Skocz do zawartości
  • 0

szabla orla

siwy_49

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ten wzór szabli był wykonywany przed wojną jako szabla kupowana na prezent dla oficera,często były trawione stosowne dedykacje.Szable te wytwarzała znana wytwórnia G.Borowskiego.Rękojeść była wykonywana w dwóch wersjach-otwartej i zamkniętej tj. z kabłąkiem jak ta ze zdjęcia,odlew był cyzelowany i często srebrzony.Natomiast ta szabla ze zdjęcia jest powojenną wersją /kopią/ produkowaną prawdopodobnie przez firmę niejakiego pana Kusia z Rembertowa pod Warszawą.Wykonanie dość tandetne odlew i paskudne trawienia.
Napisano
W zasadzie wszystkie szable orle to wyrób nad kominek. Są to szable pamiątkowe, a nie bojowe. Czy lata 70-80? Orzeł z koroną i prl? Dlaczego w tak krótkim czasie głownia pokryta niklem tak skorodowala? Takie pytania nasuwają mi się :)?
Napisano
Kolego rafart masz inny wzór trawienia i ozdób. Rekojesc też inna, a nakretka to zupełnie inny twór. Jest nieproporcjonalnie mała w stosunku do reszty rekojesci. Czy to czasem nie jest wyrób firmy z Bytomia? Ich repliki mają taką koronę.
Napisano
Jak napisał Steell, ta dewiza została przyjęta w czasie wojny w październiku 1943 r. i obowiązywała w PSZ na zachodzie. Czyli szabla powstała po tej dacie. Potwierdza to też otwarta korona.
Napisano
Podobnych replik jest mnóstwo. Tutaj zastanawia dokladne wykonanie korony, proszę zwrócić uwagę na wykończenie od środka i nie mogę znaleźć z tego typu głownia. Dokładnie takiego trawienia też nie widziałem. Za to odlew rekojesci wykonany mało dokładnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie