RYBA65 Napisano 24 Wrzesień 2015 Autor Napisano 24 Wrzesień 2015 Mam pytanie, jaki był pistolet maszynowy w czasie WW2 bez typowego suwadła?Z góry dzięki za podpowiedzi.
Grzesio Napisano 24 Wrzesień 2015 Napisano 24 Wrzesień 2015 Obawiam się, że pytanie jest zbyt ogólne - musisz chyba doprecyzować, o co Ci dokładnie chodzi.Zwłaszcza, że pistolety maszynowe zawsze mają zamki, a bardzo rzadko (jeśli w ogóle) mają suwadła. :-)
RYBA65 Napisano 24 Wrzesień 2015 Autor Napisano 24 Wrzesień 2015 podobny do fińskiego suomi, nie ma typowego rozwiązania że ciągniesz z boku suwadło do tyłu i puszczasz, ma prawdopodobnie jakieś inne rozwiązanie.
Karol_K Napisano 24 Wrzesień 2015 Napisano 24 Wrzesień 2015 Może to byc amerykański PM typu Reising M50 nie ma typowej dla tego typu broni rączki przeładowania, która przeniesiona jest w przód i ukryta w kolbie pod lufą.
RYBA65 Napisano 24 Wrzesień 2015 Autor Napisano 24 Wrzesień 2015 PPD raczej odpada ponieważ miały z boku suwadło z tego co się orientuje, suomi chyba nie miało ale są drobne różnice.
B-E-D-A Napisano 24 Wrzesień 2015 Napisano 24 Wrzesień 2015 PPD na pewno odpada. Zwróćcie uwagę na kształt kolby i mocowanie magazynka. Są kompletnie inne.Mi to wygląda na Suomi, ale bez szczegółów nie da się tego potwierdzić na 100%.
Erih Napisano 24 Wrzesień 2015 Napisano 24 Wrzesień 2015 Upierał się nie będę, ale na moje oko drewno jest dosztukowane.
RYBA65 Napisano 24 Wrzesień 2015 Autor Napisano 24 Wrzesień 2015 Jakie szczegóły są potrzebne?Kolba raczej nie jest dorabiana, chociaż może, ale komu by się chciało, byłaby wręcz idealną kopią, wszystko idealnie pasuje.Przez jakie wojska było Suomi wykorzystywane?Nie wiem jak się nazywają poszczególne części, ale ta okrągła duża cześć nad kolbą posiada dziurki równomiernie rozłożone a pod nią jest drugi okragły element który można wykręcać i wkręcać.
mhulka Napisano 24 Wrzesień 2015 Napisano 24 Wrzesień 2015 w/g mnie to suomi m31 porównaj sobie np podstawę szczerbinki bardzo charakterystyczna na drugim zdjęciu pm ułożony tak jak na twoim http://panzerschreck.strefa.pl/mund26.html
RYBA65 Napisano 24 Wrzesień 2015 Autor Napisano 24 Wrzesień 2015 Tak, tylko na wszystkich zdjęciach suomi ten element okrągły nad kolbą jest pełny a u mnie ma dziurki, a poza tym suomi miało pod tym elementem wystający w bok jakby uchwyt, nie wiem jak sie to nazywa.
B-E-D-A Napisano 24 Wrzesień 2015 Napisano 24 Wrzesień 2015 Ze zdjęć wygląda na Suomi KP/-31 (ewentualnie jakiś inny model).Jak możesz to wstaw fotki prawego boku i od góry + jakieś zbliżenia na szczegóły (np. szczerbinki i tych dziurek). Możesz też zmierzyć kaliber lufy suwmiarką i podać długość lufy i całego PM-u. Oznaczeń żadnych nie widać?Obecność dziurek czy brak jakichś elementów nie wyklucza w tym wypadku Suomi, bo zawsze to mógł być przerabiany lub niekompletny egzemplarz (bo w Twoim brakuje chociażby osłony spustu i chłodnicy).Jeśli to okaże się być Suomi, to na angielskiej wikipedii masz użytkowników: https://en.wikipedia.org/wiki/Suomi_KP/-31#Users
RYBA65 Napisano 24 Wrzesień 2015 Autor Napisano 24 Wrzesień 2015 Na razie dzięki. Jutro wrzucę szczegółowe fotki.Rozumiem że używała policja w okresie miedzywojennym, czyli na pewno trafiła też w ręce żołnierzy, partyzantów itd.
bjar_1 Napisano 24 Wrzesień 2015 Napisano 24 Wrzesień 2015 Policja Państwowa miała tylko kilkanaście/dziesiąt sztuk. Bardziej prawdopodobne było pozyskanie tej broni od żołnierzy niemieckich.
RYBA65 Napisano 24 Wrzesień 2015 Autor Napisano 24 Wrzesień 2015 Chyba ta wersja jest prawdopodobna, ponieważ został znaleziony podczas rozminowania Wrocławia.
Bandi1973 Napisano 25 Wrzesień 2015 Napisano 25 Wrzesień 2015 rany, tyle bicia pianu o oczywistą oczywistość ? przecież do zdezelowane Suomi M31, z rozwaloną osłoną lufy, przekombinowaną przez kowala psychopatę tylną nakrętką i urwaną rączką naciągu zamka zamiast której ktoś przymocował jakiś kawałek plastiku na śrubce.
Pytanie
RYBA65
Z góry dzięki za podpowiedzi.
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.