Witam, zaglądałem na to forum nieraz ale pierwszy raz zmuszony jestem do rejestracji żeby poprosić o poradę/pomoc. Mianowicie znalazłem spory kawałek żelastwa, który na pierwszy rzut oka wydawał się być złomem ale jak się okazało zbyt dobrze leży w dłoni więc od razu mi wpadło do głowy czy nie jest to oby jakaś rękojeść miecza/szabli, tym bardzie, że znalezisko wykopane na łące-ok100m od kościoła i ok 300m od zamku. Wokół pełno kulek od szrapnela i muszkietu ale to oczywiście inna epoka. Wrzucam fotki jak to wygląda. Na zdjęciach jest już po delikatnym moczeniu (CocaCola z kwaskiem cytrynowym-ok 48h) i ok 4-5cio godzinnej elektrolizie-ok 40%syfu się wyczyściło, może macie pomysły jak lepiej to wyczyścić? Wydaje mi się że ocet by za bardzo wyżarł metal. Teraz jeszcze dodatkowo czyszczę odrdzewiaczem CX80 ale niewielka różnica. Ogólnie proszę o pomoc, opinie jak myślicie czy mam dobre przypuszczenia? Jeśli tak to chyba bym to oddał do muzeum regionalnego bo ja bardziej lubuje się w monetkach, odznaczeniach itp a jeśli nie to po prostu pójdzie na złom. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Pytanie
albatros99999
Witam, zaglądałem na to forum nieraz ale pierwszy raz zmuszony jestem do rejestracji żeby poprosić o poradę/pomoc. Mianowicie znalazłem spory kawałek żelastwa, który na pierwszy rzut oka wydawał się być złomem ale jak się okazało zbyt dobrze leży w dłoni więc od razu mi wpadło do głowy czy nie jest to oby jakaś rękojeść miecza/szabli, tym bardzie, że znalezisko wykopane na łące-ok100m od kościoła i ok 300m od zamku. Wokół pełno kulek od szrapnela i muszkietu ale to oczywiście inna epoka. Wrzucam fotki jak to wygląda. Na zdjęciach jest już po delikatnym moczeniu (CocaCola z kwaskiem cytrynowym-ok 48h) i ok 4-5cio godzinnej elektrolizie-ok 40%syfu się wyczyściło, może macie pomysły jak lepiej to wyczyścić? Wydaje mi się że ocet by za bardzo wyżarł metal. Teraz jeszcze dodatkowo czyszczę odrdzewiaczem CX80 ale niewielka różnica.
Ogólnie proszę o pomoc, opinie jak myślicie czy mam dobre przypuszczenia? Jeśli tak to chyba bym to oddał do muzeum regionalnego bo ja bardziej lubuje się w monetkach, odznaczeniach itp a jeśli nie to po prostu pójdzie na złom. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.