Skocz do zawartości

Profanacja na allegro

Gość Pawlo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie no to już przechodzi ludzkie pojęcie.... Sprzedawać ludzom praktycznie mumie.... skandal!
  • Odpowiedzi 235
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Do pana Argonauty.
Po pierwsze nikt w tym temacie nie rzucał haseł że funduje nagrobki poległym ,znalezionym żołnierzom tamtych wojen.
Po drugie. Jak ktoś nie poszukuje z wykrywką pozostałości po wojnie a tylko kupuje rzeczy na giełdzie teoretycznie zawsze powinien być pewny że te rzeczy zostały znalezione bez właściciela ale dużo zależy od sprzedających
Napisano
Miałem nic nie pisać, ale niech tam...
Dwanaście lat temu osobiście zetknąłem się z ludźmi, którzy odnajdowanie poległych żołnierzy i pochowanych w dołkach strzeleckich, czy okopach opanowali do perfekcji. Możecie wierzyć lub nie, ale wykrywacze nie były i nie są im do tego potrzebne. Byli to uczniowie jednej z 3miejskich zawodówek. Robili to(robią do teraz), bo już wtedy mieli super klijentów na lachy", odznaczenia itd. Kupowali od nich głównie handlarze:) Jeżeli, więc kupując przeorany" hełm, czy nieśmiertelnik wystarcza wam zapewnienie sprzedającego, że było to znalezione bez nieboszczyka, to OSZUKUJCIE SIĘ DALEJ!!! Śmieszą mnie zapewnienia co niektórych kolegów" mających np. kilkaset nieśmiertelników i twierdzących, że nie kupują tych wykopanych z właścicielem. Być może nie kupią jak im ktoś powie, że z trupa... Więc wszyscy dostawcy zapewniają: znaleziony luzem, bez nieboszczyka - wszyscy są zadowoleni...no czasem mała wpadka, ale co tam przecież kupione w dobrej wierze":P)))
Napisano
Jak juz jetseśmy przy temacie... Kilka lat temu byłem przy tym jak jeden koleś znalazł trupa. Był to zbieracz grzybów który przy zbieraniu trafił na wystający z ziemi but. wykopał resztę i powiadomił policję o swym znalezisku. Wiecie jaki był finał??? został pociągnięty do odpowiedzialności... Póxniej musiał w pełni pokryć koszta pochówku. musial pokryć koszta trumny i miejsca na cemntarzu. tego byłem świadkiem. takich historii było więcej więc jak taki szary grzybuiaż znajdzie coś tego typu to albo weźmie co isę nadaje albo zostawi w ziemi bo go po porstu nie stać aby za to wszystko zapłącuił. innym razem przyszedł do mojej matki facet który chciał sprzedać stare widelce. wyglądały na wojskowe ale ciężko powiedzieć. jak się później okazało znalazł je jego pies. ale ten nie znalazł samych widelców tylko calego niemca. p porstu zaczął go wykopywać z gleby. koleś zabrał mu wszystklo co się tylko nadawało do wzięcia a resztę zakopał. boli mnie tylko ze póxniej to chcial sprzedać. ale z druugiej strony np hełm -> jestem kolekcjonerem; w stanie idealnym właśnie jest niezykle drogi a czesem te z ekschumacji sa tańsze. wymienić tylko skórę i jest ok. HEŁMY ZDIĘTE ZE ZWŁOK ZAWSZE MAJĄ CZARNĄ ALBO CIEMNO BRĄZOWĄ SKÓRĘ. UWAŻAJCIE NA WSZELKICH AUKCJACH !!!!
podaję linka aukcji na ktorej był właśnie hełm z ekschumacji:

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=22878574

ZAWSZE PATRZCIE NAJPIER NA SKÓRĘ...
Napisano
forester - są granice absurdu w tym co sie prezentuje na forum publicznym, ty je wlasnie niebezpiecznie przekroczyles.

Ludzki umysl jest w stanie przyjąc wiele niedorzeczności ale teoryjki o obciązeniu kogos kosztem pochowku (trumny, miejsca na cmentarzu), zapewne jeszcze ekshumacji bija rekordy skrzywienia ludzkiej wyobrazni.

Szkoda ze niektórzy aby zaistniec na forum posuwają sie przedstawiania takich - w zamyśle dramatycznych - zdarzeń.
Niewiele mających wspólnego z rzeczywistościa made in Poland.

Napisano
Dodam jeszcze, ze opowiadanie takich glupot, ze czarna skora to na pewno rzecz po trupie,to tez niezle ziarno podejrzen i przyczyny do wasni na przyszlosc.Otoz kolego, kazda skora wyjeta z ziemi bedzie czarna i obojetnie, czy bedzie to zabka od bagnetu,pasek od Mausera, czy fasunek do helmu. O ciemnobrazowej skorze jako poekshumacyjnej" nawt juz nie bede pisal.Smieszne. Dobra skora wobec tego to jaka? Zielona, niebieska, czy moze amarantowa?
Napisano
troszkę zdziwiła mnie twoja odpowiedz MS". Dlaczego miałbym cos wymyslać?? po porstu pisze coś czego byłem świadkiem. koles który musiał pokryc koszta pochówku jest moim znajomym qwiec dlaczego miałbym kłamać? az tak to mi nie zalzy na tym aby się pokazac na forum. pisze to co wiem i czego byłem swiadkiem. Byłem pare dni póxniej z kolega na komisariacie składać z nim wyjasnienia. znaczy ja byłem po porstu z nim bo on ise musiał tłumaczyć. ccecie wierzyc to wierzcie a nie to nie przeciez sie nie zastrzele z tego powodu..!!
jesli chodzi o skóry to nieznam się na kazdej skorze i nie mozna powiedziec ze to jest z rupa a to nie. ten hełm który Wam pokazałem na allegro był ogladany przez mojego kolege. Przez 3 lata pracował dla wojska i zajmował sie głównie ekschumacjami więc widział wiele. w pełni polegam na jego opinii. Mam wiele rzeczy od niego i jak on mówi ze to z trupa to mu wierze. jesli chodzi o jakies paski i inne to tu się nie wypowiadam. moja pasja sa hełmy (jego głównie też) dlatego można wiele na ten temat powiedzieć. może kolega który wyżej wkleił zdięcie hełmu m35 wklei tez zdięcie śrdka? zopbaczycie jakiego koloro jest skóra. A jesli chcecie się czegos dodatkowo dowiedzieć na temat konkretnych" tajemnic exchumacji lu wyglądu ozprysnietych" części ludziego ciała (o których mój kolega wie niemało) to piszcie a Was z nim skontaktuję. osobiscie nie widze żadnego porblemu...
SERDECZNIE POZDRAWIAM
Napisano
avcha przypomniało mi się... mam hem wraz ze skóra która była uzywana podczas wojny jako nakrycie głowy zołnierza. po wojnie hem adoptowała straż pożarna i uzywała go ciągle aż do roku 2003. policzcie sobie ile to jest lat. codziennie był ten hełm wkładany na głowe. słora była pożółkła ale w żadnym wypadku nie była czarna. nawet po tylu latach. to chyba o czyms świadczy prawda?
Napisano
witam ponownie!

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=20775771

na tej stronce jest klejny mundur wystawiony nieco wczesniej także na allegro. dokładnie ten sam koles sprzedawał ten hełm który jest na tym forum. nieco później sprzedawał też hełm niemiecki SS którego środek takze był w bardzo podejrzanym stanie aczkolwiek ie było skóry tylko pordzewiała blacha więc możnabyło tylko snuć domysły. ten facet współpracuje z kolesiami z exchumacji wiec napewno ma niemało zdobyczy i jak widać nietanio je sprzedaje. Hełm jaki jest wyżej (zdięcia) także został kupiony na allegro jesli dobrze pamiętam za 600 złotych. skoro mozna tak dobrze zarobić na rzeczach jakie sa przy zwłokach to moge się załozyć ze dyskusja na tym forum nie zakonczycie tego problemu. i nie ma co się wqurwiać na mnie z powodu swojego niedowierzania.
Pozdrawiam
Napisano
Znalazłem wiele hełmów z frasunkami luzem-bez właścicieli i w zależności od rodzaju gruntu skóra była ciemno brązowa lub niemal czarna, często rozsypująca się w rękach:) Nigdy nie spotkałem się z jasnobrązową skórką z ziemi. Uważam, że frasunek zalegający pół wieku w ziemi niezależnie od tego czy z nieboszczykiem czy bez zawsze zciemnieje. A jeżeli frasunek wisi w remizie strażackiej na haku, to wcale się nie dziwię, że skóra jest jasna. Nie ma kontaktu z wodą ziemią itd.

Uważam, że tak pochopne osądy na podstawie koloru frasunku są naprawdę nie na miejscu, ponieważ nie mają nic wspólnego z rzetelną oceną.
Pozdrawiam.
Napisano
poniekąd się zgodzę. ale musze przyznac ze widziałem nieraz hełm z wykopu który miał bardzo jasną skórę. wyciągane były albo z paichu albo z gliny czy tez z lasu. oczywiście ze ciężko stwierdzić cos takiego. Wszystko opiera się na domysłach. ale całą prawdę zna tylko własciciel tego hełmu który nam go sprzedaje. choć jak widać nie zawsze on sam wie skąd przediot pochodzi.
Napisano
No to po co szkalować kogoś wypowiedziami typu: ten hełm jest z trupa, bo ma ciemnobrązowy frasunek? Równie dobrze można powiedzić: Ta pani jest dobra, bo nie jest ładna, a tamta zła bo nie jest ładna:)
Pozdrawiam
  • 6 months later...
  • 4 years later...
Napisano
Witam wszystkich.
Przepraszam, ze odkopuję stary wątek po 4-ech latach, ale ja go dopiero dzisiaj przeczytałem i jestem ciekaw tych DRASTYCZNYCH fotek z tej ekshumacji, które ktoś tam miał wkleić i chyba zapomniał.Mogę na TO liczyć:)???
Pozdrawiam...
Napisano
Trooper85 Czego się tam gdzie Cię nie potrzebują ze swoimi komentarzami?
Nikt Cie nie pytał o zdanie więc się zamknij.

Pomsee, dzięki za odpowiedź-rozumiem i pozdrawiam-Odzysk77

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 10:11 08-10-2008
Napisano
Panowie to jeszcze nic bywałem swojego czasu często na giełdach staroci w całej europie tam to dopiero jest masakra takie mundury w Belgi czy w Czechach to żadna nowość hełmy z resztkami włosów mundury na wpół pogniłe a ostatnio we Lwowie na targu gość miał czapkę SS widać był od razu ze była z ciągnięta z trupa,masakra.
Napisano
Hehe Maniek7_2006. Ty hieno i nekrofilu, o fotki prosisz??
Popatrz kilka postów wyżej jak mi się oberwało, bo prosiłem o to samo a Ty tu wyjeżdżasz z takimi tekstami.
Uważaj bo już wyrok na Ciebie zapadł, zaraz Cię zwyzywają tak jak i mnie:)
Pozdrawiam :) -Odzysk77
Napisano
Maniek nie musi się niczego obawiać, bo zadał pytanie o mundur. Może np. po to, żeby nie dać sobie wcisnąć rupich" fantów.

Odzysk77, a jakiej niby reakcji spodziewałeś się po takim poście? Wystarczyło by dla przykładu inaczej sformułować pytanie. Wtedy dostałbyś normalną odpowiedź.

Zdrów!
Napisano
Panowie po co ta kłutni.Niech zabiora głos ci którzy brali udział w róznych eksumacjach,a wtedy po przyblizeniu tematu mozna zaczac dyskusje.Ja w kilku udział brałem,ale co bede sie wypowiadał.Widze jak co niekturzy juz zacieraja rece jak sie do tego dobrac.Z drugiej strony nie znam poszukiwacza z paru letnim stazem,żeby nie znalazł ludzkich szczątków.Jak chodzisz we wlasciwym miejscu ,szukasz na pobojowisku,to wczesniej czy pózniej trafisz.Takie są realia.A wtedy ty zabiezesz głos i powiesz(a raczej skłamiesz)co z tymi szczatkami zrobiłes-Czytaj-Fantami przy szczatkach.Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie