otton1 Napisano 22 Wrzesień 2020 Share Napisano 22 Wrzesień 2020 Godzinę temu, formoza58 napisał: Ale ja nawet nie próbuję polemizować Ja też nie. Po prostu takie były realia. Ale pamiętać o tym warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2020 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2020 16 godzin temu, formoza58 napisał: Wbrew pozorom, może brzmieć tak. Ale ja nawet nie próbuję polemizować ------------------------------------------------- Na " spokojnym przetrwaniu". Uzupełnienie, w kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2020 Na pomoście bojowym " Wichra". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2020 Na " Wichrze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2020 Na morzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2020 W dniu 17.09.2020 o 00:36, formoza58 napisał: " Pekin" wykonać! " Grom" i " Burza" sfotografowane z pokładu " Blyskawicy". " Grom" i " Błyskawica" sfotografowany z samolotu brytyjskiego Obrony Wybrzeza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2020 (edytowane) " Gryf". Edytowane 24 Wrzesień 2020 przez formoza58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2020 " Wicher". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 25 Wrzesień 2020 Share Napisano 25 Wrzesień 2020 W dniu 22.09.2020 o 18:47, formoza58 napisał: Ale ja nawet nie próbuję polemizować Masz rację Kolego formoza58 - nie ma sensu wdawać się w polemikę!!!!!!!!! I tak od dawna wiadomo, że nasza "dzielna" Mała Flota skompromitowała się w działaniach wrześniowych 39' na Bałtyku ale to jeszcze nie powód żeby jakiś nowicjusz na forum kolejny raz ją opluwał. Tym bardziej, że temat dotyczy okrętów a nie komentowania ich działań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2020 Ot, tylko moja malutka uwaga ... Ja znam walki w obronie Oksywia niejako bezpośrednio z "pierwszej ręki", od mojego Wujka, który walcząc w batalionie marynarskim kmdr. Horyda, ranny, został wzięty do niewoli w ostatnim dniu walk. On do końca miał poczucie dobrze spełnionego obowiązku. Nie zdążyli poczuć, że się skompromitowali polegli marynarze z " Mazura", " Nurka", " Gryfa", "Mewy", lotnicy morscy ect. I Ci polegli w Obronie Wybrzeża , co setkami zalegają na cmentarzu w Redłowie. Dlatego, mimo wszystko, jest to delikatna materia. Można tylko do Nich wykonać Pokłon i Szacunek. I masz rację Kolego Koloman, moją intencją jest wprowadzanie wątków pokazujących sprzęt, broń i ludzi, którzy ją " ożywiali", bez komentarza, czy " ożywili" ją skutecznie, czy nie Są działy w naszym forum, gdzie można bez skrępowania krytykować, chwalić, podziwiać i łaić. Można bez żenady opluć sens np naszych zrywów na przestrzeni wieków. Czy warto było, czy nie, czy wódz i dowódcy się sprawdzili, czy totalnie " dali ciała" Do woli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2020 I przechodząc konkretnie do tematu... " Iskra". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 25 Wrzesień 2020 Share Napisano 25 Wrzesień 2020 8 godzin temu, formoza58 napisał: I przechodząc konkretnie do tematu ORP "Jaskółka", lipiec 1935 tuż po podniesieniu bandery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2020 " Grom" i " Błyskawica". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2020 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Wrzesień 2020 Share Napisano 26 Wrzesień 2020 10 godzin temu, otton1 napisał: ORP "Jaskółka", lipiec 1935 tuż po podniesieniu bandery Jeszcze bez uzbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Wrzesień 2020 Share Napisano 26 Wrzesień 2020 Godzinę temu, formoza58 napisał: Jw. A gdzie to, a gdzie to, a co to tam w tle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2020 31 minut temu, ptasznik napisał: A gdzie to, a gdzie to, a co to tam w tle ? Daleko, daleko, daleko, nie w mgle. Nie mam bladego pojęcia. Opis wskazywał na Oksywie, ale dla mnie " zimno". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2020 Z wodowania " Czajki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Wrzesień 2020 Share Napisano 26 Wrzesień 2020 (edytowane) 2 godziny temu, formoza58 napisał: Nie mam bladego pojęcia. Opis wskazywał na Oksywie, ale dla mnie " zimno". To hala Stoczni Marynarki Wojennej, nowe WPMW. Edytowane 26 Wrzesień 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Wrzesień 2020 Share Napisano 26 Wrzesień 2020 A tutaj widoczna od strony portu drzewnego. Przy prawym brzegu zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2020 Dzięki Ptaszniku, jesteś NIEOCENIONY Nie skojarzyłbym. Teraz wiadomo, gdzie przycumowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Wrzesień 2020 Share Napisano 26 Wrzesień 2020 ''Pomorzanin'' (II) na doku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2020 Uzupełnienie do cyklu " Na doku"... " Gryf". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2020 " Komendant Piłsudski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi