fuks_ag Napisano 6 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2013 Nasz Dziennik" 06-12-2013Dzień św. Mikołaja roku 1942przypadał w niedzielę. Dzieciod Kowalskich, Obuchiewiczów,Skoczylasów i Kosiorów ze StaregoCiepielowa i z pobliskiejRekówki czekały na prezenty.Przyjechali niemieccy żandarmii zamienili im Mikołaja w piekło.Zostały zamordowane lub spaloneżywcem, razem z rodzicamii bliskimi. Zginęło 34 Polaków,ich domy zrównano z ziemią.„Winą” rodziców było ukrywaniew swych domostwach Żydów.Za to – zgodnie z „rozporządzeniem”Hansa Franka z15 X 1941 r. – należało zabić:„Żydzi, którzy opuszczają wyznaczonądzielnicę, podlegająkarze śmierci. Tej samej karzepodlegają osoby, które Żydomdają kryjówkę”. Ukrywani wCiepielowie Żydzi też zostalispaleni. Polacy i Żydzi umieraliw mękach razem. Wtedy każdywiedział, kto jest winien ichśmierci i jakiej jest narodowości.„Nazistów” nie znano.Po latach profesor historii,konsultant niemieckiego filmu„Nasze matki, nasi ojcowie”,pytany, dlaczego pokazał w filmieakowców jako antysemitówi zbrodniarzy, odpowiedział:„Czego chcecie? Jestem Niemcemnarodowości żydowskiej”!Alina Cała powiedziała: „Polacysą w pewnym sensie winni śmierciwszystkich Żydów”! Tych zCiepielowa też? Cała pracujew Żydowskim Instytucie Historycznymw Warszawie, finansowanymz budżetu państwa polskiego!Kogo reprezentuje? Żydów?Polskich Żydów?W roku 2009 Arkadiusz Gołębiewskii Maciej Pawlicki zrealizowalifabularyzowany film dokumentalny„Historia Kowalskich”.Zrobił wrażenie, więcInstytut Sztuki Filmowej wyłożyłpieniądze na zmyślone, antypolskie„Pokłosie”, które „polscy”ambasadorzy pokazują światu!Historia Polski jest manipulowana.Rozumiał to dobrześp. Lech Kaczyński, który odznaczyłpośmiertnie zamordowanychz Ciepielowa i RekówkiKrzyżami Komandorskimi OrderuOdrodzenia Polski. Uroczystegoaktu dokonała PierwszaDama. Pół roku przed tragediąsmoleńską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Historia nie jest niestety taka czarno-biała" jak ją przedstawiasz. Bo ktoś doniósł Niemcom, że w Ciepielowie konkretne rodziny ukrywają Żydów. Jak myślisz kto to był? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Myślę, ze jakiś sprzedawczyk jakich u nas nie brakowało. Najpierw donosił Niemcom później zapewne UBekom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Balansowi uciekło (?), że ciepielowscy Sprawiedliwi w XII.1942 zostali zamordowani...Do masakry żołnierzy 74 PP nijak to się raczej ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Po przeczytaniu postu Balansa przez chwilę myślałem że jestem nieukiem i czegoś nie wiem o Ciepielowie, ale na szczęście Yety odbudował moje morale :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Balans chyba nie miał na myśli tych, którzy zostali zamordowani. Rzeczywiście ktoś musiał donieść, podobnie jak w wielu innych przypadkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Bandolero- ja się obawiam, że my obaj jak pijane dzieci we mgle...I, że autor wątku używając terminu standardowo stosowanego do Września, nam sieczkę we łbach zrobił.Za co niniejszym Balansa przepraszam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 12 Grudzień 2013 Share Napisano 12 Grudzień 2013 Rzeczywiście, dopiero teraz przeczytałem artykuł i zostałem oświecon, że chodzi o zbrodnie w Starym Ciepielowie i Rekówce. Tytuł wątku jest mylący :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuks_ag Napisano 12 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2013 ja wkleiłem z gazety(przedruk z Naszego Dziennika)- do autora tekstu pretensje, a jeśli chodzi o mnie to mord na jeńcach polskich był pod Ciepielowem i tyczy się wydarzeń z września 39r a mord w Ciepielowie z grudnia 42r, tamte tereny wiele przeszły, to niby drobne różnice w" pod" ale pamiętajmy o ofiarach i tych z 39 i tych z 42 i tych z całej okupacji, oddajmy im cześć.ps . w tym samym lesie w latach 80tych też doszło do mordu-morderstwa na konwojencie samochodu z czekoladą-po ciężkim pobiciu zakopano go żywcem.... tylko że w tym wypadku sprawców ujęto i skazano.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gudek82 Napisano 13 Grudzień 2013 Share Napisano 13 Grudzień 2013 Rozmawiałem o tym naprawdę dużo, tak z babcią jak i z resztą rodziny. Ludziom na wsi znane było nazwisko osoby która zadenuncjowała rodziny Kosiorów, Kowalskich, Skoczylasów. Nie było na to 100 % dowodu, więc nie pociągnięto ich do odpowiedzialności, a sprawę odpuszczono. Znany mi jest fakt w którym to partyzantka wzięła sprawy w swoje ręce, i wymierzyła policzek za kolaborowanie z okupantem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 13 Grudzień 2013 Share Napisano 13 Grudzień 2013 TVP Historia wyemitowała w rocznicę dokument Historia Kowalskich " pewnie będą powtarzać ale można obejżeć na YT:http://www.youtube.com/watch?v=_iZ4gksvK9k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 13 Grudzień 2013 Share Napisano 13 Grudzień 2013 W czasie wojny poza podziemiem nie było nikogo, kto by kolaborantów do porządku przywoływał. A ten policzek", o którym pisze Gudek to się pistoletem też wymierzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 13 Grudzień 2013 Share Napisano 13 Grudzień 2013 Yeti napisał Bandolero- ja się obawiam, że my obaj jak pijane dzieci we mgle...I, że autor wątku używając terminu standardowo stosowanego do Września, nam sieczkę we łbach zrobił.Za co niniejszym Balansa przepraszam :-)"Przeprosiny przyjęte! A tak w temacie, to jedynie chciałem zwrócić uwagę Szanownym Forumowiczom na to, że pewnie w 99 przypadkach na 100 winę za spacyfikowanie rodzin, które przechowywały Żydów ponoszą polscy sąsiedzi, którzy zadenuncjowali rodaków. Mój teść wspominał, że najbardziej przechlapane" mieli ci, którzy mieli małe dzieci bo zawsze istniała obawa, że się wygadają. Ale należało uważać nawet na najdrobniejsze szczegóły, bo np jak ktoś robił zbyt duże zakupy w sklepie, to zaraz znajdował się na celowniku sąsiadów. Znajomy mojego ojca przechował szczęśliwie przez całą okupację dość liczną rodzinę Żydów, tyle że jeden mu zmarł w sposób naturalny. No to aby sąsiedzi się o tym nie dowiedzieli, to go wywiózł w pole ukrytego pod obornikiem i zakopał. Powszechny był też w naszym kraju antysemityzm, do czego zresztą mocno przyczynili się sami Żydzi. No i nie należy zapominać o tym, że przez całą okupację Niemcy uprawiali antyżydowską propagandę, która była zresztą dość skuteczna.Dlaczego tak się działo? Ano przede wszystkim z powszechnej w czasach II RP biedy, szczególnie na wsi. Z tej biedy rodziła się patologia, prymitywizm i zawiść - bo jak ktoś przechowuje Żydów, to pewnie za złoto [co zresztą często miało miejsce] - no to ja go załatwię, a tak przy okazji dostanę flaszkę wódki i jakieś dodatkowe kartki...Ale to temat rzeka, a ja nie bardzo jestem już zainteresowany zbytnim udzielaniem się na tym forum. Ja jedynie chciałem zauważyć, że lansowana obecnie historia Okupacji [jak i ta lansowana w czasach komuny] jest zbyt czarno-biała" i zbyt poprawna politycznie", a więc niezupełnie prawdziwa. A jak różne okupacja miała oblicza, to proponuję zapoznać się z tym linkiem. Wiem że długi, ale pochodzi z profesjonalnego forum historycznego i jest wart przeczytania...http://sites.google.com/site/cmeto2009/home/wojna-1939-45/kosieniak______________________________Ja tylko śnurek poprawiłem- żeby znów fochów nie było, że zmieniam i kombinuję :-)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 20:06 13-12-2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 13 Grudzień 2013 Share Napisano 13 Grudzień 2013 Ja tylko śnurek poprawiłem- żeby znów fochów nie było, że zmieniam i kombinuję :-)"Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 13 Grudzień 2013 Share Napisano 13 Grudzień 2013 Trochę mnie śmieszy takie infantylne odkrywanie", że element kryminogenny istniał nawet w czasach okupacji. No cóż, gdyby go nie było, to niemożliwe byłoby zainstalowanie władzy ludowej" po wojnie, gdyż to właśnie taka mętownia bardzo często zasilała aparat państwowy, w szczególności milicję". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 13 Grudzień 2013 Share Napisano 13 Grudzień 2013 >Trochę mnie śmieszy takie infantylne odkrywanie", że element kryminogenny istniał nawet w czasach okupacji. No cóż, gdyby go nie było, to niemożliwe byłoby zainstalowanie władzy ludowej" po wojnie, gdyż to właśnie taka mętownia bardzo często zasilała aparat państwowy, w szczególności milicję".<Kiedy to właśnie władza ludowa" największy problem miała [przynajmniej po 46 roku] nie ze zbrojnym podziemiem, ale z powszechnym w całym kraju, a szczególnie na tzw Ziemiach Odzyskanych, bandytyzmem. To też zresztą jest temat niepopularny, aby nie powiedzieć temat tabu.Ale nie mam ochoty dyskutowania z kimś, kto twierdzi, że ikt nam nie wmówi, że białe jest białe, a czarne jest czarne", bo jakakolwiek dyskusja z fanatykami nie ma najmniejszego sensu. I tyle w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 13 Grudzień 2013 Share Napisano 13 Grudzień 2013 Element to jedno. Inna sprawa to dość wymieszane społeczeństwo (Polacy, Ukraińcy, Niemcy, Żydzi) i inne nacje z różnymi nierozliczonymi krzywdami. Historia nigdy nie była czarno-biała, taka stawała się po latach, gdy więcej było w niej propagandy czy legend niż prawdy historycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 13 Grudzień 2013 Share Napisano 13 Grudzień 2013 Kolego Balans, to społeczeństwo miało problem z komunistycznym bandytyzmem państwowym. Poczytaj życiorysy Szechterów, Berlingów, Fejginów etc. I tyle w tym temacie", jak zwykli kończyć wypowiedź wszechwiedzący" ignorujący odmienne zdanie interlokutorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 14 Grudzień 2013 Share Napisano 14 Grudzień 2013 Nie wiem czego się czepiasz Berlinga? Przecież chciał za wszelką cenę uratować Powstanie Warszawskie i to wbrew Stalinowi. Trudno też polemizować z demagogicznymi hasłami w rodzaju cyt. komunistycznego bandytyzmu państwowego", acz zgadzam się, że system stalinowski [tak gdzieś od 1947 do 1955 roku] był pod wieloma względami bandycki. Tyle tylko, że jednocześnie zapewnił awans społeczny milionom Polaków. Awans np takiego bosego parobka, który często spał zimą w stajni wraz z gadziną, do mieszkania z WC. Dał też dla bardziej ambitnych możliwość darmowego kształcenia się. Zwalczył powszechną gruźlicę, analfabetyzm i bezrobocie. Zapewnił każdemu opiekę zdrowotną. No i Polacy rodzili się wtedy na potęgę, a dzisiaj w wolnej już Polsce, dość szybko zaczyna nas ubywać.I to jest właśnie ta druga strona medalu, ale Ty i tak tego nigdy nie zrozumiesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 14 Grudzień 2013 Share Napisano 14 Grudzień 2013 No tak, w sojuzie polski chłop awansował", podczas gdy na zgniłym Zachodzie" nadal chodził boso i spał w stajni z gadziną". Mam nadzieję, że nie wierzysz w to co mówisz, że tylko tak sobie żartujesz z języka propagandy, bo mimo iż różnimy się poglądami, nie życzę Ci niczego złego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 14 Grudzień 2013 Share Napisano 14 Grudzień 2013 Porównując warunki bytowe polskiego chłopa i tego zezgniłego zachodu" przed wrześniem 1939r.,to mam wątpliwości czy w czasach obecnych nie bałby się on pociągnąć za sznurek w wc, bo może jednak wybuchnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 14 Grudzień 2013 Share Napisano 14 Grudzień 2013 Pewnie, że polskie rolnictwo było zacofane w stosunku do niemieckiego czy holenderskiego. Ale jeśli już porównasz je z hiszpańskim (zwłaszcza z Galicją i Estremadurą), włoskim lub greckim, to Twoje porównanie okaże się delikatnie mówiąc chybione. Podczas gdy tamte gospodarki dokonały po wojnie olbrzymiego skoku, Polska ludowa" cofnęła się w stosunku do nich o 50- 60 lat. Pamiętaj też o tym że II RP jako nowe państwo dopiero rozpoczynała budowę gospodarki wyniszczonej przez zaborców, do tego rolnictwo nie było rozwinięte równomiernie- najwyższy poziom miało w Wielkopolsce i na Pomorzu (nie odbiegający od Niemiec), najniższy w Galicji i na wschodzie. Przypisywanie komunie jakichś cech pozytywnych" odbieram w kategoriach czarnego humoru lub raczej niesmacznego żartu. A przywilej awansu społecznego" otrzymały jedynie najgorsze szumowiny, które wstąpiły w szeregi milicji, ubecji i partii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 14 Grudzień 2013 Share Napisano 14 Grudzień 2013 A małorolnych co przenieśli się ze wsi do miast i podjęli pracę w przemyśle, bo u siebie perspektyw poza nędza nie mieli innych, zaliczysz do której kategorii beneficjentów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 15 Grudzień 2013 Share Napisano 15 Grudzień 2013 Dziwne to poglądy zaiste, zapytałem Cie konkretnie o pewną grupę społeczeństwa ,a Ty odpowiadasz jakimiś hasłami z transparentów.Takowe widziałem w tv z relacji marszów ludu gnębionego". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Grudzień 2013 Share Napisano 15 Grudzień 2013 Panie i Panowie...A co ma Berling, PW, itp itd od Ciepielowa?B... robicie, a później histeria i zgrzytanie zębów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.