Flins767 Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 Cytat: piotr_jablonski 2 dni temu Gmina Mieroszów wykorzystała poufne informacje z piątku złożone przez Stowarzyszenie KLIN i ODYN, sprawę będzie musiała chyba wyjaśnić prokuratura. (http://www.tvn24.pl)Źródło: drugi wpis na forum pod http://www.tvn24.pl/wroclaw,44/mieroszow-zglosi-mozliwosc-istnienia-tajemniczego-tunelu,576938.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornelmiłoszycki Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 Z tym tajemniczym miejscem w tunelu to taka trochę ściema. Ze względu na zły stan techniczny w latach 80-tych tunel był gruntownie remontowany wraz ze wzmocnieniem ścian tunelu. To co widać na zdjęciach to efekt tych prac remontowych. Ale nie twierdzę że tam nic nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luck36 Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 Tu wójt poszedł po bandzie chce mieć 5 minut sławy przywłaszczając sobie znalezisko....No ale skoro w 1945 r. komendant PPR i MO z Walimia uciekli po 3 m-cach pobytu z ciężarówką fantów to co sie dziwićidziemy na dno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
selesia Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Program Głos Regionów z regionalnej tv:http://www.regionalna.tvp.pl/21609858/13092015Jest tu wywiad z prawniczką znalazców, z samymi odkrywcami a potem z prezydentem Wałbrzycha i wojewodą. Po tym co urzędasy gadaja to jak zobaczymy ten pociag za rok to będzie dobrze... Teraz sprzątają teren, potem będzie parę tygodni wojsko sprawdzało ten teren na głębokość 1m czy jest bezpieczny, potem parę tygodni będą badać georadarem, jak im coś nie wyjdzie to innymi urządzeniami itd. itp. Narzekają na koszta i przeciągają jak mogą. Za miesiac wybory, nowy rząd... Nie wiadomo czy coś w ogóle z tego będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Festiwal odkryć w wałbrzyskim" taki tytuł wątku powinien już być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Komentarz telewizji Korei północnej do sytuacji w Wałbrzychu tak na wesoło ( właściwie to chyba nikt nie zweryfikuje tych niusów ) http://gloria.tv/media/PbjL2US6FD4/connection/desktop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaspian2012 Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Panowie, najnowsze info. Ekipa TVP Historia, Pan Sikorski i Kmiec beda dzis przeprowadzac badania na stanowisku. W ciagu kilku godzin dowiemy sie czy sklad pancerny istnieje czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malcolm82 Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Kaspian a gdzie Ty taki news słyszałes? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaspian2012 Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Byl wywiad na TVP Info z Panem Sikorskim na 65km. Jest tam ekipa TVP Historia, Bylo Nie Minelo. Czekaja tylko za zgode PKP. Sprzet caly maja juz na miejscu. Powiedzieli do kamery ze beda badania dzisiaj, jesli tylko PKP wyrazi zgode. Prace oczyszczajace trwaly wlasnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaspian2012 Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Kurde, albo mi sie wierzy co mowie albo nie. Mam -10 dioptrii ale wiem co widzialem i co slyszalem. Panowie z Bylo Nie Minelo stali na przejezdzie i udzielali wywiadu jakiejs kobitce z TVP Info. Powiedzieli ze dzisiaj wchodza z calym sprzetem, georadarem i innymi tymi swoimi przyrzadami" i czekaja tylko na zgode PKP. Mowili ze caly sprzet juz jest na miejscu i maja nadzieje ze w ciagu kilku godzin wejde na stanowisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaspian2012 Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Ale zenada ! Mam duze watpliwosci czy wladzom zalezy na tym zeby cos znalezc. A nawet jesli potwierdza to my sie o tym nie dowiemy. Meczy juz mnie ten temat. Zenujacy kraj :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeton Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Widocznie władze i wojsko nie potrzebują pomocy. Teraz to każdy chętnie przyjedzie, pomoże i sam sprawdzi :-). Żenada to jechać w tak podminowany teren bez żadnych kwitów od władz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaspian2012 Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 W pracach z georadarem rozminowanie terenu nie jest potrzebne. A na ch... rozminowanie terenu do glebokosci 1m ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaspian2012 Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Na glebokosci 1m to mozna znalezc puszki po piwie co najwyzej. To mialoby sens jesli zbadanie do 1m, zdejmujemy warste i badania od nowa. A tak to widze co najwyzej dalsze mataczenia wladz, nic wiecej ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeton Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Mnie nie chodzi o miny w sensie dosłownym. Podminowany - «pełen napięcia, niepokoju». Źle mnie zrozumiałeś. Wiadomo ze teren jest strzeżony i sprawa jest na goraca. Wojsko na miejscu, SOK. Dla mnie BNM wykazało się dużą doza optymizmu jadać tam bez wcześniejszego kontaktu z władzami i pozwolenia na wejście na teren. Naprawdę odmowy można było się spodziewać. Przeważnie w terenie działali po dopełnieniu formalności i za zgoda właściciela terenu i władz. Przynajmniej ja miałem z nimi takie doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeton Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Ale jaki mataczenie? Pociąg maja namierzony, wojsko potwierdziło miejsce ze zgłoszenia. Przygotowują teren pod wjazd ciężkiego sprzętu. Widocznie nie potrzebują Pana Adama i Roberta żeby im potwierdzili to co sami doskonale już wiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaspian2012 Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Zeton, mozesz miec racje. Tylko wk... mnie jedno. Ze ludzi traktuje sie jak bydlo jednak. To ze wojsko juz wie ze jest tam sklad to domyslac sie mozna (byly przecieki dementowane) tylko dlaczego nie mozna normalnie wyjsc do ludzi i powiedziec: Tak, wiemy juz ze sklad tam jest" tylko ze wzgledu na bezpieczenstwo bedziemy dzialac delikatnie i bez pospiechu. Ale przemilczanie to cecha naszych wladz ! I to mnie wk... straszliwie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaspian2012 Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Morello, ja takiego zaufania do Panstwa nie mam ! I mysle ze wiekszosc z nas wszystkich takiego zaufania nie ma ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeton Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 No niestety Kaspian taka władza. O przyczynach takiego stanu rzeczy nie chce mi się dyskutować. Powiedzmy ze polityka informacyjna nieco kuleje. Tez bym chętnie usłyszał ze pociąg jest na pewno i działają w celu dotarcia do składu. A najlepiej to wszystko jeszcze obejrzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malcolm82 Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 A może dostali już ofertę od Discovery i dlatego TVP nie chca wpuszczać? :D Bo tak na serio to przy tej okazji mnożna by ogromną kasę zrobić na sfilmowaniu wydobycia takiego pociągu. Cały świat chętnie by to obejrzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
newcomer Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Myślę, że tempo jest odpowiednie, lepiej niech się dokopią do tego czegoś, po wyborach już za nowej władzy. Obecna już niejednokrotnie pokazała na co ją stać.A to, że tam coś jest, to i przecież wojsko potwierdził, poprzez zrobienie odwiertów. Fakt,że informacja o tym była krótka i zdawkowa i jakoś nie podchwycona przez media. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeton Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Być może masz racje malcolm. Najpierw większość osób wiesza psy na znalazcach, ale jak sprawa robi się poważna to przy blasku znaleziska wiele osób chętnie by się ogrzało. Przecież skromne informacje oraz sami odkrywcy byli poddawani ostrej krytyce zarówno przez członków programu jak i tu na tym forum. Ciekaw jestem tylko czy jeśli się okaże że pociąg jest ktoś będzie miał na tyle cywilnej odwagi i przyzwoitości żeby posypać głowę popiołem i przyznać się ze nie maił racji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwene Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Nic nie mają namierzone , to że wojsko znalazło coś na głębokości jednego metra to raczej stara miednica lub beka. Dziwi mnie,że nie wpuścili ludzi z georadarem aby potwierdzili poprzednie pomiary. Z tej całej afery będzie niezła beka i chyba tego teraz władze się boją.Czekaja aż sprawa przycichnie i rozejdzie się po kościach.Do poczytania o georadarach :http://dth.org.pl/?m=201509Sami wyciągnijcie wnioski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 http://www.polskatimes.pl/artykul/8011808,walbrzych-ruszyly-przygotowania-do-poszukiwania-zlotego-pociagu,id,t.htmlW Wałbrzychu ruszyło oczyszczanie terenu, na którym ma być ukryty niemiecki złoty pociąg", mogący kryć skarby i broń. Na razie teren jest oczyszczany ze śmieci i zarośli. Dopiero później będzie się tu mogło pojawić wojsko, które zbada miejsce potencjalnego znaleziska georadarami.Niezależnie od wojska, miejsce gdzie ma być ukryty złoty pociąg" chciało zbadać Muzeum Wojska Polskiego. Zaprosiło do współpracy autorów programu historycznego Było, nie minęło", wyposażonych w georadar. W muzeum tłumaczą, że chcieli na własną rękę zweryfikować, czy znalazcy podają prawdziwe informacje i przedstawiają prawdziwe zdjęcie georadarowe. Ale ekipa muzeum i telewizji swoich badań na razie rozpocząć nie mogła. Powód? Banalny. Posiadacze georadaru nie zadbali wcześniej o odpowiednie zgody. Dopiero teraz pospiesznie o nie zabiegają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeton Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Dziwi mnie że poważne muzeum i poważny program TV wybrali się tam bez pozwoleń. Dobrze ze teren dozorowany bo chętnych do sprawdzenia a własna rękę" cała masa. Mogło sobie MWP sprawdzać teren od 61 aż po 65 km zanim sprawa została zgłoszona. Teraz nie są stroną tego przedsięwzięcia i trudno się dziwić ze ich nie wpuszczono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.