza58 napisał:

Dobrze, ze przypomniałeś, jeszcze dziś po raz kolejny " wejdę na pokład Wicherka" 

I na pokład torpedowca czy też którejś z łodzi latających w filmie "Zew morza". Ogólnie to powstało kilka fajnych polskich filmów marynistycznych, chociażby powojenne klasyki czyli "Orzeł", "Ostatni po Bogu" a także "cywilne" jak "Martwa fala", "Kapitan z Oriona", Krab i Joanna", "Okolice spokojnego morza" i tyle co pamiętam, wszystkie do obejrzenia po raz kolejny.

Edytowane przez Edmundo
Napisano
Teraz, Edmundo napisał:

Ciekawe jak by się prezentowały po planowanej modernizacji, bo to co zrobiono z linią "Burzy" w latach 50-tych, to wyglądało "tak sobie"

Ciekawe, ale moje sympatie dotyczą pierwotnego wyglądu tych jednostek, tak jak weszły w skład naszej Floty . Pamiętam " Babunię", zanim poszła na " żyletki", " tak sobie", to zbyt łaskawie ? 

Napisano

Od Lewej " Piorun", od prawej " Garland", w środku " Błyskawica".

---------------------------------------------------------------------

" Wicher" we francuskim porcie.

mar wicher francja.JPG