Kuba115 Napisano 3 Listopad 2013 Autor Napisano 3 Listopad 2013 Sebson jeśli chodzi o drewno to tylko liściaste do wędzenia. Każdy gatunek drewna da inny aromat. Stosując odpowiednie drewna można uzyskać następujące walory smakowe i zapachowe naszych wyrobów: Jabłoń - bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem lekko słodki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę drobiu na kolor ciemno brązowy; Wiśnia - podobne walory smakowe dymu do dymu jabłoni ale jest lekko gorzki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę na kolor ciemno brązowy; Klon cukrowy - dym nadaje wędzonkom łagodny i lekko słodki smak, oraz złocistożółty kolor, stosować do wędzenia ryb i wołowiny; Jesion - szybko się pali i opieka potrawy, ostry z lekkim wyróżniającym go smakiem, nadaje wędzonkom złocistożółtą barwę, świetny do dziczyzny, Winorośl - dostarcza dużo dymu, każdy gatunek innego, wszystkie rodzaje posiadają jednak generalnie bogaty i głęboki smak owocowy, polecana szczególnie do wędzenia ryb i drobiu; Akacja - uzyskujemy cytrynowy kolor wędzenia, szczególnie polecana do wędzenia drobiu oraz wieprzowiny; Bez - dym bardzo lekki, łagodny, subtelny z odrobina zapachu (smaku) kwiatowego, polecany do wędzenia owoców morza i baraniny; Dąb czerwony - jedno z najszybciej palącego się drewna, wyczuwalny smak miodu, oraz posmak ziemisty z odrobiną goryczki, daje barwę brązową. Dąb biały - jest nieco łagodniejszy, nadaje potrawom zabarwienie ciemnożółte, polecany do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu; Buk - nadaje potrawom wędzonym zabarwienie złocistożółte, zalecany szczególnie do wędzenia wieprzowiny oraz ryb; Grusza - paląc drewnem gruszy, uzyskamy w czasie wędzenia barwę czerwonego wina, wędzić przede wszystkim drób; Olcha - najlepsze drewno do wędzenia, najczęściej stosowane, uzyskuje się ładny, ciemnożółty kolor potraw, przechodzący w brąz, polecany do wędzenia wszystkich mięs i ryb; Orzech - uzyskujemy ciemnożółte zabarwienie mięs, oraz specyficzny aromat potraw, do wędzenia drobiu i ryb; Zioła i przyprawy - podczas wędzenia, szczególnie w końcowej jego fazie, można dodać startego czosnku, papryki, cebuli, pieprzu, tymianku bezpośrednio do paleniska, co spowoduje powstanie dużej ilości aromatycznego dymu i nada potrawom wspaniałego smaku." http://www.wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/drewno-trociny-zrebki/411-wplyw-rodzaju-drewna-na-smak-i-kolor-wedzonekMoja wędzarnia jest już na etapie gotowym do wędzenia. Nie mam zdjęć niestety, bo pożyczyłem aparat. W przyszłym tygodniu będzie domowa kiełbaska >)
średni Napisano 3 Listopad 2013 Napisano 3 Listopad 2013 Świetną nutkę,lekko słodkawy smak i zapach daje drewno brzoskwini.Czasem pod koniec wędzenia,dodaję kilka kawałków takiego. Bawię się w wędzenie i swojskie wyroby już z 15 lat.Świetna zabawa dająca dużo satysfakcji i przyjemności.Zawsze przynajmniej na Boże Narodzenie i Wielkanoc wędzarnia musi zadymic :-)
sebson Napisano 10 Listopad 2013 Napisano 10 Listopad 2013 Wielkie dzieki Kuba 115 takiego smaka mi narobiliscie ze na wiosne stawiam wędzarke.Pozdrawiam serdecznie Sebson.
Kuba115 Napisano 23 Grudzień 2013 Autor Napisano 23 Grudzień 2013 Trochę przerwy było, ale jakoś zawsze zapominałem robić zdjęcia. Wędzarnia póki co wygląda tak. Trochę bałaganu jest za płotem, bo sąsiad dom buduje, a i u mnie jeszcze nie wszystko skończone. W tym roku nie starczy mi już funduszy i czasu na jej dokończenie.
Kuba115 Napisano 23 Grudzień 2013 Autor Napisano 23 Grudzień 2013 Wczoraj do 24.00 robiłem kiełbasę na święta :)
Kuba115 Napisano 23 Grudzień 2013 Autor Napisano 23 Grudzień 2013 Teraz jest w trakcie wędzenia. Póki co wygląda tak.
Romek_66 Napisano 23 Grudzień 2013 Napisano 23 Grudzień 2013 Ekstra ,-super wyszło ;) ja narazie bez wędzarki ,ale i tak żona gonido garów- jak nie mięsa piec to galaretę robić i ,,herbatę,,dorabiać.Pozdrowienia iWesołych Świąt ;)
Boer Napisano 23 Grudzień 2013 Napisano 23 Grudzień 2013 Mam tradycyjną skrzynie zbita z desek pod którą kopie się dołek na palenisko, jako paliwa używam świeżo ściętych drzew jabłoni, niestety w moim regionie olcha nie występuje.Jak wspomnę z daaawnych czasów ta dawała najlepsze efekty plus krzak jałowca na fajfant.
viator01 Napisano 23 Grudzień 2013 Napisano 23 Grudzień 2013 I tak drewniana ma największy urok. U moich dziadków była jeszcze z blachą na tym dołku, żeby bezpośrednio ogień pod nią się nie palił. Aż mi ślina cieknie. Smacznych Świąt :)
Boer Napisano 23 Grudzień 2013 Napisano 23 Grudzień 2013 Spoko, blacha też jest, i stare kurtki do okrycia.
Kuba115 Napisano 24 Grudzień 2013 Autor Napisano 24 Grudzień 2013 Efekt wczorajszego kopcenia. Również życzę wszystkim wesołych i smacznych świąt :)
srg.steiner Napisano 25 Grudzień 2013 Napisano 25 Grudzień 2013 No,no...,ja tam swoje wędzę w beczce,jak na razie,konstrukcja wykonana a szybko", ale się sprawdziła i to nie raz :),myślę jednak też czy by nie zbudować takiej porzadnej wędzarni,tylko czy warto,jaśli się wędzi od czasu do czasu? hmm... Smacznego! i wesołych ŚWIĄT!ps. a świeża troć z takiej...mmmm... palce lizać :))
Nadwojciech Napisano 31 Grudzień 2013 Napisano 31 Grudzień 2013 Unia zakazuje wędzić.Mieć karabinu-wykopka nie wolno.Wędzić nie wolno.http://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/446835,ostatnie-boze-narodzenie-z-wedzona-kielbasa.htmlhttp://natemat.pl/86923,koniec-wedzonych-wedlin-unia-europejska-walczy-z-substancjami-smolistymi
woytas Napisano 31 Grudzień 2013 Napisano 31 Grudzień 2013 Kolejny paragraf pod który podpadniemy.Będą trójki społeczne patrolujące okolice i pilnujące czy ktoś nie puszcza dyma na kiełbasę...
Boer Napisano 31 Grudzień 2013 Napisano 31 Grudzień 2013 Powoli przeistacza się to wszystko w krainę absurdu, natomiast malowane kiełbasy i szpikowane niesamowitymi ilościami wypełniaczy" i różnymi E-cośtam to samo zdrowie?Jak chcą wojny to mogą mieć, nikt mi nie będzie mówił co mam jeść, no chyba że będzie łożył na moje zachcianki.
Romek_66 Napisano 31 Grudzień 2013 Napisano 31 Grudzień 2013 Jako ,,przyszywany żeznik,, to powiem tak że ta cała unia to z tym wszystkim może nam skoczyć ,wiecie gdzie.Nasze wyroby z ,,kopciucha,, są ekstra w porównaniu do tego co tam mają.Operają produkcję na atmosach ,bo to taniej.Myślę że na ,,własne potrzeby,,będziemy wędzić i tego nam nikt nie zabroni,o ,,odciąganiu,, nie wspomnę ,-przecie to nasza tradycja .
Kuba115 Napisano 31 Grudzień 2013 Autor Napisano 31 Grudzień 2013 Na szczęście dotyczy to tylko zakładów przemysłowych, tak więc zachęcam Kolegów to budowy wędzarni, czy to z beczki, zbitej z desek, z kamienia, z czegokolwiek. Jeśli nie znajdziemy już w sklepach produktów wędzonych w sposób tradycyjny sami będziemy mogli taki uzyskać.Wędzenie to naturalny sposób utrwalania mięsa od setek lat, a teraz ktoś uznał, że to niezdrowe. Jakim prawem jakiś bałwan z Brukseli ma decydować o tym co mam jeść?! Wyjdzie nam bokiem ta unia, oj wyjdzie. Co będzie następne? Przydomowe ogródki warzywne?
jotem Napisano 31 Grudzień 2013 Napisano 31 Grudzień 2013 W moim starym po-niemieckim domu na ziemiach wyzyskanych (jak Popiolek z serialu Dom" mawial),poprzedni wlasciciele mieli ukryta w piwnicy wedzarnie.Od podworza jest wejscie do mniej wiecej 1/3 piwnic,do reszty dostep jest z korytarza,z domu.W mniejszej czesci, tej dostepnej od podworza stoi piec-kociol do gotowania prania.Po drugiej stronie muru jest(byla) wedzarnia...jak by co-panie wladzo pranie sie robi...
Romek_66 Napisano 31 Grudzień 2013 Napisano 31 Grudzień 2013 Panowie .-nikt nie zabroni nam wędzić czegokolwiek ,a tym bardziej ,odciągać,-mogą nas .....
Boer Napisano 31 Grudzień 2013 Napisano 31 Grudzień 2013 Dopóki ja płacę za to co sobie uwędzę, lub w domowym zaciszu skroplę, to niech mnie omijają szerokim łukiem, a jeśli każą mi jeść i pić to co wedle ich umysłów jest zdrowe i słuszne, to ja czekam na darmową dostawę tych specjałów, tylko najpierw poproszę katalog abym mógł coś wybrać.Nie jestem niewolnikiem(a może już jestem skoro ponad 50% moich dochodów jest konfiskowane, dla mojego dobra podobno), aby mi mówiono co mam jeść i pić, tu już przegięli.
Erih Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 Czyżby unioniści poczuli się zagrożeni smakowitością wędlin tradycyjnych ? Co prawda sam nie mam warunków, ale za to mam bardzo dobre dojścia. No i poza tym powiadam wam- patentujmy kiełbasę wiejską i boczek wędzony w dymie jako wyroby tradycyjne, im szybciej tym lepiej, a Unia jeszcze do tych naszych wędzonek nam dopłaci !PS I koniecznie należy zaznaczyć że używa się paliw ekologicznych- odnawialnych.
zainak Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 a kto mi zabroni !a w piecu węglem też palił będę !
sonicsquad Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 Bimbru nie wolno, wędzić nie wolno, u sąsiadów zakazali palić we własnych mieszkaniach.... Tutaj chyba rewolucji trzeba...
kopijnik2 Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 wnioskuję - by od wejścia restrykcji w życie...- zmienić tytuł wątku na:NASZE SWĘDZENIE od skryte wędzenie"...2025 05.01... W wyniku wspólnej operacji Międzynarodowej Agencji Satelitarnej Obserwacji i Służy Nadzoru Zgodności Działań Obywatelskich - ujawniono w lesie XXX ognisko a w nim - boczek - ze śladami owędzenia... Zabezpieczono dowody mikroorganiczne. Sprawdzanie w bazie DNA w toku. Sprawa wygląda rozwojowo. Pierwsza haplogrupa wskazuje na Hunów..."
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.