Skocz do zawartości

Luftwaffe.Ciekawostki z aukcji - część 2.

leszek01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

DFS Kranich w kamuflażu.

Jedyne znane mi zdjęcie (zdjęcie, nie jakaś malowanka) tego szybowca w kamuflażu. Gdyby ktoś miał inne zdjęcie kamuflowanego Kranicha to byłbym wdzięczny za wrzucenie na forum.

• Odpowiedzi 438
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Mieliśmy po wojnie jedną sztukę zdobyczną tego Liege Kranich"w Grunowie-unikalnego szybowca..ale przebudowany został do wersji seryjnej Kranich"-a..

Napisano

Myślę,że skok na żabę" był czymś normalnym. Bo jak inaczej wyskoczyć z Ju 52 ?
Znalazłem kilka fotek. ( Może nie ciekawostka, ale jak wypłynął temat latających żab", czemu nie?)

Napisano
Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim za kamuflowane Kranichy i Grunau Baby.

Cholerka, jak to trzeba uważać na to, co się wypowiada :-) Powie się coś nieroztropnie i zaraz trzeba jechać na koński targ, żeby kupować konie, na których człek się nie zna... :-)
Napisano

A tu obraz przyjaźni niemiecko-amerykańskiej trwającej do końca 1941 r.

My od 2,5 roku pod szkopskim butem, a fotograf Associated Press swobodnie chodzi sobie po hitlerowskich wytwórniach lotniczych i cyka takie zdjęcia.

Napisano

Wczesny Bf 109 jako trofeum przechodnie. Też czasy aukcji, gdy nie mazało się po zdjęciach.

Widać, że miał wszędzie brytyjskie znaki rozpoznawcze, potem przejęli go Amerykanie i na jakąś wystawę z końca wojny przyozdobili go swastykami.

Ciekawe, czy to może ten jedyny do dziś zdatny do lotu Bf 109 E-3 w Stanach Zjednoczonych?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie