ditko Napisano 4 Sierpień 2014 Autor Napisano 4 Sierpień 2014 Witam szanowna grono , co to za ustrojstwo . wymiary wys.42cm szer.21za wszelkie sugestie wielkie dzięki :)
delmak Napisano 6 Sierpień 2014 Napisano 6 Sierpień 2014 a może to bębny porcelitowe do młynków kulowych
Catadero Napisano 6 Sierpień 2014 Napisano 6 Sierpień 2014 Białe szkło przepuszcza światło.W dalszym ciągu czekam na dowody, ze robiono klosze z porcelany.Żartujesz? klosze lamp naftowych z fajansu?C.
Landszaft Napisano 6 Sierpień 2014 Napisano 6 Sierpień 2014 YlooC Zacznijmy od tego że porcelana to glinka kaolinowa praktycznie prawie nieprzepuszczająca światła , tzn w wyrobach porcelanowych np filiżankach o bardzo cienkich ściankach widać delikatną przepuszczalność światła co świadczy o bardzo dobrej jakościowo glince i porcelanie na bardzo wysokim poziomie , ale... Nawet w najcieńszej porcelanie nie da się zastosować aby tak przepuszczała światło że można by zrobić wyrób typu klosz mleczny bo porcelana zatrzymuje w najcieńszych wyrobach ponad 85-95 % światła . Można równie dobrze zrobić klosz z czerwonej gliny do wyrobu cegieł , też nie przepuści światła , będzie świetnym izolatorem a przynajmniej będzie ładny kolorowy bo czerwony. Choć polewa szklista w wyrobach porcelanowych to też kaolin w innych proporcjach który jest szklisty przepuszcza światło jak mleczna szyba" , ale niestety z polewy nie da się wykonać żadnego wyrobu. A co do wyrobu kolegi Ditko to trzeba by trochę więcej opisać abyśmy zgadywali. czy są jakieś symbole , czy przedmiot jest rozbieralny , jak wygląda wypełnienie (pusty czy pełny w środku) , grubości ścianek itd . Po prostu mamy mało danych tylko wymiar i zdjęcie a widać to za mało aby dywagować co to jest.
soldierprzemo Napisano 6 Sierpień 2014 Napisano 6 Sierpień 2014 a może służą do zarysowania pasu startowego lotniska.
Landszaft Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 Rosenthal miał filię produkcji porcelany technicznej do energetyki , prawdopodobnie porcelana na słupy wysokiego napięcia w środku powinna być albo pusta albo już z zalanym mocowaniem metalowym
ditko Napisano 6 Sierpień 2014 Autor Napisano 6 Sierpień 2014 uwaga podaję szczegółowy opis przedmiotu : - wysokość - 42 cm - szer. - 21 cm - grubość ścianek - 1,7 mm.- brak gwintu - nie rozbieralne - nie przezroczyste - puste w środku - nie wiem co jeszcze napisać - nie mam pojęcia co to . :)
Luckey13 Napisano 6 Sierpień 2014 Napisano 6 Sierpień 2014 Są jakieś oznaczenia?Daj więcej zdjęc, może wtedy coś komu przyjdzie do głowy.
IdeL Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Cześć. A niby jaką funkcję w energetyce" miałyby pełnić te balony? Bo na pewno nie są to izolatory (tym bardziej do wykorzystania w liniach przesyłowych WN czy SN).IdeL
delmak Napisano 6 Sierpień 2014 Napisano 6 Sierpień 2014 napisałeś oshenthal", czy na pewno tak napisana jest nazwa - chodzi o literówki
delmak Napisano 6 Sierpień 2014 Napisano 6 Sierpień 2014 a czy ktoś wie jak Niemcy w czasie II wojny pakowali gaz bojowy sarin
ditko Napisano 6 Sierpień 2014 Autor Napisano 6 Sierpień 2014 Nie może być to klosz ,żyrandol itp. bo po pierwsze te nacięcia to nie jest gwint a po drugie to grubość ścianek to około 2 cm .
ditko Napisano 7 Sierpień 2014 Autor Napisano 7 Sierpień 2014 Z dodatkowymi fotkami będzie problem ( towar został w Niemczech ) Co się tyczy oznaczeń to jest tylko znak producenta -Rosnethal nie jak wcześniej napisałem z ,,h'' w środku , mój błąd .
ylooC Napisano 6 Sierpień 2014 Napisano 6 Sierpień 2014 Grubość ścianki 2cm rozwiązała nasz problem czy to klosz czy nie.Catadero, chyba posypię głowę popiołem. Zacząłem się wgryzać w szczegóły i wychodzi na to, że masz rację, że to szkło jednak a nie porcelana.Nie zmienia to faktu rzeczy, że porcelana światło przepuszcza :)A elementy które ma ditko, napewno nie są kloszami, to już wiemy :)
ylooC Napisano 7 Sierpień 2014 Napisano 7 Sierpień 2014 No faktycznie fotki by się przydały.Szczególnie, że górna część z tym dziubkiem" jest oddzielona". Jakby była wklejana lub z innego materiału.
ylooC Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Cześć,A może to są klosze od latarni/ lamp ulicznych?
tatus5012 Napisano 7 Sierpień 2014 Napisano 7 Sierpień 2014 To są niemieckie filtry do wody rozwalałem takie jak budowali nowe wodociągi było tego setki
carabus Napisano 6 Sierpień 2014 Napisano 6 Sierpień 2014 to dywagując... a nie są to jakieś pojemniki do transportu? przenoszenia chemikaliów? np kwasów? równoległe nacięcia pozwalają na założenie stabulnej obejmy, dzibek" daje punkt podparcia np w koszu wyłożonym trocinami... ot taki pomysł..
Landszaft Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 a widziałeś kiedyś klosze z porcelany ???. porcelana nie przepuszcza światła
ylooC Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 a owszem, i to bardzo wiele takich widziałem...Na porządku dziennym takie były jeszcze niedawno.Cienka porcelana i przepuszcza światło.
Catadero Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Poproszę o dowód na to, że klosz lampy naftowej wykonany jest z porcelany a nie ze szkła, gdzie w produkcji stosuje się zjawisko odmieszania dającego efekt szkła białego.C.
ylooC Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Oryginalna porcelana przepuszcza światło, fajans natomiast nie. Od zawsze tak można było rozpoznać porcelanę od podróbki".
Pytanie
ditko
Witam szanowna grono , co to za ustrojstwo . wymiary
wys.42cm
szer.21
za wszelkie sugestie wielkie dzięki :)
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.