macvsog Napisano 8 Grudzień 2012 Autor Napisano 8 Grudzień 2012 Ostatnie samoloty An-2, przez pilotów nazywane "antkami, zakończą w grudniu - po 56 latach eksploatacji - służbę w Wojsku Polskim. Oficjalne pożegnanie tych maszyn Siły Powietrzne zaplanowały na przyszły tydzień.Jak przypomniał rzecznik prasowy Dowództwa Sił Powietrznych ppłk Artur Goławski, An-2 były w wojsku wszechstronnie wykorzystywane - wykonywały zadania transportowe, łącznikowe, patrolowe, fotogrametryczne, służyły też do zrzucania skoczków spadochronowych. - Samoloty An-2 w różnych wersjach eksploatowano w Wojsku Polskim od 1956 roku, czyli przez rekordowe 56 lat - powiedział Goławski".Więcej:http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13014117,Koniec_epoki__Po_56_latach_armia_zegna_sie_z__antkami_.html
krism Napisano 8 Grudzień 2012 Napisano 8 Grudzień 2012 Tak sie sklada ze troche latalem tym samolotem i wiem ze mial swe zalety pokonala go ekonomia oraz zwykly brak czsci (glownie silniki), samolot byl ogolnie drogi w eksploatacji i w moim aeroklubie to tez byl ostatni rok antka (skonczyl sie wiele razy przedluzany przez kalisz resurs, wychodzilo tez plotno)
GzesioB Napisano 14 Grudzień 2012 Napisano 14 Grudzień 2012 Zimno.Jeden komplet baterii w cyfrówce drugi w najcieplejszym miejscu ciała ;-)I tak zmiana co kilka minut.Uroczystość była w piątek.Zaleta bo nie było tłumów a ja miałem dzień urlopu.Wielkie dzięki za wyrozumiałość dla wszędobylskich miłośników lotnictwa.Za oddanie na pastwę zwiedzających jednego Antka w hangarze.Za zgodę na pogłaskanie najnowszej wersji Orlika.Jak ktoś zauważył leżącego pod Orlikiem w śniegu fotografa - to byłem ja ;-)
husky1 Napisano 14 Grudzień 2012 Napisano 14 Grudzień 2012 Teraz zeby tylko sprawiedliwie rozdzielono je miedzy muzeami-nie jak z Mi-14, jeen dostal wszystko reszta nic.
rwd Napisano 18 Grudzień 2012 Napisano 18 Grudzień 2012 Z pewnością będzie sprawiedliwie - wszystko weźmie Agenja Mienia Wojskowego :))
Trooper85 Napisano 18 Grudzień 2012 Napisano 18 Grudzień 2012 Ostatkowa" sesja w wykonaniu Bartosza Bery http://www.rbsphotos.com/bartosz-bera/2012/an-2-farewell
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.