dropek81 Napisano 21 Lipiec 2014 Share Napisano 21 Lipiec 2014 Powracam z pytaniami :> Na jakiej głębokości" jest zaspawana komora ? Jest tak że jeśli wsadzimy łuskę do magazynka to można zaryglować zamek otworzyć i łuska wyskoczy" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 22 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2014 Nie wiem jak w drobnicy (mosiny,itp), ja mam wersje bojowe. Ze zdekowanej mam tylko DSzKę, zajrzałem jej w lufę - naboju nie załadujesz, w poprze komory wspawany bolec. Podpowiem - poszukaj gdzieś w sieci specyfikacji pozbawiania cech bojowych dla wzoru broni jaki Cię interesuje. Dekowanie MUSI być przeprowadzone ściśle wedle specyfikacji, inaczej CLK nie nabije znaczków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 23 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2014 Tu masz wykaz specyfikacji na rok 2013 (trochę doszło do tego czasu), ale gdzie znaleźć treść danej specyfikacji, nie mam bladego pojęcia:http://bip.kgp.policja.gov.pl/kgp/wykaz-specyfikacji-pcu/8354,Wykaz-specyfikacji-technicznych-pozbawiania-broni-palnej-cech-uzytkowych.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dropek81 Napisano 29 Lipiec 2014 Share Napisano 29 Lipiec 2014 Potrzebuje pilnej informacji ! Jeśli kupuje roń" deko od osoby trzeciej używaną" jak powinna wyglądać umowa ? (spisana zamiast faktury potrzebnej do rejestracji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 30 Lipiec 2014 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2014 Zwyczajnie. Umowa kupna -sprzedaży, jakich jest pełno w sieci, nie ma nadzwyczajnych wymogów.PS - zajrzałem z ciekawości w muzealnego AKMS'a - komora nabojowa zaspawana z jakimś wstawionym prętem paskudnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 30 Lipiec 2014 Share Napisano 30 Lipiec 2014 Dropek, nie da się załadować nawet łuski. Możesz załadować do magazynka ale jak będziesz chciał zaryglować zamek np. w mośku to zgnieciesz po prostu łuskę. Nie będzie także wyrzucona bo pomimo iż pazur jest to czółko zamka jest zeszlifowane pod kątem 45 stopni i denko łuski nie ma się gdzie oprzeć. :) Wiem że fajnie by było gdyby wyrzucał chociaż samą łuskę, ale w egzemplarzach CLK tego nie uświadczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petro1683 Napisano 22 Sierpień 2014 Share Napisano 22 Sierpień 2014 W takim razie pokaże mój ostatni nabytek. Karabinek Berthier Mle1892. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 15 Marzec 2015 Share Napisano 15 Marzec 2015 taki miły wątek nie może zniknąć:)w załączeniu fotki kilku moich nowych nabytków.Na początek Lebel.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 15 Marzec 2015 Share Napisano 15 Marzec 2015 Mauser c96niestety nie czerwona dziewiątka" tylko zwykła siódemka, ale za to zgodny i w super stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 15 Marzec 2015 Share Napisano 15 Marzec 2015 i jeszcze takie maleństwo od Walthera. Dla oddania skali obok 9mm PARA.Ma ktoś pomysł w jakich latach było to produkowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 15 Marzec 2015 Share Napisano 15 Marzec 2015 cd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 15 Marzec 2015 Share Napisano 15 Marzec 2015 i na zakończenie dzisiejszej sesji DP z Radomia rocznik 1955 w towarzystwie starszych kolegów:)Licząc na posty innych Kolekcjonerów,Pozdrawiam,Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi94 Napisano 15 Marzec 2015 Share Napisano 15 Marzec 2015 Niezła kolekcja ;). Ten na dole to chatelherault? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi94 Napisano 15 Marzec 2015 Share Napisano 15 Marzec 2015 *Châtellerault Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 15 Marzec 2015 Share Napisano 15 Marzec 2015 nie, to czeski ZB26a waltherek model 9 produkowano w latach 1921-1945 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordelek Napisano 15 Marzec 2015 Share Napisano 15 Marzec 2015 Ten rkm, sugerując się moletowaniami na lufie, to raczej zb30 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 25 Marzec 2015 Share Napisano 25 Marzec 2015 Panowie, pytanie, jak byly wykanczane:- Gras 74- Mauser 71- Werndl (kb)- Chassepot 66Byla oksyda, czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 26 Marzec 2015 Share Napisano 26 Marzec 2015 Moje egzemplarze nie są. W encyklopedii z 1875 nie ma hasła oksydowanie", zatem to technika późniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 26 Marzec 2015 Share Napisano 26 Marzec 2015 w lepszym" wykonaniu stosowano szmelcowaniehttp://katalog.muzeum.krakow.pl/pl/category/techniques/technika-zdobnicza/szmelcowanie?order=title&sort=desc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas Napisano 28 Marzec 2015 Share Napisano 28 Marzec 2015 Pierwszy w kolekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 3 Kwiecień 2015 Share Napisano 3 Kwiecień 2015 cześć dzidas,też lubię produkty Made in England:)w załączeniu mój ostatni nabytek.POZM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 3 Kwiecień 2015 Share Napisano 3 Kwiecień 2015 cd 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 3 Kwiecień 2015 Share Napisano 3 Kwiecień 2015 cd 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 4 Kwiecień 2015 Share Napisano 4 Kwiecień 2015 Ptaku51 - Tlo jakby znajomezancus,kopijnik2 - dziekuje, fakt moglo byc inne wykanczanie niz oksyda, na pewno pod koniec 19 wieku wtedy stosowano pokrywanie np bagnetów, poprzez zanurzanie w roztworach, gdzis mam opisy procesu z instrukcji brytyjskich. Chassepotów nie widzialem pokrywanych, mauser 71 to juz tak, ale trudno rzec kiedy byly pokryte, podobnie Werndl.Przy okazji, moze ktos wie gdzie dokupic magazynek rurowy do mausera 71/84? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Kwiecień 2015 Share Napisano 4 Kwiecień 2015 w międzyczasie - rozmawiałem z xix wiecznym" rzemieślnikiem:jeżeli - przemysłowo - to brunirowanietanio, szybko, i łatwoszmelcowanie wolniejsze - kosztowniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.