Skocz do zawartości

jak się niszczy buknry w Holandii

Czarek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciekawy i interesujący sposób udostępnienia małego trudnodostępnego schronu. Ciekawe jak należałoby przeciąć w ten sposób urbana ? Może przeciąć tak lekko ukośnie przez część drzwi i przelotni, by strzelnica była po jednej a ściana tylna po drugiej.
Napisano

O jakoś tak. A w przeciętym nasypie boki odziać w kosze metalowe z wykształtowaniem warstwy detonującej z kamienia łamanego i nasypu z ziemi tak by było ją widać z korytarza. Przechodząc ma się w pełni czytelną konstrukcję jak i funkcję schronu. Można nawet dać stolik drewniany ucięty po linii.

Korytarzyk dałem standard ok 120 cm, ale można zwęzić np do metra.

Napisano
Holendrzy mają dziwne pomysły, w Den Haag niedaleko scheweningen w parku na górce jest bardzo duży bunkier, problem w tym że cały zasypany. Około 3 lat temu odkopano go całego , a następnie znów zasypano. Wstawiałem wtedy zdjęcia tego bunkra na forum , można to znaleźć wpisują bunkier den haag ( miałem wtedy nick neokat). W tej chwili przebywam w niemczech w saarland jest tu ogromna ilość bunkrów, postaram się z czasem wrzucać fotki. Pozdrawiam
Napisano
Z góry przepraszam fanatyków architektury militarnej za to co napiszę.
Są obiekty fortyfikacyjne które powinny być podniesione do rangi zabytku z racji swojej unikalności lub wartości historychno-patriotycznych i chronione prawem. Jest jednak sporo obiektów które występują w skali masowej, dopóki nie przeszkadzają to nie ma problemu, gorzej jak stoją na drodze inwestycjom, w tym drugim wypadku warto się zastanowić czy wyeksponowanie ich części w formie holenderskiej" jako miejscowej ciekawostki. Lepsze to nic zasypany górą piachu schron, który prędzej czy później zostanie skuty gdy wejdzie komuś w drogę.
Napisano
Ja powiem nawet więcej, to nie musi być nawet miejscowa ciekawostka. Bo takie pionowe pocięcie połączone z poziomym odcięciem od płyty fundamentowej i odcięciem ucha, daje transportowalne kawałki zarówno tonażowo jak i gabarytowo.

Bo mamy przód i tył plus ucho (ten wycięty środek można postawić obok).

Czyli jakiś park fortyfikacyjny może pozyskać tak pocięty schron (do kasacji w swej pierwotnej lokalizacji), postawić go na płycie fundamentowej wykonanej na nowym miejscu, dokleić ucho i wyeksponować w sposób holenderski".

Co podaję dla inspiracji.
Napisano
super sprawa !. mimo że wielu stwierdzi że zniszczenie obiektu to ja przyznam się rewelacyjny sposób na pokazanie konstrukcji i budowy obiektu dla szerokiego gremium odbiorców i widzów , dodatkowo bardzo bezpieczne i nieskomplikowane zwiedzanie . Prawda jest taka że bunkrów wału atlantyckiego nasiano takie multum że nawet jak by połowę wysadzono w powietrze to i tak drugą połowę co by została nikt nie jest w stanie zagospodarować . Większość obiektów i tak niszczeje zabierane powoli przez morze te przy liniach brzegowych" . Niestety zwiedzanie takich obiektów jest dość kłopotliwe i nieciekawe a spore grupy zwiedzających po prostu się i tak nie zmieszczą w obiektach o bardzo ciasnej przestrzeni i niedostosowane do zwiedzania a do walki. Uważam że w naszym kraju niektóre fortyfikacje betonowe Polskie czy niemieckie które były powielane w budowie jak np Ringstandy czy nasze Urbany świetnie prezentowały by się tak eksponowane jako obiekty do zwiedzania BEZPIECZNEGO . Jedynie nie wycinał bym alejki tylko rozciął bym bunkier na pół i rozsunął jego co pokazało by całość przestrzeni bojowej oraz jego budowę. Trzeba przyznać że taki sposób ekspozycji pokazuje jak naprawdę wygląda dla laika budowa schronu bojowego i wszystkie grubości ścian, czego kompletnie nie da się wizualnie pokazać kiedy obiekt jest w całości. Oczywiście zaznaczam aby nikt nie brał mnie pod włos że zależy mi na niszczeniu umocnień, że ten przykład tyczy się tylko obiektów których w danym terenie wybudowano kilka w tym samym projekcie .
Napisano
Znakomite i bardzo dydaktycznie!
Omawiany obiekt jest znakomicie zaaranżowany i wyeksponowany, biorąc pod uwagę otaczające go realia.
Tak pokazany schron, np. pod Mławą, byłby genialnym obiektem ilustrującym budowę tzw. urbana".
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie