Skocz do zawartości
  • 0

Rękojeść miecza?

albatros99999

Pytanie

Napisano

Witam, zaglądałem na to forum nieraz ale pierwszy raz zmuszony jestem do rejestracji żeby poprosić o poradę/pomoc. Mianowicie znalazłem spory kawałek żelastwa, który na pierwszy rzut oka wydawał się być złomem ale jak się okazało zbyt dobrze leży w dłoni więc od razu mi wpadło do głowy czy nie jest to oby jakaś rękojeść miecza/szabli, tym bardzie, że znalezisko wykopane na łące-ok100m od kościoła i ok 300m od zamku. Wokół pełno kulek od szrapnela i muszkietu ale to oczywiście inna epoka. Wrzucam fotki jak to wygląda. Na zdjęciach jest już po delikatnym moczeniu (CocaCola z kwaskiem cytrynowym-ok 48h) i ok 4-5cio godzinnej elektrolizie-ok 40%syfu się wyczyściło, może macie pomysły jak lepiej to wyczyścić? Wydaje mi się że ocet by za bardzo wyżarł metal. Teraz jeszcze dodatkowo czyszczę odrdzewiaczem CX80 ale niewielka różnica.
Ogólnie proszę o pomoc, opinie jak myślicie czy mam dobre przypuszczenia? Jeśli tak to chyba bym to oddał do muzeum regionalnego bo ja bardziej lubuje się w monetkach, odznaczeniach itp a jeśli nie to po prostu pójdzie na złom. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

z racji tego, że jestem nowym tu na forum nie mogłem wrzucić od razu więcej fotek bo było sprawdzanie posta przez administratora. Dorzucam teraz jeszcze 2 foty. Wymiary; dł. 20cm, szer nad dłonią 7cm, w doni 4,5cm. Może macie rację że to zwykły odłamek bo jak mówiłem sam na początku tak myślałem ale właśnie po to jest to forum żeby się upewnić a nie od razu kwalifikować takie rzeczy na złom, dlatego jak macie się naśmiewać to lepiej nic nie pisać, choć z drugiej strony dzięki za jakiekolwiek odzewy. pzdr

Napisano
Oki dzięki, myślę że wystarczy odpowiedzi żebym się upewnił co do odłamka. W fosol nie ma sensu już chyba wrzucać, lepiej sprzedać za 5gr na złom 😁 Te odpowiedzi z Napoleonem były zbędne ale dzięki za wszystkie, TEMAT ZAKOŃCZONY. Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie