Perun Napisano 6 Luty 2015 Autor Share Napisano 6 Luty 2015 Witam speców od Luftwaffe. Czy MP 40 lub MP 38 mógł znaleźć się na pokładzie Ju 188 D-2 (to akurat wersja rozpoznawcza, jej załoga była podobno mniej liczna niż w pozostałych wariantach tego samolotu, bo ograniczona do 3 osób).Wiem, że w wojskach lądowych PM był bronia dowódców drużyn. A jak to było w lotnictwie? Lotnik jakiej szarzy czy specjalności mógł być weń uzbrojony? -- Pilot, nawigator, radiotelegrafista? Jaki użytkownik MP mógł mieć stopień wojskowy? Podkreślam , że chodzi mi o załogi samolotów, a nie dywizje lotniczo-polowe.Bardzo proszę o pomoc. Może ktoś coś wie. Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perun Napisano 6 Luty 2015 Autor Share Napisano 6 Luty 2015 Przy okazji zapytam jeszcze o rakietnice 2,7 cm. Czy stanowiła standardowe wyposażenie wszystkich lotników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sōji Okita Napisano 7 Luty 2015 Share Napisano 7 Luty 2015 Każda Fliegerhose licząc od roku 1941, posiadała kieszeń na pistolet sygnałowy Leuchtpistole, sygnałową chorągiewkę, 10 rac kal.27, nóż Kappmesser 37 i dwa opatrunki. Czyli teoretycznie każdy z lotników mógł mieć takie wyposażenie.Co do pistoletów maszynowych na pokładzie bombowca, to była wyłącznie inicjatywa dowódcy załogi. Zwykle nie praktykowano tego typu działań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Luty 2015 Share Napisano 7 Luty 2015 W wypadku np. przymusowego lądowania za liniami wroga dobrze było mieć pod ręką coś dłuższego niż tylko broń krótką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 7 Luty 2015 Share Napisano 7 Luty 2015 Wystarczyło wymontować któryś z MG strzelców pokładowych,więc targanie MP nieco mija się z celem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Luty 2015 Share Napisano 7 Luty 2015 Może któryś był do niego przywiązany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sōji Okita Napisano 9 Luty 2015 Share Napisano 9 Luty 2015 W przypadku lądowania za liniami wroga, wszelki opór był łamaniem konwencji haskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perun Napisano 11 Luty 2015 Autor Share Napisano 11 Luty 2015 Dzięki wszystkim za pomoc! Doczytałem się, że rakietnica 2,7 cm na pokładzie Ju 188 była zamocowana w kieszeni w pobliżu siedzenia nawigatora, co oczywiście nie wyklucza, że każdy członek załogi mógł mieć także swoją własną.Może akurat ktoś zna jakieś dobre strony nt wyposażenia i umundurowania lotników LW? Chciałbym sobie poszerzyć temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perun Napisano 11 Luty 2015 Autor Share Napisano 11 Luty 2015 Na razie zdobyłem książkę LUFTWAFFE AIR AND GROUND CREW 1939-1945. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz70 Napisano 12 Luty 2015 Share Napisano 12 Luty 2015 Leszek Erenfeicht, Piotr G. Krajewski Niemiecki Pistolet Maszynowy MP 40", Barwa i Broń - 6, Warszawa 1992 - podpis pod zdjęciem na stronie 4: MP 40 był także częścią zestawu awaryjnego załóg bombowców Luftwaffe - Afryka Północna, rok 1942." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perun Napisano 13 Luty 2015 Autor Share Napisano 13 Luty 2015 O! Bardzo ciekawa informacja. Tego właśnie szukałem. Postaram się namierzyć tę książkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 16 Luty 2015 Share Napisano 16 Luty 2015 O ile dobrze pamiętam, a z pamięcią jednak u mnie różnie, to MP 40 był standardowym wyposażeniem szturmowca Hs 129, przechowywany w schowku na lewym skrzydle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 17 Luty 2015 Share Napisano 17 Luty 2015 Bf-109 G Trop + K 98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 17 Luty 2015 Share Napisano 17 Luty 2015 Bf-109 G Trop + K 98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perun Napisano 17 Luty 2015 Autor Share Napisano 17 Luty 2015 No proszę... Wygląda na to, że broń długa na pokładzie samolotów to jednak nic tak bardzo nadzwyczajnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.