skolcio Napisano 13 Październik 2014 Autor Share Napisano 13 Październik 2014 Witam, co sadzicie o tej fotce, czy jest to oryginał czy jakieś reko? Zwraca uwagę bardzo ciekawe wyposażenie w postaci manierki kokosa, pepeszy z magazynkiem łukowym (na pasie pokrowiec z bębnem) do tego gasplana noszona na piersi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 13 Październik 2014 Share Napisano 13 Październik 2014 Dla mnie fake...Ale nie powiem z jakiego powodu- nie z sylwetki a'la Dracula... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 13 Październik 2014 Autor Share Napisano 13 Październik 2014 No właśnie mnie też się ona nie podoba, ale mam wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mhulka Napisano 13 Październik 2014 Share Napisano 13 Październik 2014 na dachu jakby eternit na szopce też -może blacha falista -raczej nie z epoki i bagnet w jednej ręce a pochewka w drugiej -kolo obwieszony jak choinka a pochwa nie przy pasie? chyba jednak lipa -no i blaszane wiaderko koło nogi jak po farbie olejnej wspólczesnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 13 Październik 2014 Share Napisano 13 Październik 2014 A za ile ta fotka na jakimś portalu aukcyjnym? Można linkę?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 13 Październik 2014 Autor Share Napisano 13 Październik 2014 Fotkę skopiowałem z strony na fb w takiej formie jaką widzicie. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 14 Październik 2014 Share Napisano 14 Październik 2014 Na dachu eternit na bank, puszka po farbie też nie teges a gość wygląda wręcz groteskowo w tym rozbuchanym oporządzeniu. Zwykła lipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 14 Październik 2014 Share Napisano 14 Październik 2014 Obwiesił się wszystkim co miał w szafie, raczej żaden szanujący się podoficer nie ganiałby za kurą z bagnetem (pomijam już robienie tego będąc objuczonym niczym wielbłąd), od tego miałby manschaft. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gustav Hirsch Napisano 14 Październik 2014 Share Napisano 14 Październik 2014 Ganiałby albo nie ganiał. Zawsze mógł się trafić podoficer, który się nie szanuje. Mogło się trafić, miał człowiek instynkt, na wsi się wychował... i taki gość na pewno by wiedział, że się za kurą nie lata z nożem, tylko łapie i złapaną zarzyna! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Październik 2014 Share Napisano 14 Październik 2014 Eternit w tej formie występował w Polsce już przed wojną (na ograniczoną skalę, ale jednak). No ale to foto wybitnie ściemnione ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 15 Październik 2014 Share Napisano 15 Październik 2014 Parę lat żyję na tym świecie, nie spotkałem podoficera, który by się nie szanował ;) Człowiek tak już ma,że jak tylko ma możliwości delegowac uprawnienia" na podwładnego, to na pewno to zrobi ;) Psychologia Gustawie, psychologia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Październik 2014 Share Napisano 15 Październik 2014 bjar_1 (22161 / 717) 2014-10-14 23:14:59Ja się akurat właśnie eternitem kierowałem...Nie bardzo kojarzę, żeby na zabitej dechami wsi był stosowany- bardziej mi się wydawało, że to oszczędnościowa nowomoda lat 60 i 70 była... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Październik 2014 Share Napisano 15 Październik 2014 Był, był. Stosowany od początku XX wieku, no ale zapewne nie na taka skalę, że na wsiach szopki nim kryli ;) Mam w domu katalog jakiejś tam fabryki eternitu (nie pamiętam gdzie się znajdującej, gdzieś w Galicji) z początku wieku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 8 Listopad 2014 Share Napisano 8 Listopad 2014 Rozumiem że fotka z Fejsa czyli marnej jakości, ale technika wykonania wskazuje że to współczesna produkcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 9 Listopad 2014 Share Napisano 9 Listopad 2014 O tym wspominałem - 1914 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 9 Listopad 2014 Share Napisano 9 Listopad 2014 j.w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 9 Listopad 2014 Share Napisano 9 Listopad 2014 Bjar- widziałem, kiedy patent powstał...Nie wiem, natomiast, czy był aż tak popularny na terenie II RP... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 9 Listopad 2014 Share Napisano 9 Listopad 2014 Myślę, że był to rzadki widok na przedwojennej wsi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 22 Listopad 2014 Share Napisano 22 Listopad 2014 Zwłaszcza że w szopce po lewej paczki jakieś owinięte folią.Szanujmy się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.