Skocz do zawartości

FT-17 dla Muzeum Broni Pancernej

sil3nt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 306
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Francuzi przywieźli z Afganistanu dwie sztuki FT 17 obie wersje były z działkiem 37mm , jeden z czołgów przerobili na wersję z karabinem maszynowym ( wymienili mu jarzmo wieżyczki)
Obydwa egzemplarze są teraz w muzeum pancernym w Samumur.
Napisano

Witam,
W Tygodniku ,,Żołnierz Polski,, z 1968r. w serii poświęconej wozom bojowym jest przedstawiony czołg Renault M 1917 FT.
Zapoznam kolegów z kilkoma zeskanowanymi zdjęciami.

Napisano

Wnętrze pojazdu - widoczne miejsce kierowcy, strzelca / siedzi nie na krzesełku, podczepiona jest szeroka taśma /, z tyłu pojazdu zabudowany 4 cylindrowy benzynowy silnik Renault

Napisano

Podwozie czołgu FT 17 posłużyło do budowy czołgu łącznościowego / T.S.F. / Nietypowy kształt wieży, brak uzbrojenia, ale znalazło się miejsce dla aparatury łącznościowej. Ich zadaniem było przekazywanie rozkazów płynących z dowództwa. Czołgi zostały zakupione przez wiele krajów, w tym Polskę

Napisano
Nie chcemy wam wszystkim psuć zabawy,
Naprawdę nie nie chcemy.
Ale może najwyższy czas powiedzieć, że jeżeli ten czołg trafi do Polski
Bo to że trafi, to w ogóle super sprawa
To nie jest czołg z polskim rodowodem.
Niestety.
I nie trzeba wcale szukać śladów lakieru, tabliczek znamionowych, etc.
wystarczy dobrze obejrzeć zdjęcia i zgłębić literaturę.

Ale jako on by nie był,
niech jedzie do Polski :))))))))))

pozdrawiamy

FWP
FWP

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora PATRON 15:37 14-10-2012
Napisano
,,Nie chcemy wam wszystkim psuć zabawy,, - dziękuję Koledze ,,akagi,, za te słowa - Dodge52
Szanowni Koledzy!
W dniu 29.09.2012 kolega ,,sil3nt założył nowy wątek dotyczący czołgu FT17 dla Muzeum Broni Pancernej, wpisów jest bardzo dużo, czytających ten wątek do chwili obecnej 8811 osób, są one różne i też odbiegające od tematu, ja pozwoliłem sobie do tego tematu dołożyć swoje materiały, które gromadzę od początku lat 60-tych, chciałem podzielić się nimi z młodszymi kolegami korzystającymi z forum, opisałem bogato ilustrując zdjęciami / z prywatnych bogatych zbiorów / wątek dotyczący Amfibii Gaz46, Dodge, Studebakera / w przygotowaniu są inne materiały dotyczące pojazdów - trzymam rękę na pulsie wątku ,,czołg w L-cy,, - informuję kolegów na bieżąco, a tu taki wpis kolegi ,,Czarka,, Jeżeli kolega ,,Czarek,, czuje się urażony tym co zrobiłem, to PRZEPRASZAM za swój wpis nie dotyczący czołgu FT17 z Afganistanu. Jeśli Panowie moderatorzy też tak uważają,że mój wpis jest nie na temat, to proszę o jego usunięcie.
Jest mi bardzo przykro. Życzę młodszym kolegom udanych i trafnych wpisów.
Temat uważam za zamknięty
Dziękuję i pozdrawiam
Zbigniew Zięba Legnica
Napisano
Pan Zbigniew wystepujacy jako Dodge52 ma bardzo bogata wiedze i bogate zbiory materialowe-dzieli sie nimi z nami i za to naleza sie mu podziekowania a i chociazby z powodu roznicy wieku (ktorego nie ukrywa ) szacunek.To, ze czasami odchodzi od glownej idei watku nie ma znaczenia , bo czyni to 80% forumowiczow.Moja rada dla Pana Dodge52-najprosciej utworzyc wlasny watek , nazwac go -Moje zbiory nt.FT17- i dzielic sie tym co Pan ma -Jako wlasciciel watku moze Pan tez prosic Moderatorow o usuwanie wpisow Panow ktorzy nie trzymaja sie watku.Pozdrawiam serdecznie Legnice-piekne miasto i duzo dobrych ludzi .Husky1
Napisano
Jeśli Kolega Dodge52, jak już wiemy starszy Pan Zbigniew:)poczuł się urażony moim wpisem to również przepraszam,nikogo nie chciałem urazić, chodziło mi o to że jeśli mówimy o 17 z Afganistanu to na jej temat dyskutujmy, a do offtopików załóżmy inny wątek właśnie np:Dodge52 FT17 z moich zbiorów,czy cos takiego... pozdrawiam i juz więcej nie marudzę
Napisano
To wspaniale, że FT przyjedzie do kraju. Może jednak Poznań wyprzedzi Stolycę . Jedna rzecz która mi nie pasuje w wypowiedzi pana rzecznika Bosackiego to afgański przywódca przychylił się do polskiej prośby o zwrot czołgu" zwrot ? Jaki zwrot ?? Przecież Afgańczykom ten czołg podarowali Rosjanie. Nam to mogą go co najwyżej podarować.
Napisano
http://www.sfora.pl/Zobacz-polski-czolg-legende-Odnalazl-sie-w-Afganistanie-g48692-52904

Naprawi Poznań, a w Warszawie będzie stał, spora niesprawiedliwośc zwłaszcza, że obiecywano go dla Poznania... :(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie