Perun Posted February 6, 2015 Author Share Posted February 6, 2015 Witam speców od Luftwaffe. Czy MP 40 lub MP 38 mógł znaleźć się na pokładzie Ju 188 D-2 (to akurat wersja rozpoznawcza, jej załoga była podobno mniej liczna niż w pozostałych wariantach tego samolotu, bo ograniczona do 3 osób).Wiem, że w wojskach lądowych PM był bronia dowódców drużyn. A jak to było w lotnictwie? Lotnik jakiej szarzy czy specjalności mógł być weń uzbrojony? -- Pilot, nawigator, radiotelegrafista? Jaki użytkownik MP mógł mieć stopień wojskowy? Podkreślam , że chodzi mi o załogi samolotów, a nie dywizje lotniczo-polowe.Bardzo proszę o pomoc. Może ktoś coś wie. Pozdrowienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun Posted February 6, 2015 Author Share Posted February 6, 2015 Przy okazji zapytam jeszcze o rakietnice 2,7 cm. Czy stanowiła standardowe wyposażenie wszystkich lotników? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sōji Okita Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Każda Fliegerhose licząc od roku 1941, posiadała kieszeń na pistolet sygnałowy Leuchtpistole, sygnałową chorągiewkę, 10 rac kal.27, nóż Kappmesser 37 i dwa opatrunki. Czyli teoretycznie każdy z lotników mógł mieć takie wyposażenie.Co do pistoletów maszynowych na pokładzie bombowca, to była wyłącznie inicjatywa dowódcy załogi. Zwykle nie praktykowano tego typu działań. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 W wypadku np. przymusowego lądowania za liniami wroga dobrze było mieć pod ręką coś dłuższego niż tylko broń krótką... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vis1939 Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Wystarczyło wymontować któryś z MG strzelców pokładowych,więc targanie MP nieco mija się z celem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Może któryś był do niego przywiązany... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sōji Okita Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 W przypadku lądowania za liniami wroga, wszelki opór był łamaniem konwencji haskiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun Posted February 11, 2015 Author Share Posted February 11, 2015 Dzięki wszystkim za pomoc! Doczytałem się, że rakietnica 2,7 cm na pokładzie Ju 188 była zamocowana w kieszeni w pobliżu siedzenia nawigatora, co oczywiście nie wyklucza, że każdy członek załogi mógł mieć także swoją własną.Może akurat ktoś zna jakieś dobre strony nt wyposażenia i umundurowania lotników LW? Chciałbym sobie poszerzyć temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun Posted February 11, 2015 Author Share Posted February 11, 2015 Na razie zdobyłem książkę LUFTWAFFE AIR AND GROUND CREW 1939-1945. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz70 Posted February 12, 2015 Share Posted February 12, 2015 Leszek Erenfeicht, Piotr G. Krajewski Niemiecki Pistolet Maszynowy MP 40", Barwa i Broń - 6, Warszawa 1992 - podpis pod zdjęciem na stronie 4: MP 40 był także częścią zestawu awaryjnego załóg bombowców Luftwaffe - Afryka Północna, rok 1942." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun Posted February 13, 2015 Author Share Posted February 13, 2015 O! Bardzo ciekawa informacja. Tego właśnie szukałem. Postaram się namierzyć tę książkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesio Posted February 16, 2015 Share Posted February 16, 2015 O ile dobrze pamiętam, a z pamięcią jednak u mnie różnie, to MP 40 był standardowym wyposażeniem szturmowca Hs 129, przechowywany w schowku na lewym skrzydle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woodhaven Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Bf-109 G Trop + K 98 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woodhaven Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Bf-109 G Trop + K 98 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perun Posted February 17, 2015 Author Share Posted February 17, 2015 No proszę... Wygląda na to, że broń długa na pokładzie samolotów to jednak nic tak bardzo nadzwyczajnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.