Skocz do zawartości

Kolekcje - broń palna II

MarcinP

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 286
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Nie wiem jak w drobnicy (mosiny,itp), ja mam wersje bojowe. Ze zdekowanej mam tylko DSzKę, zajrzałem jej w lufę - naboju nie załadujesz, w poprze komory wspawany bolec.

Podpowiem - poszukaj gdzieś w sieci specyfikacji pozbawiania cech bojowych dla wzoru broni jaki Cię interesuje. Dekowanie MUSI być przeprowadzone ściśle wedle specyfikacji, inaczej CLK nie nabije znaczków.

Tu masz wykaz specyfikacji na rok 2013 (trochę doszło do tego czasu), ale gdzie znaleźć treść danej specyfikacji, nie mam bladego pojęcia:

http://bip.kgp.policja.gov.pl/kgp/wykaz-specyfikacji-pcu/8354,Wykaz-specyfikacji-technicznych-pozbawiania-broni-palnej-cech-uzytkowych.html

Zwyczajnie. Umowa kupna -sprzedaży, jakich jest pełno w sieci, nie ma nadzwyczajnych wymogów.

PS - zajrzałem z ciekawości w muzealnego AKMS'a - komora nabojowa zaspawana z jakimś wstawionym prętem paskudnym.

Dropek, nie da się załadować nawet łuski. Możesz załadować do magazynka ale jak będziesz chciał zaryglować zamek np. w mośku to zgnieciesz po prostu łuskę. Nie będzie także wyrzucona bo pomimo iż pazur jest to czółko zamka jest zeszlifowane pod kątem 45 stopni i denko łuski nie ma się gdzie oprzeć. :) Wiem że fajnie by było gdyby wyrzucał chociaż samą łuskę, ale w egzemplarzach CLK tego nie uświadczysz.

• 4 weeks later...
  • 6 months later...
  • 2 weeks later...
Ptaku51 - Tlo jakby znajome

zancus,kopijnik2 - dziekuje, fakt moglo byc inne wykanczanie niz oksyda, na pewno pod koniec 19 wieku wtedy stosowano pokrywanie np bagnetów, poprzez zanurzanie w roztworach, gdzis mam opisy procesu z instrukcji brytyjskich. Chassepotów nie widzialem pokrywanych, mauser 71 to juz tak, ale trudno rzec kiedy byly pokryte, podobnie Werndl.

Przy okazji, moze ktos wie gdzie dokupic magazynek rurowy do mausera 71/84?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie