sqr Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 ja się nie znam na militarce ale gdybyś wypłukał z ziemi zamek to byłoby lepiej... może krótki Mosin ??
cygan715 Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Kolego ten karabin to nie Mauzer i nie Mosin,po wyglądzie magazynka jest to Mannlicher M 1895.
pudi Posted July 8, 2013 Author Posted July 8, 2013 Dziękuję za szybki odzew. Jeszcze jedno pytanko. Wiem, że nierealne jest doprowadzić go do stanu świetności ale jak go czyścić żeby go bardziej nie skrzywdzić. Pozdrawiam
Wikos Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Elektroliza, autoliza a potem tanina. Pamiętaj też o tym, że mamy coś takiego jak Ustawa o broni i amunicji ;)
viator01 Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 A to co masz to już mogą być tzw. istotne części broni
Wojciech115 Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Albo mi się zdaję, albo w okolicach zamka prześwituję oksyda ... lepiej nie mieć problemów z prawem, oddaj go ziemii spowrotem :)
viator01 Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Zawsze możesz jeszcze postarać się o pozwolenie na broń (spory koszt) http://bip.lublin.kwp.policja.gov.pl/portal/KWL/561/941/Pozwolenie_na_bron_do_celow_kolekcjonerskich.htmlJeszcze tę broń trzeba byłoby pewnie zdeponować i odebrać po uzyskaniu pozwolenia.Pozostaje jeszcze oczywiście pozbawienie tej broni cech bojowych przez uprawnionego rusznikarza. Dla mnie - lepiej takich fantów z ziemi nie wyciągać, albo od razu zanieść do muzeum (anonimowo), a nie chwalić się na forum i czekać na wizytę policji. Jak nie masz takich rzeczy w domu, to śpisz spokojnie.
pudi Posted July 8, 2013 Author Posted July 8, 2013 Zdjęcia zdjęciami. Nie posiadam tego w domu. Ta pozostałość po manlicherze przez czas spędzony w ziemi samoczynnie została pozbawiona cech bojowych taki naturalny rusznikarz. A pozwolenie na broń posiadam. Pozdr.
viator01 Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Nie ma czegoś takiego jak samoczynne pozbawienie cech bojowych, bo nie musiałbyś kasy płacić, a przecież o to chodzi. Żeby zarejestrować taki fant trzeba mieć dowód zakupu i dowód pozbawienia cech bojowych, co też jeszcze sprawdza CLK KGP - oczywiście na Twój koszt, bo wszyscy muszą zarobić na Twojej pasji.
pudi Posted July 8, 2013 Author Posted July 8, 2013 Prawo jest u nas jakie jest i nic nam nie da czcze gadanie. Coraz więcej stowarzyszeń jest zarejestrowanych co nie zmienia faktu, że działamy nielegalnie. Samoczynne pozbawienie cech bojowych cóż skoro to co mam nie jest w stanie wystrzelić to raczej pozbawiło się albo zostało pozbawione cech bojowych. Proca jest w tym momencie niebezpieczniejsza niż ten kawałek metalu
Haos69 Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Gratuluje ładna sztuka:)Trochę potu i pracy i na ścianę:)
vis1939 Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Na forum straszenie milicją i nachalne porady prawne były czynione wielokrotnie,więc polecam zajrzeć tutaj i nie robić kolejnego bajzlu z wątku na ID - http://odkrywca.pl/search/index.php?sq=deko&ws=txt&id_forum=all
soldau Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Piękny fant . Elektroliza odsłoni szczegóły jak np. numery itp.
HASAG40 Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 komora wygląda zdrowo,nie stukaj czasem młotkiem nic nie ruszaj tylko zrób elektrolizę i oczyść szczotką powinien być naprawdę ładny sztukas;-)
Question
pudi
20 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.