Skocz do zawartości

Nowy eksponat z Afganistanu: Karabin ZB 26

piokot20

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam się cieszę, ale w sumie co z tego jak tego nie można obejrzeć - ten remont MWL się stanowczo za długo przeciąga (wydaje mi się, że już z ponad 1,5 roku) a co najważniejsze nawet nie ma prognoz kiedy się skończy:/

kolega kanarek ma rację,gdyby przywieżli UR-a byłoby czym się chwalić a tam na pewno się taki znajdzie i myślę że nie jeden,a czeska ZB zaden unikat fakt stary to może jest ale ten unikat można legalnie kupić zdekowany u Czechów na giełdach militariów.

Ten rkm to ZB 30 a nie ZB 26. Nie jest to wielki unikat, to nic odkrywczego. Szczególnie jeśli chodzi o Jugolskie i Rumuńskie egzemplarze. Ta konkretna sztuka została wyprodukowana na eksport do Afganistanu, a tych wiele się nie pojawia na rynku kolekcjonerskim szczególnie w Polsce. W całym tym przekazaniu najważniejsze jest jednak nawiązanie współpracy z wiceministrem. Zresztą karabin został przekazany a nie kupiony. Nie bardzo więc rozumiem o co ten szum?

Karabin został być może przekazany, a nie kupiony, ale ile to wszystko kosztowało podatnika?
Absolutnie nie mam nic przeciwko pozyskiwaniu zabytków różnymi drogami, MWL lubię (mieszkam zresztą nieopodal), ale wszystko musi mieć ręce i nogi. W tym przypadku moim zdaniem widzimy klasyczny przerost formy nad treścią. Ktoś pozazdrościł akcji z czołgiem i też chciał chwilę pobłyszczeć w mediach.

ej o co wam chodzi co tak nażekacie cieszcie się że coś przywożone jest a nie wywożą jak dają to sie bieże od przybytku głowa nie boli może coś jeszcze spłynie maja tam mnustwo części do różnych pojazdów z obu wojen na złomowiskach amerykanie juz sporo z tego pozyskali nam by też sie przydało do kompletowania lub na wymianke jak będzie sie rekonstruować jakiś pojazd ja sie ciesze ale są osoby co zawsze bedą narzekać nawet jak by tygrysa przywieżli :) cieszmy sie że jest dialog i ze dostajemy i ze nasi politycy myślą muzeach ja jestem za i czekam co jeszcze dostaniemy pozdrawiam :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie