Lipek Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 A propos tego, kto wali artylerią po miastach i osiedlach mieszkaniowych:Ukraina: Trwają ataki Rosjan na NowoazowskTrwają ataki na Nowoazowsk na granicy rosyjsko-ukraińskiej. Miasto pozostaje pod kontrolą ukraińskich wojsk. Rzecznik Rady Bezpieczeństwa Narodowego i Obrony Andrij Łysenko powiedział, że położony 40 kilometrów od półmilionowego Mariupola Nowoazowsk jest ostrzeliwany zarówno przez bojówkarzy, jak i z terytorium Rosji.Wzmocniono ukraińskie oddziały wokół Mariupola. W samym mieście jest na razie spokojnie, transport i miejscowe zakłady przemysłowe działają jak zwykle. Ukraińskie wojska starają się też utrzymać kontrolę nad Iłowajskiem na przedmieściach Doniecka.Trwają także walki w innych miejscach Zagłębia Donieckiego. Władze twierdzą, że zabito ponad dwustu terrorystów. Straty ukraińskiej armii wynoszą trzynastu wojskowych. Według Rady Bezpieczeństwa Narodowego i Obrony bojówkarze stosują amunicję kasetową o bardzo dużym polu rażenia.Moskwa nadal wspiera terrorystów żołnierzami oraz bronią. Według agencji Reutera w jednej ze wsi na Wschodzie Ukrainy wojskowi w mundurach podobnych do rosyjskich, ale bez znaków rozpoznawczych, zbudowali posterunek. Wszyscy mieli zawiązane białe wstążki tak, jak zatrzymani kilka dni temu rosyjscy komandosi. Także na biało zamalowano znaki rozpoznawcze na sprzęcie wojskowym.Tymczasem w miejscowości Szostka w obwodzie sumskim w centralnej części Ukrainy ostrzelano z granatników siedzibę Komisji Wojskowej. Jednocześnie eksplodowały dwa samochody zaparkowane przed pobliską komendą milicji. Nie ma ofiar, choć eksplozje były tak silne, że w bloku naprzeciwko popękały szyby."Czytaj więcej na http://fakty.interia.pl/news-ukraina-trwaja-ataki-rosjan-na-nowoazowsk,nId,1490641#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 i teraz nikt nie napisze, ze bandyci pochowali się między cywilami, robią sobie z nich tarczę? pełna obiektywnośc widzę, to że rusek to nasz najgorszy wróg to nie znaczy, że nie można być obiektywnym gdy trwa konflikt z drugim naszym wrogiem, tak odbiegając delikatnie od tematuhttp://www.kresy.pl/wydarzenia,polityka?zobacz%2Fpolski-msz-odcina-sie-od-awpl#Strona polska nie komentuje decyzji personalnych dotyczących demokratycznie wybranych władz państw sąsiedzkich oraz nie ingeruje w ich sprawy wewnętrzne"to ja się pytam, czemu na Ukrainie się wtrącamy? Jak chodzi o Polaków to nasz rząd jakoś nie reaguje, dalej macie wątpliwości, że rządzą nami polskojęzyczni"?http://www.kresy.pl/wydarzenia,wojskowosc?zobacz%2Filowajsk-ukrainski-batalion-donbas-zabarykadowal-sie-w-szkole-videoJuż widzę nagłówki polskiej i niezależnej" prasy, terroryści zajęli szkołe, biorą dzieci za tarcze, tylko nikt by nie pomyślał, że są wakacje, ale ważne aby temat się sprzedał ;)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 Co Ty bredzisz?i teraz nikt nie napisze, ze bandyci pochowali się między cywilami, robią sobie z nich tarczę?"Ukraińcy nigdzie nie muszą się chować i nikim zasłaniać, bo są u SIEBIE! To Rosjanie ostrzeliwują ukraińskie miasto. Jak Putin zacząłby ostrzeliwać Białystok to też być twierdził, że Polacy chowają się między cywilami? Włącz logikę. Zwróć uwagę że w artykule nie ma słowa o tym, że Ruscy ostrzeliwują ukraińską armię w Nowoazowsku, tylko że bombardują miasto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 Tak, zgodzę się, są u siebie, bronią swoich granic tylko jedna rzecz im zawadza, etniczni Rosjanie których ZSRR włączył w granice Ukrainy i praktycznie dał Ukraińcom te ziemie w prezencie, bo tak jak nasze kresy, tak i tamte tereny nijak im się należały, ale jak ktoś się obiektywnie wypowiada to od razu jest ruskim agentem i bredzi. No tak widać obiektywność tutaj ombardują miasto" a jak wtedy ukraińcy walili po osiedlach to walili w terrorystów którzy się pochowali, weźmy na logikę, że to jest wojna i wali się tam gdzie jest wróg, tylko śmieszą mnie te obiektywne i niezalezne" komentarze polskich" mediów. Jestem ciekaw jakby Ukraińcy zaczęli wyrzynać polskie wsie na zachodniej Ukrainie to też byś był ich takim obrońcą, no ale są u siebie to mogą, bo walczą o czystą etnicznie Ukrainę co?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 Sorry, ale nie podyskutujemy dalej. Jestem za słaby na twoją argumentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 Argumentów zabrakło to i rozmowę się kończy.Gdyby żył Marszałek Piłsudski wszystkim probanderowcom i probolszewikom naplułby w twarz, takich ludzi jak współcześni Ukraińcy na pewno by nie wspierał.Wspieramy ludzi którzy cały czas czczą SS Galizien, UPA, OUN i nawet nie przeprosili za te zbrodnie, ale o Polaków tam mieszkających i na Litwie nikt się nie upomina, bo jak powiedział Sikor, nie będziemy ingerować w sprawy wybranego demokratycznie rządu, to po ki ch.. wspierali majdan a teraz to? Powiedz mi Lipku, jakie mamy korzyści z tego, że popieramy UPAinę?Sprzedajemy tam broń, ukraińcy nas szanują? Proszę wymieniaj, tylko nie pisz po raz kolejny bajki o buforze, bo dobrze wiesz, że ruscy prędzej czy później by nas z obwodu kaliningradzkiego rozjechali, a i Białoruś by pomogła ruskim pozwalając na przemarsz ich wojsk, na bazy pozwala to czemu nie na przemarsz? Ale zaraz jaki bufor? Przecież nas chroni NATO!Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 Jaki mamy interes?Sprzedajemy = $$$Stabilna Ukraina = spokojna nasza granica wschodnia(przynajmniej jakiś czas).Mam kilka hektarów ziemi na Ukrainie, jeszcze kilka osób z rodziny też tam pomieszkuje. 60 lat pod wpływem ZSRR wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 Co sprzedajemy bo ostatnio nasi przyjaciele" nam znów embargo nałożyli. Spokojna granica wschodnia, a obwódd kaliningradzki(który im spokojnie wystarczy żeby nas zając) nam nie zagraża? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 http://wiadomosci.onet.pl/swiat/sergiej-lawrow-drugi-konwoj-humanitarny-na-ukraine-nie-bedzie-ostatnim/fjmw9przewidywana taktyka Rosji?pierwszy był czysty bez broni(w teorii) i żadnych prowokacji, puszczą jeszcze ze 2-3 któryś dostanie rakietą i wkraczają regularną armią bo nie mogą pozwolić na dalszy rozlew krwi, i jak to ruscy mają w zwyczaju zostają na długo albo na zawsze ;)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 27 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2014 Ja chcialbym sie tylko odniesc do tekstu Kresow.pl, w ktorym autor twierdzi, jakoby batalion Donbas zabarykadowal sie w szkole (w domysle kryjac sie za plecami dzieci i nauczycieli?).1. Dlaczego autor zamiescil tylko czesc filmu? Czyzby pozostala czesc nie pasowala do jego eorii"?Ogladajac caly filmik (tutaj):http://www.youtube.com/watch?v=GUpWWJlazkYwidac jednoznacznie, ze Donbas zajal budynek szkoly, w trakcie ciezkich walk ulicznych.2. Ani w szkole, ani w samej miescinie (Ilowajsk) nie ma obecnie juz zadnych cywyli. Wszyscy opuscili teren walk.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 19:48 27-08-2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 Kindżał, Panie i Panowie...Podpowiedź, ponowna- wklejając śnurki z np youtube, wycinajcie z łaski swojej S"- będą banglać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 27 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2014 Ok Yeti, dzieki za podpowiedz;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 Kindzal, jedna i druga strona ma swoją propagandę, swoją drogą gdzie dzieci i nauczyciele w wakacje?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 27 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2014 Kolejny tekst (w przeciagu kilku godzin) tego samego autora na kresach.pl dotyczacy batalionu Donbas, majacy na celu dyskredytacje owej jednostki w oczach przecietnego czytelnika:http://www.kresy.pl/wydarzenia,wojskowosc?zobacz/dowodca-batalionu-donbas-zostalismy-oklamani-pomocy-pod-ilowajskiem-nie-bedzieTym razem autor okrasil" tekst zdjeciem jednego z nacjonalistycznych oddzialow, zupelnie nie majacego nic wspolnego z Donbasem.Mi nie pozostaje nic innego jak pogratulawc portalowi kresy.pl za kolejna manipulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 Mruk- jak mawiał wieszcz: Mówisz, co wiesz, ale czy wiesz co mówisz?"O tym, że ludność w znakomitej większości opuściła Ilowajsk mówi się od dobrych dwóch tygodni. Co prawda widoczne samochody cywilne mogą dowodzić, że nie wszyscy lub nie była to planowa ewakuacja, to nie sądzę, aby w mieście które jest świadkiem takich walk zostało dużo mieszkańców...Trzy- nie wiem, czy się orientujesz, ale mamy WAKACJE- po wytłumaczenie, co to dla szkół oznacza, idź np na Wiki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 Kindżał- zdjęcie to małe miki...Opisane jest jako Jeden z ukraińskich batalionów, fot. RIA Novosti"Poczytaj wpisy pod artykułem...To pokazuje albo IQ czytelników portalu lub po części stosunek Polaków do bałaganu na Wschodzie...PS Pamiętaj jednak, bo tego raczej dotyczy zdjęcie, o SS Azov :-(Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 20:12 27-08-2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 27 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2014 Wpisow nie bede komentowal, uwazam jednak ze takie podejscie do sprawy, jakie prezentuje ten autor to jawna manipulacja (tym bardziej, ze nie jest to jego pierwszy artykul dot. Donbasu).To tak jakbym napisal artykul o NSZ i wkleil zdjecie oddzialu AL... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 27 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2014 No wlasnie, w tym problem: odwroconego Wolfsangla uzywa SS Azow, wiec dlaczego autor zamieszcza ten znak w artykule o Donbasie?Moim zdaniem jest to celowa manipulacja, bo odznake Donbasu mozna bardzo prosto znalesc uzywajac wyszukiwarki, lub odwiedzajac oficjalna strone tego oddzialu:http://www.battalion-donbass.info/en/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 A nie mówiłem" cz.3A mówiłem tu na forum, że za podpalenie Ukrainy [przy aktywnym udziale naszych, żałosnych zresztą politykierów, którzy się fotografowali na tle czerwono-czarnych flag UPA na Majdanie] zapłaci najwyższą cenę sama Ukraina, a my tak przy okazji" będziemy drudzy w kolejce. No i jesteśmy!Stan na dzień dzisiejszy jest taki, że nasi sadownicy i ogrodnicy, jak dobrze pójdzie, to dostaną jakieś 20% rekompensaty z UE za poniesione straty w eksporcie do Rosji. Całkiem tragicznie zapowiada się to niestety odnośnie naszych firm transportowych, które wykonywały w ciągu roku kilkaset tysięcy kursów do Rosji, bo dla nich nie przewiduje się żadnych rekompensat. A więc pozostaje w wielu przypadkach tylko plajta...Jest zresztą znacznie gorzej, bo bardzo być może, że Rosja nałoży na nas sankcje na import przemysłówki - na ten przykład już dziś mówi się o tym, że kontrakt na dostarczenie do Moskwy 120 tramwajów wyprodukowanych przez polską Pesę jest mocno zagrożony. A przecież setki naszych firm żyje i daje zatrudnienie właśnie z eksportu do Rosji!Aby było śmiesznie", to Zachód omija [przynajmniej częściowo] rosyjskie sankcje, eksportując swoje płody rolne do Rosji via Białoruś, na co Putin przymyka zresztą oko. Tyle tylko, że taka opcja jest dla nas niedostępna, bo od wielu lat [na polecenie naszego nowego Wielkiego Brata] Polska próbuje podpalić również Białoruś. A ta nam się rewanżuje restrykcjami w handlu - pewnie mało kto wie, że nasz eksport do tego kraju w zdecydowanej większości odbywa się za pośrednictwem Litwy, z którą nasze firmy muszą się dzielić zyskami za pośrednictwo. Czyli jak zawsze lądujemy z ręką w nocniku, a później mamy pretensje do całego świata, że nas nie rozumie i nas nie lubi.Aby było jeszcze ardziej śmiesznie", to zaprzyjaźniona" z nami Ukraina - jak nałożyła embargo na naszą żywność tuż po Pomarańczowej Rewolucji", to je utrzymuje po dzień dzisiejszy...P.S.W naszych polskojęzycznych merdiach" króluje jedynie pro-banderowska propaganda, dlatego też byłem bardzo zaskoczony, gdy Onet zapodał dzisiaj wypowiedź prof. Bielenia z UW, na temat sytuacji w jakiej znajduje się obecnie nasz kraj. Miłej lektury...http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/stanislaw-bielen-nie-mozemy-pomagac-ukrainie-za-wszelka-cene/ezpkq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 kindzal (3995 / 313) 2014-08-27 20:20:19Ale masz (?) przecież świadomość, że obojętnie jak się nazywa, w jakim artykule występuje, itd, itp, to nie da się zaprzeczyć, że istniej brunatny oddział*, który po stronie ukraińskiej walczy z separatystami/Moskwą...I w tym problem, a nie w tym, co się akurat na Kresach ukazało..* choć znalazłem informację, że nie ma oficjalnego poparcia Kijowa :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mruk Napisano 27 Sierpień 2014 Share Napisano 27 Sierpień 2014 Człowieku Śniegu, nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, zapytałem w może trochę niezrozumiały sposób, ale chodziło mi o to jak dzieci i nauczyciele mogą znajdowac się w szkole gdy są wakacje. Kindzal piszesz o jawnej manipulacji, a powiedz mi ile manipulacji i mataczeń było po drugiej stronie? Jeśli są dowody na zestrzelenie boeinga przez ruskich to ja chce je zobaczyć, a nie bo ktoś tak powiedział albo sweetfocia żołnierza ma to potwierdzać, żyjemy w czasach satelitów i pewnie nie jeden monitoruje tamten region i nie da się przejrzeć zdjęć z dnia katastrofy?Komuś nie na rękę, bo kładę rękę i dziabcie siekierą tak po ukraińsku, że gdyby amerykanie mieli 100% dowody na wine ruskich to by to pokazali, a to że nie chcą drażnić Putina mnie jakoś nie przekonuje, bo utarliby mu tym nosa i co Wołodia odpala Topole na Waszyngton? Nie sądzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 27 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2014 Dla mnie TO jest problemem, bo do niedawna uwazalem KRESY.PL za miarodajne zrodlo informacji, a tutaj takie cus...A co do roznej masci manipulacji i propagandy, to wiadomo, ze obydwie strony ja uprawiaja, tyle, ze Rosja w sposob prymitywny i duzo bardziej natretny niz UA, ale to chyba u nich taka tradycja:http://www.youtube.com/watch?v=jHRJtviNfW------------------------------------------------------ssssssssssssssss....Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 21:30 27-08-2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 27 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2014 Dotarly do mnie pogloski, ze w okolicach Ilowajska, w jednym z ochotniczych batalionow ATO walcza jacys Polacy.Chodzi o tzw. Międzynarodowy Pokojowy Ochotniczy Batalion im. Bohatera Iczkerii Dżochara Dudajewa". Dowodzi nim gen. brygady Isa Munajew (ten z lewej obok Dudajewa). Trzon jednostki stanowi duza grupa Czeczenow (glownie weteranow I Wojny czeczenskiej), a w sklad maja wchodzic ochotnicy z Gruzji, Azerbejdżanu, Polski, Litwy, Estonii, Norwegii, Szwecji, Francji, Danii i USA... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 27 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2014 Mam pierwsze zdjecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 27 Sierpień 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2014 NSZ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.