Skocz do zawartości

Sdkfz w Pilicy

Jacek Dąbrowski

Rekomendowane odpowiedzi

A to jakby nie mój problem :) niech tam się urzędnicy martwią, za to co miesiąc uposażenie otrzymują.
Ustawa jest dla wszystkich, kilka drobnych warunków spełnić trzeba tylko, i można tygryska przytulić albo i innego pluszaka.
Już widzę te tłumy walące przez 5 dni w tygodniu do muzeum. Komitety kolejkowe po zakup biletów zaczną się ustawiać, jak w czasach minionych po zakupy regału z kolekcji kowalski. Młodzież może nie mieć pojęcia o czym napisałem, ale wujek google oświeci.

• Odpowiedzi 381
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Zabawa dla bogatych sadowników. Muzea chyba muszą sobie odpuścić, budżety tylko na media i na stróża, a żebranie po sponsorach do przyjemnych i owocnych nie należy. Pozostaje im remontowanie tego co już na placach zalega.
Bracia mają sad i śliwki, dawniej szklarnie itp. Oby tylko więcej pasji a mniej żyłki do handlu (znaleziskami z polskiej ziemi) resztą mogą do woli.

Hebda , jak skrobie? Żeby mu się na łeb zwaliło? On skrobie ale na papierze. Prokurator , Konserwator , Policja , Minister , Ekolog , ks. Proboszcz miejscowej Parafii i gdzie tam jeszcze można.A jak się pojawią pierwsze zdjęcia z konserwacji to gwarantuje kolejną fale zawiadomień. W końcu trzeba tym Kęszyckim dotenteges za to że nie uzgodnili z nim planu wydobycia.
Pozdrawiam

Aha i tak gwoli kronikarskiego obowiązku. 250-ka należała do plutonu rozpoznawczego 25 Dywizji Pancernej cofającej się z okolic Stromca przez Białobrzegi i Wyśmierzyce. Zapewne także i ta ósemka należała do 25-ej. 15 stycznie, kiedy okazało się, że dalszy odwrót prawą stroną Pilicy jest niemożliwy, otrzymali rozkaz przeprawy w kierunku Mogielnicy i dalej na kierunek Brzeziny i Łódź. Niestety w tym rejonie był tylko jeden most, który chyba dokładnie w tym samym czasie został przez lotnictwo radzieckie zbombardowany. Został tylko lód na rzece. Jak się to skończyło i na Górkach i pod Wyśmierzycami, mamy namacalne dowody.

A jak Poznan dal sobie rade z Sdkfz 6 z Pilicy pare lat temu lub z drugim pojazdem?? Ktos ich sponsorowal?. ...nikt nie mowi o kotkach i innych pluszakach.. ale jest tu pare osob na forum ktore namiar by daly w tamtej okolicy.. Nikt nie mowi o tlumach w muzeum ale przecietny pasjonat militariow ktory niema znajomosci w gronie kolekcjonerow ciezszego sprzetu mialby mozliwosc dostepu do tych pojazdow.

A jak już poczytasz to dorzuć 50zł czy stówkę do jakiegoś remontu. Albo jakąś farbą zarzuć, łożysko do skrzyni od ISa zafunduj. Jak masz zalegające części to zawsze możesz oddać.

Albo chociaż przyjedź pomóż ogarnąć sytuację na dniu otwartym. W zamian cię pewnie Jacek podejmie jakąś kawą i zupą.

A jak ci się nie chce to przestań wypisywać zlecenia na wydobycia i remonty. Bo wszystko co do tej pory zrobiono w MBP (i dalej się robi) to tylko efekt ciężkiej pracy garstki ludzi, poświęcających własny czas i pieniądze albo dobrej woli osób (takich jak np p. Artur Zys) i firm ofiarujących za darmo swoje produkty i usługi.
A namiarów na sprzęty też nie brakuje.

Byłem w paru muzeach o militarnym profilu w tym kraju, kolejek i dzikich tłumów nie widziałem.
U paru prywatnych kolekcjonerów też, płotów pod prądem, uzbrojonej ochrony i stróżujących wściekłych psów nie widziałem. Za to widziałem ludzi z pasją, chętnie dzielących się wiedzą. Tylko trzeba normalnie zagadać, zadzwonić.
Bo z internetowymi napinaczami krzyczącymi idźcie, zróbcie bo ja chcę, ja się domagam i rozkazuje" to raczej nikt gadać nie będzie.

No i wg mnie sprawa jasna... najpierw jedziecie na pewnych poszukiwaczy od pojazdow ktore gdzies zniknely i zadnych konsekwencji nie poniesli, a teraz ich bronicie... Rozumiem ze wypowiadaja sie osoby z Poznania?. Do p.Tankist no i do Poznania tez daleko gdzie by te poszukiwania nie byly i jakos dali rade..prosze rozumiec tekst szezej a nie tylko Pilica

Panowie zapominacie że muzea mają również spełniać rolę edukacyjną. Więc jak można edukować szersze masy społeczeństwa skoro jest ono poza zasięgiem tych mas a korzystają z niego głównie już mocno wyrobieni amatorzy tej dziedziny historii. Muzeum dla szerokiej publiczności ogranicza się do udziału w rekonstrukcjach gdzie prezentuje zaledwie mały ułamek swoich zbiorów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie