kiler58 Napisano 12 Kwiecień 2014 Autor Napisano 12 Kwiecień 2014 Witam. Mam pytanie na, którym palcu, której ręki powinno nosić się sygnet patriotyczny? Mój mieści mi się na mały palec lewej ręki, mogę go tak nosić czy muszę go poszerzyć?
Hebda Napisano 14 Kwiecień 2014 Napisano 14 Kwiecień 2014 Wg mnie możesz go nawet przerobić na kolczyk i nosić w nosie..Socjalizmu już nie ma że wszystko było określone co,gdzie,jak...Litości
viator01 Napisano 14 Kwiecień 2014 Napisano 14 Kwiecień 2014 Zgodnie ze zwyczajem angielskim sygnety nosiło się chyba na małym palcu, chociaż obecnie ma to być serdeczny palec lewej ręki, ale to dotyczy sygnetów rodowych. Ogólnie przyjmuje się, że jakakolwiek biżuteria u faceta poza obrączką to ... (epitet dowolny do wstawienia), więc jak pisze Hebda - Twój wybór.
GeneralRemek Napisano 16 Kwiecień 2014 Napisano 16 Kwiecień 2014 Kolega zadał celowe, bardzo jasne pytanie, nie widzę w nim nic złego. Czyli panie Hebda, idąc tym tokiem rozumowania, flagę też mogę sobie przykleić błotem do ściany burdelu, bo nie ma socjalizmu który określa co gdzie i jak"?
Hebda Napisano 17 Kwiecień 2014 Napisano 17 Kwiecień 2014 Idąc tokiem rozumowania panie GeneralRemek niedługo będą pytania a którym palcu mam nosić obrączkę"Na bardzo dużo pytań idzie radę znaleźć odpowiedzi w necie w tym i na takie..Nie wiem jak inni userzy ale nie chciałbym żeby forum,niezależnie czy główne czy HP zamieniło się w zosiesamosie,onet,czat i cały inne bajzel gdzie będą pytania na którym uchu nosić kolczyk z orzełkiem itp..Bo czasem niektóre wątki mogą dziwić,zastanawiać,wywoływać śmiech albo i wnerwiać.Coś a'la gwoździe w identyfikacji..
kiler58 Napisano 17 Kwiecień 2014 Autor Napisano 17 Kwiecień 2014 W necie szukałem ale odpowiedzi były głupkowate typu na faku" albo siusiaku". Cenię sobie wiedzę i porady odkrywców więc się zapytałem. Mimo tego dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Przerabiać na kolczyk i nosić w nosie to na pewno nie będę :)
Czlowieksniegu Napisano 17 Kwiecień 2014 Napisano 17 Kwiecień 2014 Możesz po angielsku, jak wskazywał/pasował by rozmiar, możesz po szlachecku, ale albo powiększysz obwód sygnetu, albo mocna dieta przed Tobą, jeśli ma na serdeczny pasować :-)
GeneralRemek Napisano 19 Kwiecień 2014 Napisano 19 Kwiecień 2014 Widzisz kiler58, tam kazali Ci nosić go na faku i penisie, tutaj każą w nosie. Co do Hebdy, jak dla mnie to tutaj TEŻ jest internet, w którym można coś znaleźć i dopytać. Zawsze jak słyszę taki idiotyczny argument to przypomina mi się anegdota z internautą, który szukając odpowiedzi na swoje pytanie odwiedził kilkanaście forów a wszędzie odpowiadali mu poszukaj sobie w necie". Temat z sensownym pytaniem, założony w Towarzyskim", więc w czym problem?
j. Napisano 19 Kwiecień 2014 Napisano 19 Kwiecień 2014 O sprawy związane z etykietą ubioru, możesz zapytać tutaj http://forum.butwbutonierce.pl/, albo poszukać odpowiedzi w już w zadanych pytaniach. Jest tam wątek związany z sygnetami rodowymi.
Czlowieksniegu Napisano 19 Kwiecień 2014 Napisano 19 Kwiecień 2014 Jak już tak dzielimy włos na czworo, to to... nie jest sygnet.I nie sądzę, mimo wcześniejszego mojego wpisu, żeby miało znaczenie na który i jak go włożysz...
sonicsquad Napisano 19 Kwiecień 2014 Napisano 19 Kwiecień 2014 Można poczytać:http://www.historycy.org/index.php?showtopic=91984 święta są - nie kłócić się...
K.O.P. Napisano 20 Kwiecień 2014 Napisano 20 Kwiecień 2014 prezydent Polski nosi na serdecznym lewej dłoni : )
cuma Napisano 20 Kwiecień 2014 Napisano 20 Kwiecień 2014 i też mam pytanie z kategorii tych śmiesznych"...za chwilę któryś z Modów napisze mi... zrób co chcesz, a nawet na kolczyk sobie przerób"... ale tyczy się biżuterii patriotycznej (na zdjęciu i myślę, że Powstanie Styczniowe)czy trafiając coś takiego zostawiacie na pamiątkę, czy przerabiacie" na coś użytecznego? noszę się z zamiarem przylutowania" do starego, srebrnego sygnetu, ewentualnie dorobienia obrączki".proszę! potraktujcie moje pytanie poważnie i podpowiedzcie, co zrobić?!kiler58... lewa ręka i mały, ewentualnie serdeczny palec!i tak okazjonalnie nosił go będziesz. na wykopki gołym" iść musisz!pozdro!
Erih Napisano 25 Kwiecień 2014 Napisano 25 Kwiecień 2014 Kol cuma, kotwica kojarzy się raczej z DWS niż Powstaniem Styczniowym, ew jakąś pamiątką po międzywojennej MW. Jak wygląda rewers, czy nie ma śladów po obrączce ? Może to rodzaj pamiątkowego pinu" do np kordzika ? Osobiście gdybym miał zamiar taki przedmiot nosić, to tylko nie ingerując w jego materię- jeżeli rozmiar jest odpowiedni, to można oprawić go tak jak oprawia się kamienie o szlifie kaboszonowym w pierścionkach, czyniąc z niego oczko sygnetu.Ewentualnie wprawić w coś w rodzaju medalionu. Tyle że nie przez lutowanie a zaciskanie oprawy- i to delikatnie! wokół przedmiotu. Takie traktowanie ma z resztą swoje historyczne precedensy.
Erih Napisano 25 Kwiecień 2014 Napisano 25 Kwiecień 2014 Za pierwszym razem nie popatrzyłem dokładnie- po prawej stronie jest widoczne coś jakby ślad po zawiasie. Czy rewers nie jest aby wklęsły ? To wskazywałoby na pokrywę medalionu.
cuma Napisano 26 Kwiecień 2014 Napisano 26 Kwiecień 2014 Kol. Erih dziękuję Ci bardzo za zainteresowanie i konkretne wskazówki.wygląda, że był to pierścionek/sygnet... ślady urwania" widać po obu stronach, a i kształt sugeruje, że to coś" na palec.jeszcze raz serdeczne podziękowania!pozdro!cuma
Erih Napisano 26 Kwiecień 2014 Napisano 26 Kwiecień 2014 Zgadzam się . To jest oczko sygnetu pamiątkowego. Moim skromnym , warte albo zachowania w stanie jak jest w gablocie, albo oprawienia na nowo jako klejnot w sygnecie.Piękna rzecz.
cuma Napisano 27 Kwiecień 2014 Napisano 27 Kwiecień 2014 doszedłem do wniosku, że tu będzie wyglądał najładniej.niech zostanie w takim stanie, w jakim go znalazłem.dziękuję Erih!pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.