Skocz do zawartości

Stanął przed sondem za handel zabytkowymi monetami

Rekomendowane odpowiedzi

@''A dla wszystkich na pewno jest to nauczka, że wszelkie tego typu znaleziska należy zgłaszać oficjalnie zgodnie z obowiązującą procedurą, bo to jest tutaj podstawowy problem.''

''Problem'', mniej lub bardziej podstawowy, to będzie jak zaczniesz zbyt często takie znaleziska zgłaszać.

A nauka jest taka, żeby nie chwalić się tak radośnie znaleziskami :)

Nic nie sugeruję.
Tam jest znak zapytania.
Nie widziałem dokumentów.
Rozmawiałem z Marcinem Rudnickim, który zaprasza na rozprawę 31 III. On nie ma wątpliwości co do okoliczności przeprowadzonej u niego rewizji.
Po tym co tu przeczytałem, na swój temat, sam się również tam pojawię i chętnie posłucham.

VW:

Od siebie dodam tylko, że osoba która kupuje sobie forum internetowe z możliwością kasowania każdego postu, który mu nie pasuje jest dla mnie KOMPLETNIE niewiarygodna i wręcz śmieszna :) "

Wczoraj na swoim forum skasowałeś niewygodne dla siebie posty 2 użytkowników, których następnie zbanowałeś. Znaczy, kompletnie niewiarygodny i śmieszny jesteś - według własnej logiki :) Po co ta hipokryzja?

Lipek - byłeś kiedyś moderatorem jakiegoś forum lub nawet dyskusji większej grupy osób? W dyskusji moderuje się wypowiedzi, które nic nie wnoszą do tematu i są na przykład obraźliwe. Bana dostały osoby otwarcie współpracujące z fdj, które starały się odwrócić uwagę od rzeczywistego problemu, czyli sprawy sądowej przeciw poszukiwaczowi, choćby poprzez obrażanie członków zarządu naszego stowarzyszenia, pisząc o przyklejaniu się sreberek do łapek" itd. Nie ma moderatora na ŻADNYM forum, który by na to pozwolił. Jeśli chcesz prześlę Ci na PW treści usuniętych postów, wraz z kontekstem.
To co robi fdj to usuwanie postów i całych WĄTKÓW dla niego niewygodnych. Po tym jak kupił sobie forum znikło kilka bardzo ważnych a niekorzystnych dla nowego właściciela tematów sprzed lat! Ja jednak widzę tu pewną różnicę w zachowaniu ;-)
Co do rewizji u M.R., to trwa przecież postępowanie prawne, więc nie można w tej chwili ujawniać akt sprawy, ale tylko osoba kompletnie nie znająca prawa może pisać o pójściu na układ". O rewizji zdecydował prokurator na podstawie akt sprawy i zeznań świadków, których w sprawie jest naprawdę sporo. Tak jak obiecałem - całość przedstawię bardzo szczegółowo już wkrótce, tuż po zamknięciu mojego procesu, jeśli tylko pozwolą na to okoliczności toczącego się postępowania przeciwko archeologowi, na którym to postępowaniu będę prawdopodobnie występował jako świadek.

Pozdrawiam

VW

Brawo !!!
Manipulacja i mentalność Kalego - żałosne Murawski naprawdę żałosne. Zważ jednak, że czytelnicy nie są idiotami i potrafią wyciągać wnioski niezależnie od tego ilu spadochroniarzy" się jeszcze na PS czy tutaj zaloguje.
Przytocz choć jeden temat iewygodny", który usunąłem ?
Przeciwko Marcinowi Rudnickiemu nie toczy się żadne postępowanie.
Mało tego, został przeproszony za bezcelową, jak się wyraził prokurator, rewizję z twojego wskazania.
Niestety prawda jest taka, że próbując się atować" wskazałeś na niego.
Twój proces nie jest wyłączony z jawności i każdy może się tam pojawić, do czego zachęcam.
Będą odczytywane twoje zeznania i wtedy dowiemy się co tak naprawdę zeznałeś i na kogo.
Tematem tej dyskusji jest sprawa sądowa Igora M więc nie rozmydlaj tematu.
Zwróćcie uwagę, że celowo używam nazwisk osób, których ta sprawa dotyczy. Robię to z pełną świadomością odpowiedzialności karnej. Murawski tak nie czyni. Używa eufemizmów, które mają go uchronić przed ewentualnymi pozwami o zniesławienie.

Nie mam zamiaru dawać się wciągać w typowe dla forum poszukiwanie skarbów i dla jego admina/właściciela gierki i przepychanki, mające na celu rozmycie tematu. Ja BARDZO LICZĘ na to, że czytający nie są idiotami i potrafią wyciągać wnioski:) O jawność procesu sam wnioskowałem, więc pewnie że można przyjść i posłuchać 31.03 zeznań archeologa Marcina R. Myślę, że będzie warto choćby po to żeby się przekonać jak NIE NALEŻY współpracować z niewłaściwym archeologiem:)

Pozdrawiam

VW

Nie ma co się gorączkować. Za jakiś czas okaże się, jakie są KONKRETNE dowody na handel VW kradzionymi celtami. Bardzo jestem tych dowodów ciekaw! :))))

Jeśli chodzi o TH, to jest to forum absolutnie wyjątkowe jeśli chodzi o poziom tolerancji dla inności. Tolerancji rozumianej jako zachowanie treści wypowiedzi.
Na PS potrafią znikać całe strony wypowiedzi i to jest fakt, który znam z autopsji.
Na TH można edytować własne wypowiedzi i zmiana treści wpisów to prawie wyłącznie inicjatywa autorów.
Jeden ze starych (co nie oznacza że dojrzałych umysłowo i emocjonalnie) użytkowników został zbanowany za to, że mimo sugestii i ostrzeżeń, był za głupi żeby pojąc że ma przestać i się wycofać. Warto dodać, że od dłuższego czasu nie był aktywny, pojawił się po dłuższym czasie, kiedy poczuł padlinę".
Forum nic przez to nie straciło, że już go nie ma. W mojej ocenie zyskało. Ale jego wypowiedzi są nadal kompletne i widoczne. Każdy zalogowany użytkownik może zobaczyć za co był ban.

Abstrahując od okoliczności konkretnej sprawy, które rozstrzygnie dopiero sąd w toczącym się postępowaniu, jest to kolejny dowód na potrzebę zmiany przepisów w zakresie prowadzenia poszukiwań, zgłaszania znalezisk oraz prawa własności, także w zakresie znalezisk archeologicznych.

Brzeczyszczykiewicz litości
Rzeczywiście Thesaurus to ostoja wolności słowa" :)
Czy poniższy post Rafała Stangreta zasługuje na kilkukrotne usuniecie i ban ?

\"Stangret

Cała sytuacja i mnie sprowokowała do napisania kilku słów. Sprawa sądowa dla nikogo nie jest sprawą przyjemną i kto tego nie przerabiał wiedział nie będzie o czym mowa. To jedno. Jest wiele rzeczy których się brzydzę a na jednym z pierwszych miejsc jest HIPOKRYZJA. Niestety drogi Igorze uprawiasz tą sztukę z wielką finezją . Dla niewtajemniczonych bylem jednym z założycieli Klubu Thesaurus na wyspach wraz z kilkoma innymi. Od początku byłem gotów bronić idei poszukiwaczy przed ciemnymi stronami mocy" Srodze się zawiodłem obserwując zapędy wodza. Tak samo zawiedli się wszyscy założyciele oraz osoby zaproszone do pomocy i współpracy. Przykre ale prawdziwe. Wyznawanie zasady kto nie z Nami ten przeciwko Nam" jest co najmniej lewackie. Uzurpowanie sobie prawa do eprezentowania" poszukiwaczy na wyspach jako jedyna słuszna organizacja jest trochę nie na miejscu delikatnie mówiąc. Uprawianie komercji też odbiega od ideałów z przeszłości :roll: Być może moje słowa zawodu są spowodowane niekontrolowaną działalnością co niektórych szefów regionów" którym pieniądze i e sreberka" przesłoniły kompletnie oczy? Co do znalezisk to Wiemy jak było . Prawda?\"

Wszyscy wiedzą o ajnym" mailu forumowym na Thesaurusie, którym zarządza Murawski, do zdjęć, których autorzy bali się ze swoich nicków wstawiać na forum TH

W tym kontekście przytoczę fragment odpowiedzi Murawskiego:

\"Van Worden
Odnośnie zabytków z PL to radzę sobie przypomnieć pewne fakty. Mam nadzieję, że wyrażam się wystarczająco jasno i takie ostrzeżenie wystarczy. \"

Forumowicze Thesaurusa, którzy wysyłali na to konto fotki wykopanych artefaktów zastanówcie się dobrze co teraz zrobić.

Jacek Wielgus

Cytat: Co do znalezisk to Wiemy jak było. Prawda?" koniec cytatu.

No jak to nie jest jakiś szantaż i próba zastraszenia mnie to ja nie wiem co nią jest:)) Między innymi za to i za obrażanie członków zarządu naszego stowarzyszenia pisząc, że pieniądze i te sreberka przesłoniły kompletnie oczy" dostał kolega Stangret bana. Są pewne granice przyzwoitości przecież, nawet na bardzo liberalnym forum Thesaurus:) Stangret faktycznie był jednym z członków założycieli, wtedy jeszcze klubu Thesaurus, ale nasze drogi szybko się rozeszły, kiedy się okazało, że jego i kilku jego kolegów wizja to klub ograniczony wyłącznie do funfli i to zresztą z konkretnymi poglądami politycznymi... Były ciągłe awantury i burdy na forum na najróżniejsze tematy itd. Kiedy Stangret był w klubie ta organizacja liczyła kilka osób. Teraz mamy ponad 100 członków, rozpoczynamy przyjmowanie ich także w innych krajach, organizujemy międzynarodowe zloty poszukiwawcze, kooperujemy z innymi stowarzyszeniami, mamy włąsne tereny poszukiwawcze i umowy z farmerami, pomagamy aktywnie naszym członkom w załatwianiu pozwoleń na kopania, i przekazywaniu zabytków. WSZYSCY nasi członkowie obowiązkowo rejestrują swoje znaleziska z archeologami, z którymi bardzo blisko współpracujemy przy różnych projektach a nasze forum to oaza spokoju, gdzie ludzie się nie kłócą bo z reguły nie dopuszczamy tam rozmów o polityce i religii. Czyja więc wizja się sprawdziła?

Na forum Thesaurus od wielu lat istnieje email, na który można nadsyłać anonimowo znaleziska do identyfikacji i NIGDY nikt nie miał ani nie będzie miał z tego powodu najmniejszych problemów. Od lat walczę o zmianę prawa i o to by polscy poszukiwacze mogli działać z otwartą przyłbicą, więc NIGDY nie wsypałbym NIKOGO za ŻADNĄ cenę. Jaką kanalią trzeba być żeby w ogóle coś takiego wymyślić. Chyba, że autor tej kalumni pisze to z własnego doświadczenia:)

Pozdrawiam

VW
PS - Podejrzewam, że forumowicze Odkrywcy" są już zmęczeni i zniesmaczeni taką dyskusją. Warto jednak zrozumieć, że takie metody są charakterystyczne właśnie dla forum PS i pana Wielgusa. Jest bardzo przykre, że w obliczu ataku na poszukiwacza próbuje się go jeszcze pogrążyć i że czynią to inni poszukiwacze".

Bezczelny hipokryto
Zobacz co napisałeś w swoim pierwszym poście !!!
Jak twoja walka o Poszukiwaczy ma tak wyglądać to ja dziękuję ale nie skorzystam.
Przez twoje nadęte ego poszukiwaczy już tylko ze złodziejstwem będą kojarzyć.
Właśnie z tego powodu prof Burshe i Marcin Rudnicki nie zaprosili Cię do współpracy.
Jak widać na załączonym obrazku mieli nosa.

Czytam te Wasze wpisy i na myśl przychodzi mi jedno:
Kopanie się po kostkach"

Motto poszukiwaczy tego forum brzmi: Szukam i szukania mi trzeba"

Mnie guzik obchodzą Wasze prywatne sprawy i animozje, pranie brudów i kto kogo bardziej ośmieszy (czytaj - wk...wi)

Przejdźcie na priw i tam sobie dokazujcie. Albo umówcie się na jakieś spotkanie na wizji. Po co to się publicznie kłócić i obnażać jak można po cichu i za rogiem się napindlać.

Noż kurde nie wytrzymałem.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 20:25 05-03-2014

Maciejos, weź chłopie zastanów się co piszesz. Ty wszystkie swoje znalezione monety oddajesz do muzeum?

Trudno mnie posądzić o sympatię do Van Wordena, ale ostatnią rzeczą jaką bym mu życzył jest wyrok skazujący - z wielu powodów.
Po Ciebie też mogą przyjść, Maciejos. I zrobić Ci sajgon z powodu paru wytartych boratynek.

Żadnej propagandy nie będzie.
Strony się okopały na swoich pozycjach. W związku z tym wątek blokuje - czasowo. Jeśli cokolwiek wyjdzie na wierzch proszę o informację. Odblokuję, dodamy.

Proszę nie zakładać nowego wątku na ten temat. Zostanie usunięty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie