vis1939 Napisano 17 Lipiec 2015 Napisano 17 Lipiec 2015 Może zacznijmy od tego,że w pokrowcu jest manierka wz.28(ewentualnie jakiś wcześniejszy wynalazek z karabińczykiem przy szyjce)
ataka Napisano 7 Październik 2015 Napisano 7 Październik 2015 Witam, mam pytanie do autorytetów w temacie WP II RP (sam zajmuje się stroną bardziej niemiecką i zbyt słabym jeszcze jestem specem od munduru polskiego), a mianowicie, czy taki mundur jaki pojawia sie na allegro krojem i materiałem jest poprawny:http://allegro.pl/kurtka-mundurowa-wz36-dla-kawalerii-szyta-na-miare-i5685827648.htmlczy może nie warto zawracać sobie nim głowy, dołożyć drugie tyle i kupić innej produkcji (a wiem że droższe), w tym przypadku cena jest ogólnie raczej atrakcyjna..
pi.ko Napisano 8 Październik 2015 Napisano 8 Październik 2015 Jeśli wz. 36 - to nie taki materiał. Obecnie w polskim reko" standard drelichowy to materiał (lniany) od KBP. Wielu krawców korzysta z niego (by nie robić reklamy konkretnym), ten nie.
ataka Napisano 10 Październik 2015 Napisano 10 Październik 2015 Dzięki! W takim razie potwierdzają się moje wąty dot. materiału.A przy okazji - czy taki mundur to też jakaś radosna twórczość..? Bo niedokońca przypomina wz. 36..
pi.ko Napisano 13 Październik 2015 Napisano 13 Październik 2015 Na moje, to też jest drelich bawełniany.
Jedburgh_Ops Napisano 13 Listopad 2017 Napisano 13 Listopad 2017 @ Ma ktoś pomysł jak troczono amerykańskie manierki M1910 do chlebaków (tu wz.25)?@ Co z żołnierzami mającymi chlebaki wz.33? Manierki te jakoś troczono na klapie, czy noszono wewnątrz?Bjar_1Licho wie, ile i jakich manierek M1910 oraz ile i jakich nosideł-pokrowców do nich kupiła II RP. Ale wiem od amerykańskich badaczy tych spraw, że po I wojnie parę zagranicznych komisji zakupowych przyjechało do USA „na zakupy” i US Army Quartermaster oferował im (w kwestii oporządzenia) tylko śmietnik na zasadzie „jak leci” bez żadnego segregowania towaru. Taki militarny lumpex na wagę.A skoro tak, to Polska na pewno kupiła także pokrowce bez haczyków M1910, czyli pokrowce kawaleryjskie M1910 Mounted i M1917 Mounted. A one były bez haczyków, a na karabińczyki. I takie coś już prędzej dawałoby się troczyć do polskiego oporządzenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.