Skocz do zawartości

Fotografia

skolcio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, co sadzicie o tej fotce, czy jest to oryginał czy jakieś reko?

Zwraca uwagę bardzo ciekawe wyposażenie w postaci manierki kokosa, pepeszy z magazynkiem łukowym (na pasie pokrowiec z bębnem) do tego gasplana noszona na piersi.

Napisano
na dachu jakby eternit na szopce też -może blacha falista -raczej nie z epoki i bagnet w jednej ręce a pochewka w drugiej -kolo obwieszony jak choinka a pochwa nie przy pasie? chyba jednak lipa -no i blaszane wiaderko koło nogi jak po farbie olejnej wspólczesnej
Napisano
Na dachu eternit na bank, puszka po farbie też nie teges a gość wygląda wręcz groteskowo w tym rozbuchanym oporządzeniu. Zwykła lipa
Napisano
Obwiesił się wszystkim co miał w szafie, raczej żaden szanujący się podoficer nie ganiałby za kurą z bagnetem (pomijam już robienie tego będąc objuczonym niczym wielbłąd), od tego miałby manschaft.
Napisano
Ganiałby albo nie ganiał. Zawsze mógł się trafić podoficer, który się nie szanuje. Mogło się trafić, miał człowiek instynkt, na wsi się wychował... i taki gość na pewno by wiedział, że się za kurą nie lata z nożem, tylko łapie i złapaną zarzyna!
Napisano
Parę lat żyję na tym świecie, nie spotkałem podoficera, który by się nie szanował ;) Człowiek tak już ma,że jak tylko ma możliwości delegowac uprawnienia" na podwładnego, to na pewno to zrobi ;) Psychologia Gustawie, psychologia.
Napisano
bjar_1 (22161 / 717) 2014-10-14 23:14:59

Ja się akurat właśnie eternitem kierowałem...
Nie bardzo kojarzę, żeby na zabitej dechami wsi był stosowany- bardziej mi się wydawało, że to oszczędnościowa nowomoda lat 60 i 70 była...
Napisano
Był, był. Stosowany od początku XX wieku, no ale zapewne nie na taka skalę, że na wsiach szopki nim kryli ;) Mam w domu katalog jakiejś tam fabryki eternitu (nie pamiętam gdzie się znajdującej, gdzieś w Galicji) z początku wieku.
  • 4 weeks later...
Napisano
Rozumiem że fotka z Fejsa czyli marnej jakości, ale technika wykonania wskazuje że to współczesna produkcja.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie