Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Również mi wygląda", ale niestety ... Zdjęcie pochodzi z końca 1920, lub z całym prawdopodobieństwem z 1921 roku tj. po zakończeniu działań wojennych. Ja nie mam wiedzy, gdzie pełnił Oszek w danym okresie, toteż zadałem pytanie Krzysztofowi 115 . Do tej pory cicho sza".
Napisano

Wysunąłem tylko taką hipotezę, że oficer z lornetką to por. Robert Oszek. Liczyłem, że są osoby, które zweryfikują moją hipotezę- potwierdzą lub zaprzeczą. Moją hipotezę potwierdził tylko kol. Edmundo- za co jemu dziękuję.
Znalazłem odpowiedź w publikacji- Mariusz Borowiak Trałowce rzeczne.., WLU tom 98, str. 51. Z tego zdjęcia wynika, że Oszek był II oficerem na statku uzbrojonym Wawel" i to w roku 1919 ! Źle wydatowane zdjęcie przez Autora!

Napisano
Co do por. mar. Henryka Sułkowskiego to z dużą dozą prawdopodobieństwa można przyjąć iż siedzi na relingu pierwszy z prawej (w kurtce lądowej"). Dotarłem tylko do jednej późniejszej fotografii por. Sułkowskiego ale nie widzę tam żadnego podobieństwa do oficera drugiego z prawej. Co do por. Oszka to proszę aby Panowie porównali inne fotografie na których został uwieczniony, podobieństwo niemalże 99 % ale tu zgadzam się z Kolegą fromoza58 i pewności 100 % niestety nie mam. A czy widoczny w centrum kapitan to czasem nie Stanisław Nahorski ?
Napisano
Nigdy nie spotkałem się z tym zdjęciem, do chwili jego publikacji w tomie WLU. Dotąd znałem zdjęcia z dekoracji załóg jednostek Flotylli Wiślanej w 1920 i parę z czasów po zakończeniu działań wojennych. Ale co do Oszka, to już się przyzwyczaiłem do Jego twarzy z boku- na wprost- z drugiego boku". Twarz jest podobna, ale również na 100 procent pewności nie mam. Ponadto był krępej budowy, ze skłonnością do łapania ciała", co potwierdzają późniejsze zdjęcia.Jeśli był ( wg. Wiki) w Toruniu w 1920, a potem został przeniesiony do Flotylli Pińskiej, to w niedługim czasie, do fotografii z profilu na pokładzie Pancernego" przytył znacząco. Sam nie wiem...
Napisano

W tej publikacji znalazłem przypis 54- informacja z 3 września 1920 r.Może ta informacja trochę pomoże. Kolejna informacja, że Wawel" został uzbrojony dopiero w sierpniu 1920 r.2 x 8 cm + 4 ckm.
W sumie, było przynajmniej 3 dowódców tej jednostki. W związku z tym w 1919 r. mogło być 2 oficerów, bo dopiero rozkaz z 1920 r. stanowił tylko o jednym oficerze-dowódcy.
W tej książce brak jest listy załóg Floty Wiślanej według stanu na dzień.. 1919 r.Poza tym nic w tej publikacji nie znalazłem na temat por. Oszka.

Napisano

ORP Wawel" bez uzbrojenia, czyli 1919 r. Ja się zastanawiam nad uzbrojeniem tej jednostki latem 1920 r. Bo działo rufowe 8 cm (polówka" c-k, kal.76,5 mm Śkoda M.1905/08)to jeszcze wejdzie, ale drugie na rufie??
Statek Wawel" miał w 1919 r. zostać uzbrojony w 1 x 75 armatę na dziobie na kołach oraz armatę 47 mm w wieży pancernej na rufie oraz 3-4 ckm. Z powodu braku funduszy oraz materiałów tego nie zrobiono w 1919 r. Potrzebne by było zdjęcie tego okrętu z jego uzbrojeniem z lata 192 r.
Tak czy inaczej sprawa Oszka jest dość zagadkowa- może był tylko oficerem inspekcyjnym? i w związku z tym wykonano 2 fotki?

Napisano
Panowie a co do Roberta Oszka to jeszcze jedno skojarzenie, mianowicie w serialu Blisko, Coraz Bliżej" w bodajże dwóch odcinkach (na pewno w odc. 10 Witajcie w domu. Rok 1921/22") tyczących III Powstania śląskiego przewija się postać oficera marynarki (kapitana czy też porucznika, co było by bliże prawdy, podległego Korfantemu) wraz z grupką marynarzy, która to postać zapewne wzorowana była na por. mar. Oszku a w którą to postać wcielił się nieżyjący już aktor Zbigniew Bielski. Być może było o tym w tymże wątku ale to tak dla przypomnienia.
Napisano
No nie taki bez uzbrojenia. Jest widoczna na zdjęciu broń maszynowa, tj. maxim-y.
A z Oszkiem, naprawdę chciałbym, żeby to ankowo" był On. Tym bardziej, ze Jego zdjęć jest niewiele. A odnośnie wyglądu jednostki z lata 1920 poszukam u mnie. A nóż-widelec"...
Napisano
A w międzyczasie przebrnąłem przez arys Historii Wojennej Flotyll Rzecznych" wydany w 1931 r. Por. Oszek jest tam wymieniony tylko w spisie odznaczonych Srebrnym Krzyżem Orderu Wojennego Virtuti Militari" V klasy (pośród 17 innych marynarzy Flotylli Pińskiej oraz Wiślanej), poz. 11. str. 76.
Por. Henryk Sułkowski też znajduje się na tejże liście pod pozycją 15.
  • 2 weeks later...
Napisano
Panowie, co do oficera z lornetką to daję nawet mniej niż 1%, że to nie ppor. Oszek.
Obecność rannego marynarza podpowiada mi okres walk, 1920 rok.
Wątpliwości mam co do statku ''Wawel''. Sterówka jest za szeroka, za długa i inaczej oszklona, a komin za gruby i za niski w porównaniu z tym co widać na całościowym zdjęciu ORP ''Wawel''.
Czy kapitan na zdjęciu to Stanisław Nachorski ? Raczej nie, podczas odznaczania w 1921 roku był porucznikiem.
Napisano
Zgadzam się z kolegą ptasznikiem co jednej kwestii, a mianowicie, że na zdjęciu nie jest statek Wawel" (na 100 %). Podtrzymuję, że na 100 % jest to 1919 r., a gość z lornetka to Oszek. Co do rannego marynarza, walki Flotylli Pińskiej rozpoczęto latem 1919 r.wspierając atak na Łuniniec) (Dyskant Flotylla Rzeczna MW 1919-1939", str.77).
Napisano
Zrobiłem nakładkę zdjęcia Oszka na pomoście i z 1921 w powstaniu, to On na 100%.
Do Flotylli Pińskiej trafił wiosną 1920 z większą grupą mającą stanowić załogi zdobycznych jednostek.
Przed nim trafili tam mający ocenić stan zdobytych jednostek kapitan Przysiecki i podporucznik Sułkowski. Kapitan na zdjęciu to prawdopodobnie właśnie Michał Przysiecki.

Komin, jego gabaryty i usytuowanie, oraz reling i jeszcze jeden szczegół są takie same jak na zdjęciu ''P. I.''
Sterówka ''Pancernego 1'' nie ma co prawda oszklenia ale jest też niska i bez dachu, jakby pozbawiona górnej części.
Zdjęcie wygląda mi na zrobione wiosną 1920 roku na zdobytym ''Trachtomirowie''.
  • 1 month later...