sqr Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 ja się nie znam na militarce ale gdybyś wypłukał z ziemi zamek to byłoby lepiej... może krótki Mosin ??
cygan715 Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Kolego ten karabin to nie Mauzer i nie Mosin,po wyglądzie magazynka jest to Mannlicher M 1895.
pudi Napisano 8 Lipiec 2013 Autor Napisano 8 Lipiec 2013 Dziękuję za szybki odzew. Jeszcze jedno pytanko. Wiem, że nierealne jest doprowadzić go do stanu świetności ale jak go czyścić żeby go bardziej nie skrzywdzić. Pozdrawiam
Wikos Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Elektroliza, autoliza a potem tanina. Pamiętaj też o tym, że mamy coś takiego jak Ustawa o broni i amunicji ;)
viator01 Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 A to co masz to już mogą być tzw. istotne części broni
Wojciech115 Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Albo mi się zdaję, albo w okolicach zamka prześwituję oksyda ... lepiej nie mieć problemów z prawem, oddaj go ziemii spowrotem :)
viator01 Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Zawsze możesz jeszcze postarać się o pozwolenie na broń (spory koszt) http://bip.lublin.kwp.policja.gov.pl/portal/KWL/561/941/Pozwolenie_na_bron_do_celow_kolekcjonerskich.htmlJeszcze tę broń trzeba byłoby pewnie zdeponować i odebrać po uzyskaniu pozwolenia.Pozostaje jeszcze oczywiście pozbawienie tej broni cech bojowych przez uprawnionego rusznikarza. Dla mnie - lepiej takich fantów z ziemi nie wyciągać, albo od razu zanieść do muzeum (anonimowo), a nie chwalić się na forum i czekać na wizytę policji. Jak nie masz takich rzeczy w domu, to śpisz spokojnie.
pudi Napisano 8 Lipiec 2013 Autor Napisano 8 Lipiec 2013 Zdjęcia zdjęciami. Nie posiadam tego w domu. Ta pozostałość po manlicherze przez czas spędzony w ziemi samoczynnie została pozbawiona cech bojowych taki naturalny rusznikarz. A pozwolenie na broń posiadam. Pozdr.
viator01 Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Nie ma czegoś takiego jak samoczynne pozbawienie cech bojowych, bo nie musiałbyś kasy płacić, a przecież o to chodzi. Żeby zarejestrować taki fant trzeba mieć dowód zakupu i dowód pozbawienia cech bojowych, co też jeszcze sprawdza CLK KGP - oczywiście na Twój koszt, bo wszyscy muszą zarobić na Twojej pasji.
pudi Napisano 8 Lipiec 2013 Autor Napisano 8 Lipiec 2013 Prawo jest u nas jakie jest i nic nam nie da czcze gadanie. Coraz więcej stowarzyszeń jest zarejestrowanych co nie zmienia faktu, że działamy nielegalnie. Samoczynne pozbawienie cech bojowych cóż skoro to co mam nie jest w stanie wystrzelić to raczej pozbawiło się albo zostało pozbawione cech bojowych. Proca jest w tym momencie niebezpieczniejsza niż ten kawałek metalu
Haos69 Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Gratuluje ładna sztuka:)Trochę potu i pracy i na ścianę:)
vis1939 Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Na forum straszenie milicją i nachalne porady prawne były czynione wielokrotnie,więc polecam zajrzeć tutaj i nie robić kolejnego bajzlu z wątku na ID - http://odkrywca.pl/search/index.php?sq=deko&ws=txt&id_forum=all
soldau Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Piękny fant . Elektroliza odsłoni szczegóły jak np. numery itp.
HASAG40 Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 komora wygląda zdrowo,nie stukaj czasem młotkiem nic nie ruszaj tylko zrób elektrolizę i oczyść szczotką powinien być naprawdę ładny sztukas;-)
Pytanie
pudi
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.