Czarek Napisano 7 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2012 http://flaker.pl/f/6717441i komu on przeszkadzał?jaki chory umysł taką wizję stworzył:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ten pan Napisano 8 Wrzesień 2012 Share Napisano 8 Wrzesień 2012 Ciekawy i interesujący sposób udostępnienia małego trudnodostępnego schronu. Ciekawe jak należałoby przeciąć w ten sposób urbana ? Może przeciąć tak lekko ukośnie przez część drzwi i przelotni, by strzelnica była po jednej a ściana tylna po drugiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Wrzesień 2012 Share Napisano 8 Wrzesień 2012 No i zniszczyli... a 195 lat sobie stał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ten pan Napisano 8 Wrzesień 2012 Share Napisano 8 Wrzesień 2012 A jaka to wojna była 195 lat temu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ten pan Napisano 8 Wrzesień 2012 Share Napisano 8 Wrzesień 2012 O jakoś tak. A w przeciętym nasypie boki odziać w kosze metalowe z wykształtowaniem warstwy detonującej z kamienia łamanego i nasypu z ziemi tak by było ją widać z korytarza. Przechodząc ma się w pełni czytelną konstrukcję jak i funkcję schronu. Można nawet dać stolik drewniany ucięty po linii.Korytarzyk dałem standard ok 120 cm, ale można zwęzić np do metra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ten pan Napisano 8 Wrzesień 2012 Share Napisano 8 Wrzesień 2012 Dam jeszcze zdjęcie z tamtego linku, żeby się nie straciło, gdy nie będzie działał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidm Napisano 9 Wrzesień 2012 Share Napisano 9 Wrzesień 2012 Holendrzy mają dziwne pomysły, w Den Haag niedaleko scheweningen w parku na górce jest bardzo duży bunkier, problem w tym że cały zasypany. Około 3 lat temu odkopano go całego , a następnie znów zasypano. Wstawiałem wtedy zdjęcia tego bunkra na forum , można to znaleźć wpisują bunkier den haag ( miałem wtedy nick neokat). W tej chwili przebywam w niemczech w saarland jest tu ogromna ilość bunkrów, postaram się z czasem wrzucać fotki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 10 Wrzesień 2012 Share Napisano 10 Wrzesień 2012 Z góry przepraszam fanatyków architektury militarnej za to co napiszę.Są obiekty fortyfikacyjne które powinny być podniesione do rangi zabytku z racji swojej unikalności lub wartości historychno-patriotycznych i chronione prawem. Jest jednak sporo obiektów które występują w skali masowej, dopóki nie przeszkadzają to nie ma problemu, gorzej jak stoją na drodze inwestycjom, w tym drugim wypadku warto się zastanowić czy wyeksponowanie ich części w formie holenderskiej" jako miejscowej ciekawostki. Lepsze to nic zasypany górą piachu schron, który prędzej czy później zostanie skuty gdy wejdzie komuś w drogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ten pan Napisano 10 Wrzesień 2012 Share Napisano 10 Wrzesień 2012 Ja powiem nawet więcej, to nie musi być nawet miejscowa ciekawostka. Bo takie pionowe pocięcie połączone z poziomym odcięciem od płyty fundamentowej i odcięciem ucha, daje transportowalne kawałki zarówno tonażowo jak i gabarytowo. Bo mamy przód i tył plus ucho (ten wycięty środek można postawić obok). Czyli jakiś park fortyfikacyjny może pozyskać tak pocięty schron (do kasacji w swej pierwotnej lokalizacji), postawić go na płycie fundamentowej wykonanej na nowym miejscu, dokleić ucho i wyeksponować w sposób holenderski". Co podaję dla inspiracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 10 Wrzesień 2012 Share Napisano 10 Wrzesień 2012 Mnie jakoś serce boli jak patrzę na takie cięcie - ale jest to bardzo ciekawa ekspozycja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 10 Wrzesień 2012 Share Napisano 10 Wrzesień 2012 ta fotka to fotomontaż . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 10 Wrzesień 2012 Share Napisano 10 Wrzesień 2012 na górze obiektu wpadającym w tło wody widać zmazy które potwierdzają obróbkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 10 Wrzesień 2012 Share Napisano 10 Wrzesień 2012 no nie wiem...http://www.banzaj.pl/Holenderski-bunkier-przeciety-na-pol-17482.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 13 Wrzesień 2012 Share Napisano 13 Wrzesień 2012 super sprawa !. mimo że wielu stwierdzi że zniszczenie obiektu to ja przyznam się rewelacyjny sposób na pokazanie konstrukcji i budowy obiektu dla szerokiego gremium odbiorców i widzów , dodatkowo bardzo bezpieczne i nieskomplikowane zwiedzanie . Prawda jest taka że bunkrów wału atlantyckiego nasiano takie multum że nawet jak by połowę wysadzono w powietrze to i tak drugą połowę co by została nikt nie jest w stanie zagospodarować . Większość obiektów i tak niszczeje zabierane powoli przez morze te przy liniach brzegowych" . Niestety zwiedzanie takich obiektów jest dość kłopotliwe i nieciekawe a spore grupy zwiedzających po prostu się i tak nie zmieszczą w obiektach o bardzo ciasnej przestrzeni i niedostosowane do zwiedzania a do walki. Uważam że w naszym kraju niektóre fortyfikacje betonowe Polskie czy niemieckie które były powielane w budowie jak np Ringstandy czy nasze Urbany świetnie prezentowały by się tak eksponowane jako obiekty do zwiedzania BEZPIECZNEGO . Jedynie nie wycinał bym alejki tylko rozciął bym bunkier na pół i rozsunął jego co pokazało by całość przestrzeni bojowej oraz jego budowę. Trzeba przyznać że taki sposób ekspozycji pokazuje jak naprawdę wygląda dla laika budowa schronu bojowego i wszystkie grubości ścian, czego kompletnie nie da się wizualnie pokazać kiedy obiekt jest w całości. Oczywiście zaznaczam aby nikt nie brał mnie pod włos że zależy mi na niszczeniu umocnień, że ten przykład tyczy się tylko obiektów których w danym terenie wybudowano kilka w tym samym projekcie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 14 Wrzesień 2012 Share Napisano 14 Wrzesień 2012 Znakomite i bardzo dydaktycznie!Omawiany obiekt jest znakomicie zaaranżowany i wyeksponowany, biorąc pod uwagę otaczające go realia.Tak pokazany schron, np. pod Mławą, byłby genialnym obiektem ilustrującym budowę tzw. urbana". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin iż 49 Napisano 4 Październik 2012 Share Napisano 4 Październik 2012 Bunkier w przekroju. Niezły pomysł:) Patrze sobie na to zdjęcie i się zastanawiam jak go przecinali i ile czasu im to zajęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.