erwin1 Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 Tu macie tego Jelcza z tym czołgiem: https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum26/1_copy942.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gudek82 Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 Tak z ciekawości czy FT 17 jest w aszym" kamuflażu, czy jest to maszyna innej armii, być może jest to wrześniowe kamo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidi Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 Francuzi przywieźli z Afganistanu dwie sztuki FT 17 obie wersje były z działkiem 37mm , jeden z czołgów przerobili na wersję z karabinem maszynowym ( wymienili mu jarzmo wieżyczki)Obydwa egzemplarze są teraz w muzeum pancernym w Samumur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 Witam,Koledzy pozwolą, że do wątku o FT-17 wrzucę 2 zdjęcia wykonane przez żołnierza WH w 1940r.we Francji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 Drugie zdjęcie - czołg FT-17 holowany - gdzie ?DODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 13 Październik 2012 Share Napisano 13 Październik 2012 Witam,W Tygodniku ,,Żołnierz Polski,, z 1968r. w serii poświęconej wozom bojowym jest przedstawiony czołg Renault M 1917 FT.Zapoznam kolegów z kilkoma zeskanowanymi zdjęciami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 13 Październik 2012 Share Napisano 13 Październik 2012 Opis czołgu FT 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 13 Październik 2012 Share Napisano 13 Październik 2012 Wnętrze pojazdu - widoczne miejsce kierowcy, strzelca / siedzi nie na krzesełku, podczepiona jest szeroka taśma /, z tyłu pojazdu zabudowany 4 cylindrowy benzynowy silnik Renault Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 13 Październik 2012 Share Napisano 13 Październik 2012 Chwila odpoczynku załogi czołgu FT 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 13 Październik 2012 Share Napisano 13 Październik 2012 Podwozie czołgu FT 17 posłużyło do budowy czołgu łącznościowego / T.S.F. / Nietypowy kształt wieży, brak uzbrojenia, ale znalazło się miejsce dla aparatury łącznościowej. Ich zadaniem było przekazywanie rozkazów płynących z dowództwa. Czołgi zostały zakupione przez wiele krajów, w tym Polskę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 13 Październik 2012 Share Napisano 13 Październik 2012 Czołg T.S.F na podwoziu FT 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 13 Październik 2012 Share Napisano 13 Październik 2012 I na koniec czołg FT 17Mam nadzieję, ze tak będzie wyglądał w naszym Muzeum/ jeśli trafi do Polski /DODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 14 Październik 2012 Share Napisano 14 Październik 2012 Ktoś nie przyłożył się do ostatniego rysunku wieża nie trzyma proporcji trochę zbyt spłaszczona" jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 14 Październik 2012 Share Napisano 14 Październik 2012 Dodge...to bardzo ślicznie że pokazujesz nam jak wyglądał FT17...ale co to ma do wątku o 17z Afganistanu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 14 Październik 2012 Share Napisano 14 Październik 2012 Nie chcemy wam wszystkim psuć zabawy, Naprawdę nie nie chcemy. Ale może najwyższy czas powiedzieć, że jeżeli ten czołg trafi do Polski Bo to że trafi, to w ogóle super sprawa To nie jest czołg z polskim rodowodem. Niestety.I nie trzeba wcale szukać śladów lakieru, tabliczek znamionowych, etc.wystarczy dobrze obejrzeć zdjęcia i zgłębić literaturę. Ale jako on by nie był,niech jedzie do Polski :))))))))))pozdrawiamyFWPFWPPost został zmieniony ostatnio przez moderatora PATRON 15:37 14-10-2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 14 Październik 2012 Share Napisano 14 Październik 2012 ,,Nie chcemy wam wszystkim psuć zabawy,, - dziękuję Koledze ,,akagi,, za te słowa - Dodge52Szanowni Koledzy!W dniu 29.09.2012 kolega ,,sil3nt założył nowy wątek dotyczący czołgu FT17 dla Muzeum Broni Pancernej, wpisów jest bardzo dużo, czytających ten wątek do chwili obecnej 8811 osób, są one różne i też odbiegające od tematu, ja pozwoliłem sobie do tego tematu dołożyć swoje materiały, które gromadzę od początku lat 60-tych, chciałem podzielić się nimi z młodszymi kolegami korzystającymi z forum, opisałem bogato ilustrując zdjęciami / z prywatnych bogatych zbiorów / wątek dotyczący Amfibii Gaz46, Dodge, Studebakera / w przygotowaniu są inne materiały dotyczące pojazdów - trzymam rękę na pulsie wątku ,,czołg w L-cy,, - informuję kolegów na bieżąco, a tu taki wpis kolegi ,,Czarka,, Jeżeli kolega ,,Czarek,, czuje się urażony tym co zrobiłem, to PRZEPRASZAM za swój wpis nie dotyczący czołgu FT17 z Afganistanu. Jeśli Panowie moderatorzy też tak uważają,że mój wpis jest nie na temat, to proszę o jego usunięcie.Jest mi bardzo przykro. Życzę młodszym kolegom udanych i trafnych wpisów.Temat uważam za zamkniętyDziękuję i pozdrawiamZbigniew Zięba Legnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 14 Październik 2012 Share Napisano 14 Październik 2012 Pan Zbigniew wystepujacy jako Dodge52 ma bardzo bogata wiedze i bogate zbiory materialowe-dzieli sie nimi z nami i za to naleza sie mu podziekowania a i chociazby z powodu roznicy wieku (ktorego nie ukrywa ) szacunek.To, ze czasami odchodzi od glownej idei watku nie ma znaczenia , bo czyni to 80% forumowiczow.Moja rada dla Pana Dodge52-najprosciej utworzyc wlasny watek , nazwac go -Moje zbiory nt.FT17- i dzielic sie tym co Pan ma -Jako wlasciciel watku moze Pan tez prosic Moderatorow o usuwanie wpisow Panow ktorzy nie trzymaja sie watku.Pozdrawiam serdecznie Legnice-piekne miasto i duzo dobrych ludzi .Husky1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 14 Październik 2012 Share Napisano 14 Październik 2012 Jeśli Kolega Dodge52, jak już wiemy starszy Pan Zbigniew:)poczuł się urażony moim wpisem to również przepraszam,nikogo nie chciałem urazić, chodziło mi o to że jeśli mówimy o 17 z Afganistanu to na jej temat dyskutujmy, a do offtopików załóżmy inny wątek właśnie np:Dodge52 FT17 z moich zbiorów,czy cos takiego... pozdrawiam i juz więcej nie marudzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 14 Październik 2012 Share Napisano 14 Październik 2012 no i fajnie...a teraz prosze o pisanie na temat !!!PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sil3nt Napisano 20 Październik 2012 Autor Share Napisano 20 Październik 2012 http://mon.gov.pl/pl/artykul/13566 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 20 Październik 2012 Share Napisano 20 Październik 2012 To wspaniale, że FT przyjedzie do kraju. Może jednak Poznań wyprzedzi Stolycę . Jedna rzecz która mi nie pasuje w wypowiedzi pana rzecznika Bosackiego to afgański przywódca przychylił się do polskiej prośby o zwrot czołgu" zwrot ? Jaki zwrot ?? Przecież Afgańczykom ten czołg podarowali Rosjanie. Nam to mogą go co najwyżej podarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 20 Październik 2012 Share Napisano 20 Październik 2012 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 20 Październik 2012 Share Napisano 20 Październik 2012 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 20 Październik 2012 Share Napisano 20 Październik 2012 Skoro już jest nasz, czyli NATO-wski, trzeba uważać, żeby go Talibowie nie wysadzili po drodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 21 Październik 2012 Share Napisano 21 Październik 2012 http://www.sfora.pl/Zobacz-polski-czolg-legende-Odnalazl-sie-w-Afganistanie-g48692-52904Naprawi Poznań, a w Warszawie będzie stał, spora niesprawiedliwośc zwłaszcza, że obiecywano go dla Poznania... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.