Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano
Muszę przyznać, że swoim ostatnio opublikowanym materiałem Kolega formoza58 spowodował, iż dokonuję niniejszego wpisu trzymając czapkę w dłoniach.

Materiał ten łączy w sobie kilka wątków. Odniosę się do nich w najbliższym czasie. Bezcennym uzupełnieniem dotychczas opublikowanych zdjęć, jest zdjęcie z warsztatów kolejowych na Pradze, gdzie zostało zbudowane pięć wagonów sanitarnych dla Amerykańskiego Czerwonego Krzyża. Zdjęcia z pociągiem Lech 1-szy" też są fantastyczne.
Dziękuję.
Napisano
Miło mi, że mogłem pomóc ;-)
Akurat na wycieczce internetowej po bibliotekach , szukając konkretnie artykułu dotyczącego jednego z PP, znalazłem przypadkiem ww. materiały.
Pozdrawiam
Napisano

I jeszcze uzupełnienie do zdjęcia z 30 września 2015 roku, przedstawiającego wnętrze wagonu sanitarnego zaadoptowanego dla korespondentów prasowych podczas manewrów na Wołyniu, w sierpniu 1925 roku.

Napisano
Oficer siedzący przy stoliku po lewej to zdaję się że ówczesny ppłk. Stefan Rowecki w tymże czasie oficer Wojskowego Instytutu Naukowo-Oświatowego oraz Biura Ścisłej Rady Wojennej.
Napisano
Tak, na czas manewrów był komendantem Kwatery Prasowej. Natomiast pierwszy od lewej stoi publicysta, pisarz i podróżnik, ówczesny porucznik, Mieczysław Lepecki.
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...