Skocz do zawartości
  • 0

Porcelana Roshenthal ?

ditko

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
YlooC
Zacznijmy od tego że porcelana to glinka kaolinowa praktycznie prawie nieprzepuszczająca światła , tzn w wyrobach porcelanowych np filiżankach o bardzo cienkich ściankach widać delikatną przepuszczalność światła co świadczy o bardzo dobrej jakościowo glince i porcelanie na bardzo wysokim poziomie , ale... Nawet w najcieńszej porcelanie nie da się zastosować aby tak przepuszczała światło że można by zrobić wyrób typu klosz mleczny bo porcelana zatrzymuje w najcieńszych wyrobach ponad 85-95 % światła . Można równie dobrze zrobić klosz z czerwonej gliny do wyrobu cegieł , też nie przepuści światła , będzie świetnym izolatorem a przynajmniej będzie ładny kolorowy bo czerwony. Choć polewa szklista w wyrobach porcelanowych to też kaolin w innych proporcjach który jest szklisty przepuszcza światło jak mleczna szyba" , ale niestety z polewy nie da się wykonać żadnego wyrobu.
A co do wyrobu kolegi Ditko to trzeba by trochę więcej opisać abyśmy zgadywali. czy są jakieś symbole , czy przedmiot jest rozbieralny , jak wygląda wypełnienie (pusty czy pełny w środku) , grubości ścianek itd . Po prostu mamy mało danych tylko wymiar i zdjęcie a widać to za mało aby dywagować co to jest.
Napisano
Rosenthal miał filię produkcji porcelany technicznej do energetyki , prawdopodobnie porcelana na słupy wysokiego napięcia w środku powinna być albo pusta albo już z zalanym mocowaniem metalowym
Napisano
uwaga podaję szczegółowy opis przedmiotu :
- wysokość - 42 cm
- szer. - 21 cm
- grubość ścianek - 1,7 mm.
- brak gwintu
- nie rozbieralne
- nie przezroczyste
- puste w środku
- nie wiem co jeszcze napisać
- nie mam pojęcia co to . :)
Napisano
Cześć. A niby jaką funkcję w energetyce" miałyby pełnić te balony? Bo na pewno nie są to izolatory (tym bardziej do wykorzystania w liniach przesyłowych WN czy SN).

IdeL
Napisano
Nie może być to klosz ,żyrandol itp. bo po pierwsze te nacięcia to nie jest gwint a po drugie to grubość ścianek to około 2 cm .
Napisano
Z dodatkowymi fotkami będzie problem ( towar został w Niemczech ) Co się tyczy oznaczeń to jest tylko znak producenta -Rosnethal nie jak wcześniej napisałem z ,,h'' w środku , mój błąd .
Napisano
Grubość ścianki 2cm rozwiązała nasz problem czy to klosz czy nie.

Catadero, chyba posypię głowę popiołem. Zacząłem się wgryzać w szczegóły i wychodzi na to, że masz rację, że to szkło jednak a nie porcelana.

Nie zmienia to faktu rzeczy, że porcelana światło przepuszcza :)

A elementy które ma ditko, napewno nie są kloszami, to już wiemy :)
Napisano
No faktycznie fotki by się przydały.
Szczególnie, że górna część z tym dziubkiem" jest oddzielona". Jakby była wklejana lub z innego materiału.
Napisano
to dywagując... a nie są to jakieś pojemniki do transportu? przenoszenia chemikaliów? np kwasów? równoległe nacięcia pozwalają na założenie stabulnej obejmy, dzibek" daje punkt podparcia np w koszu wyłożonym trocinami... ot taki pomysł..
Napisano

a owszem, i to bardzo wiele takich widziałem...

Na porządku dziennym takie były jeszcze niedawno.
Cienka porcelana i przepuszcza światło.

Napisano
Poproszę o dowód na to, że klosz lampy naftowej wykonany jest z porcelany a nie ze szkła, gdzie w produkcji stosuje się zjawisko odmieszania dającego efekt szkła białego.

C.
Napisano
Oryginalna porcelana przepuszcza światło, fajans natomiast nie.
Od zawsze tak można było rozpoznać porcelanę od podróbki".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie