Hebda Napisano 15 Marzec 2016 Autor Napisano 15 Marzec 2016 Manewry w Żaganiu.Są jakieś źródła pisane na temat co/ile/jak długo dotyczące gotowania dla woja?Nie chodzi mi o przepisy typu dwa koty zalać wrzątkiem"Jestem ciekaw czy jakaś armia miała swoje książki kucharskie"Jeśli tak,to prosiłbym o linki itp bo manewry w weekend a trzeba zakupy zrobić
traper6 Napisano 15 Marzec 2016 Napisano 15 Marzec 2016 Poszukaj w necie nr.tel. do najbliższych KFC, McDonalds, Pizza Hut itp :)
Jacek Dąbrowski Napisano 15 Marzec 2016 Napisano 15 Marzec 2016 Jest stary wojskowy przepis na zupę na winie. Linka nie mogę znaleźć ale w skrócie wrzucasz do gara co się nawinie.Pozdrawiam
sonicsquad Napisano 15 Marzec 2016 Napisano 15 Marzec 2016 Zupa grochowa pochodzi od rosyjskiego kucharza który gotował dla stalina - Nikolaj Grochow
sonicsquad Napisano 15 Marzec 2016 Napisano 15 Marzec 2016 http://joyoffieldrations.blogspot.com/2013/01/cooking-in-trenches-german-army-1915.htmlhttp://www.amazon.co.uk/British-Army-Cook-Book-1914/dp/1445643421http://www.amazon.co.uk/British-Army-Cook-Book-1914/dp/1445643421http://www.italian-food-lovers.com/2007/02/gastronomic-library-us-army-white-house-uk-royal-cookery-and-us-firefighters/
sonicsquad Napisano 15 Marzec 2016 Napisano 15 Marzec 2016 ZBIÓR PRZEPISÓW KULINARNYCH POTRAW WOJSKOWYCHtego trza by chyba szukać
mensguth6 Napisano 15 Marzec 2016 Napisano 15 Marzec 2016 Najlepsze są świeże rybki,wiesz gdzie szukać.
vis1939 Napisano 15 Marzec 2016 Napisano 15 Marzec 2016 Z jakiego okresu chcesz te jadłospisy? Tu jak sprytnie wpiszesz w wyszukiwarkę to będzie - http://zbrojownia.cbw.pl:8080/dlibra
Hebda Napisano 15 Marzec 2016 Autor Napisano 15 Marzec 2016 mensguth6,sonic...Was to po prostu otruć:)
viator01 Napisano 16 Marzec 2016 Napisano 16 Marzec 2016 Ryby to chyba w marynarce wojennej. W warunkach frontowych to chyba trudno o jakieś oczka do połowu.
Sobiepan Napisano 16 Marzec 2016 Napisano 16 Marzec 2016 Jest też coś takiego jak Gospodarka kuchenna w oddziałach Wojska Polskiego". Pozycja z 47 roku, fajna rzecz, bo oprócz przepisów jest omówiona cała organizacja kuchni i inne kwestie jak jadłospisy, świeżość produktów etc. Mam gdzieś egzemplarz, ale z racji przeprowadzki niestety szybko do niego nie dotrę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.