Jump to content
  • 0

Miedzioryt

Luckey13

Question

Witam, czy możecie szanowni koledzy powiedzieć mi coś o tym przedmiocie?
Czy jest on cyzelowany?
Przyznam, że nie znam się zbytnio na technikach zdobniczych i nie potrafię poznać.
Jakie mogło być przeznaczenie przedmiotu, kształt miedziorytu to trapez, węższy w podstawie, na zdjęciu słabo to widać, z tyłu w każdym z narożników widać mocowanie, jakby to było obicie czegoś, teraz pełni rolę obrazka, ale zapewne miał inne przeznaczenie.

15 answers to this question

Recommended Posts

U mnie przyjęło się potocznie nazywać tak każdy rodzaj grafiki wykonanej w miedzianej blasze :)
I nie wiem, jak poprawnie nazwać te przedmioty, tuszę, iż istnieje inne określenie, niż miedziany obrazek.

A ten z jeleniami, czy ktoś może coś o nim powiedzieć?
Wiek, technika wykonania, twórca?

Dowiedziałem się, czym to nie jest, byłbym wdzięczny za info czym jest :)
Zwłaszcza możliwe przeznaczenie pierwszego, i informacje na temat pochodzenia (te J.GL mnie ciekawi, widziałem już kilka takich przedmiotów, ale bez sygnatur, w większości masówki) i techniki wykonania oraz datowanie drugiego obrazka - mam nadzieję, że termin obrazek" jest akceptowalny? ;p

Witam, czy możecie szanowni koledzy powiedzieć mi coś o tym przedmiocie?
Czy jest on cyzelowany?
Przyznam, że nie znam się zbytnio na technikach zdobniczych i nie potrafię poznać.
Jakie mogło być przeznaczenie przedmiotu, kształt miedziorytu to trapez, węższy w podstawie, na zdjęciu słabo to widać, z tyłu w każdym z narożników widać mocowanie, jakby to było obicie czegoś, teraz pełni rolę obrazka, ale zapewne miał inne przeznaczenie.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information