lex Napisano 1 Listopad 2013 Autor Share Napisano 1 Listopad 2013 pamiętajmy o Tych którzy odeszli ...... . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_88 Napisano 1 Listopad 2013 Share Napisano 1 Listopad 2013 ....Bo przysięgaliśmy na orła i na krzyż,na dwa kolory, te najświętsze w Polsce barwy,na czystą biel i na gorącą czerwień krwi,na wolność żywym i na wieczną chwałę zmarłych.....[*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 1 Listopad 2013 Share Napisano 1 Listopad 2013 Kwatera 120 żołnierzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 1 Listopad 2013 Share Napisano 1 Listopad 2013 którzy zginęli we wrześniu 1939... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 1 Listopad 2013 Share Napisano 1 Listopad 2013 w obronie Kępy Oksywskiej w rejonie Kosakowa.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
e-NDek Napisano 28 Listopad 2013 Share Napisano 28 Listopad 2013 Miałem Zaszczyt odwiedzić groby Naszych Komandosów w Oosterbek akurat 1 Listopada.Niestety,zapaliłem raptem tylko 5 zniczy.Oniemiałem widząc las krzyży / a było to już po zmroku.Wrażenie niesamowite. O wzruszeniu nie wspomnę.Niestety, pod nagrobkami Naszych paliła się łącznie garstka zniczy; średnio po dwa na każdą mogiłę żołnierską.Smutne, tym bardziej; gdy zaraz w niedzielę byłem na Mszy Św. w Arnhejmskim kościele na polskiej Mszy Św.I w Kościele było znacznie więcej Rodaków niż tych zniczy // tym bardziej, że niektóre znicze pozapalali Polacy z Niemiec.Wiem, że przepracowanie, przemęczenie, daleko i te de. No ale bez pamiętania" słowo Patriotyzm" wypali się samo w Narodzie ; bez jakiegokolwiek wspierania wygaszania Go przez Sąsiadów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 31 Październik 2014 Share Napisano 31 Październik 2014 Na Wszystkich Świętych zapal znicz również naszym bohaterom... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichailPiss Napisano 31 Październik 2014 Share Napisano 31 Październik 2014 Cześć i chwała bohaterom, którzy przyczynili się do tego, że jestem tutaj. Chodzę po polskiej wolnej ziemi i mogę tak jak oni służyć ojczyźnie nosząc dumnie mundur Wojska Polskiego. Mimo, iż w obecnych czasach istnieje złe wyobrażenie żołnierzy WP - nie bójmy się powiedzieć wprost. Jestem dumny ze służby. Boli jedynie to, że to o co walczyli i ginęli nasi przodkowie, my niszczymy. Na równi z pamięcią o polskich żołnierzach ostatniej wielkiej wojny oddaję cześć żołnierzom każdej armii. Każdy walczył o swoją ojczyznę. Cześć ich pamięci. Pamięci milionów oddanych żyć. Pamięci tego, że to oni złożyli ofiarę swojego życia za nasz byt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Listopad 2014 Share Napisano 2 Listopad 2014 Chwała Bohaterom! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek_66 Napisano 2 Listopad 2014 Share Napisano 2 Listopad 2014 Pamiętać zawsze trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 2 Listopad 2014 Share Napisano 2 Listopad 2014 Kilku Użytkowników już także opuściło ten padół...RiP Robert... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 2 Listopad 2014 Share Napisano 2 Listopad 2014 Bjar , nie mów ze te salamandry to oryginały.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 2 Listopad 2014 Share Napisano 2 Listopad 2014 Pomnik rosyjskiego jeńca z pierwszej wojny światowej. Na drugim zdjeciu ten sam tekst ale po rosyjsku. Znajduje się we wsi pod Bolesławcem na cmentarzu przykoscielnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 2 Listopad 2014 Share Napisano 2 Listopad 2014 I po rosyjsku sorry za jakość zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Listopad 2014 Share Napisano 2 Listopad 2014 Monolity-odlewy żeliwne. Ale pieknie się prezentują - zwłaszcza ze specjalnie wykonanymi kopiami orłów. Piękna inicjatywa nieżyjącego już niestety miejscowego księdza - wspaniałego człowieka z wrześniowym" odchyleniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Listopad 2014 Share Napisano 2 Listopad 2014 A masz Jacku jeszcze jedno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 2 Listopad 2014 Share Napisano 2 Listopad 2014 Pytałem , bo kilka lat temu będąc na Szańcu Hubala" zauważyłem nadpiłowane mocowania jednej z Salamander. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 2 Listopad 2014 Share Napisano 2 Listopad 2014 Jakby to były oryginał to ile by stały ? Tydzień ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 3 Listopad 2014 Share Napisano 3 Listopad 2014 Poznań, cm. na Junikowie, 2.11.2014r. Zdzisław Kręgielski . Męstwu wojskowemu – dzielności żołnierskiej - tylko taki skromny nagrobek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.