piokot20 Napisano 7 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2012 Już w najbliższy poniedziałek Muzeum Wojsk Lądowych wzbogaci się o unikatowy eksponat – karabin ZB 26."http://muzeumwl.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 7 Grudzień 2012 Share Napisano 7 Grudzień 2012 Unikat! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 7 Grudzień 2012 Share Napisano 7 Grudzień 2012 jak wręcza wiceminister to unikat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m4sherman Napisano 7 Grudzień 2012 Share Napisano 7 Grudzień 2012 Ciekawe czy będzie opatrzony stosowną tabliczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 7 Grudzień 2012 Share Napisano 7 Grudzień 2012 Ej, po co szydzicie?Jak nic nie mamy z tych misji, to żal, a jak już cokolwiek się uda przywieźć, to nie umiecie się cieszyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidi Napisano 7 Grudzień 2012 Share Napisano 7 Grudzień 2012 uuuu to nie będzie teraz pasować do ich jamerykańsko tematycznej linii myślowej w pozyskiwaniu eksponatów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanarek022 Napisano 8 Grudzień 2012 Share Napisano 8 Grudzień 2012 Hej, no tak jednak opłacało się wywalić tyle milionów i przelać tyle krwi i zostawić tyle sierot.W imię obcego interesu.Za czeską kozę...Chociaż by ur-a znaleźli.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bylinko Napisano 8 Grudzień 2012 Share Napisano 8 Grudzień 2012 Ja tam się cieszę, ale w sumie co z tego jak tego nie można obejrzeć - ten remont MWL się stanowczo za długo przeciąga (wydaje mi się, że już z ponad 1,5 roku) a co najważniejsze nawet nie ma prognoz kiedy się skończy:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gr12 Napisano 8 Grudzień 2012 Share Napisano 8 Grudzień 2012 kolega kanarek ma rację,gdyby przywieżli UR-a byłoby czym się chwalić a tam na pewno się taki znajdzie i myślę że nie jeden,a czeska ZB zaden unikat fakt stary to może jest ale ten unikat można legalnie kupić zdekowany u Czechów na giełdach militariów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumburak Napisano 10 Grudzień 2012 Share Napisano 10 Grudzień 2012 Karabin UR polski kontyngent zdobył w Iraku i został on przywieziony do Polski. Niestety nie pamiętam gdzie trafił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 11 Grudzień 2012 Share Napisano 11 Grudzień 2012 Ten rkm to ZB 30 a nie ZB 26. Nie jest to wielki unikat, to nic odkrywczego. Szczególnie jeśli chodzi o Jugolskie i Rumuńskie egzemplarze. Ta konkretna sztuka została wyprodukowana na eksport do Afganistanu, a tych wiele się nie pojawia na rynku kolekcjonerskim szczególnie w Polsce. W całym tym przekazaniu najważniejsze jest jednak nawiązanie współpracy z wiceministrem. Zresztą karabin został przekazany a nie kupiony. Nie bardzo więc rozumiem o co ten szum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 11 Grudzień 2012 Share Napisano 11 Grudzień 2012 Może chodzi o to,że co jakiś czas dostajemy" nic konkretnego.Nie rozumiem intencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 11 Grudzień 2012 Share Napisano 11 Grudzień 2012 Karabin został być może przekazany, a nie kupiony, ale ile to wszystko kosztowało podatnika?Absolutnie nie mam nic przeciwko pozyskiwaniu zabytków różnymi drogami, MWL lubię (mieszkam zresztą nieopodal), ale wszystko musi mieć ręce i nogi. W tym przypadku moim zdaniem widzimy klasyczny przerost formy nad treścią. Ktoś pozazdrościł akcji z czołgiem i też chciał chwilę pobłyszczeć w mediach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me109 Napisano 13 Grudzień 2012 Share Napisano 13 Grudzień 2012 No jest unikatowy..bo po tylu latach kopania jeszcze nie znalazlem nawet kawalka takiego karabinu:)Zreszta zaloze sie ze wiekszosc z nas marzy o takim znalezisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 14 Grudzień 2012 Share Napisano 14 Grudzień 2012 ej o co wam chodzi co tak nażekacie cieszcie się że coś przywożone jest a nie wywożą jak dają to sie bieże od przybytku głowa nie boli może coś jeszcze spłynie maja tam mnustwo części do różnych pojazdów z obu wojen na złomowiskach amerykanie juz sporo z tego pozyskali nam by też sie przydało do kompletowania lub na wymianke jak będzie sie rekonstruować jakiś pojazd ja sie ciesze ale są osoby co zawsze bedą narzekać nawet jak by tygrysa przywieżli :) cieszmy sie że jest dialog i ze dostajemy i ze nasi politycy myślą muzeach ja jestem za i czekam co jeszcze dostaniemy pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.