Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka

kaolik

Pytanie

Napisano
Witam. Dostałem od dziadka garść odznak, ale jednej nie jestem w stanie rozgryźć, proszę o pomoc. (Szukałem na wiele sposobów przez ok godzinę, żadnego rezultatu) Mam nadzieję, że pomożecie.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
:(

...1 października 1924, w związku reorganizacją wojsk kolejowych, 1 pułk wojsk kolejowych został przemianowany na

1 pułk saperów kolejowych

20 października 1929 została wprowadzona nowa organizacja saperów na stopie pokojowej P.S. 1-720. Na jej podstawie dotychczasowy 1 pułk saperów kolejowych został przeformowany w 1 batalion mostów kolejowych...
Napisano
Z A R Y S
HSTORJI WOJENNEJ
1-G O PUŁKU SAPERÓW
KOLEJOWYCH

Z POLECENIA
WOJSKOWEGO BIURA HISTORYCZNEGO
OPRACOWAŁ

PORUCZNIK WŁADYSŁAW MICHALCZYK

WARSZAWA
1931
-----
do pobrania
-----------------
pozdrowionka Wsiem
Napisano
Witam. Dostałem od dziadka garść odznak, ale jednej nie jestem w stanie rozgryźć, proszę o pomoc. (Szukałem na wiele sposobów przez ok godzinę, żadnego rezultatu) Mam nadzieję, że pomożecie.
Napisano
Jest to najprawdopodobniej (a może na pewno) odznaka 1 Batalionu Saperów Kolejowych ze składu II Korpusu PSZ na Zachodzie, jedynej jednostki tego typu w całych Polskich Siłach Zbrojnych. Na odznace widoczna jest syrena oraz oznaka 8 Amii Brytyjskiej. Czy jest to odznaka oficjalna czy też jedna z wariacji na temat tego niestety nie wiem. Gwoli ścisłości to 1 BSKol. jest jedną z najmniej znanych jednostek PSZ.
Batalion formowany od dnia 31 sierpnia 1941 r. początkowo podlegał Dowództwu Polskich Sił Zbrojnych w ZSRR. Po ewakuacji armii polskiej z ZSRR 1 Batalion Saperów Kolejowych wszedł w skład utworzonej 12 września 1942 r. Armii Polskiej na Wschodzie przekształconej z dniem 7 maja 1944 r. w Dowództwo Jednostek Polskich na Środkowym Wschodzie (od 6 grudnia 1944 r. III Korpus PSZ). Następnie 1 Batalion Saperów Kolejowych przetransportowano na Półwysep Apeniński. Po zakończeniu działań wojennych 1 Batalion Saperów Kolejowych przeniesiono do Wielkiej Brytanii gdzie uległ rozwiązaniu dnia 7 lipca 1947 r.
Napisano
Chwila szperania no i się wyjaśniło. Jest to oficjalna odznaka pamiątkowa 1 Batalionu Saperów Kolejowych. Wprowadzona rozkazem dowódcy batalionu Nr 162/47 z dnia 10 listopada 1947 r. Autor projektu odznaki starszy saper Marian Kochan. Produkowana w firmie Picchani Barlacchi-Firenze.
Myślę że jest bardzo rzadka na rynku kolekcjonerskim.
Napisano
Trochę nie pasuje mi data wprowadzenia odznaki (10 listopad 1947 r.) gdyż jak napisałem wcześniej batalion rozformowano w Anglii w dniu 7 lipca 1947 r. a odznaka produkowana była niewątpliwie w firmie włoskiej czyli jeszcze podczas pobytu na Półwyspie Apenińskim, być może odznakę zatwierdzono w dniu 10 listopada 1945 r. lub 1946 r. co wydaje się bardziej prawdopodobne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie