kubaxpl 44 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Witam.Chciałbym wiedzieć co sądzicie,o moim nowym znaleźisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salamandra Napisano 24 Lipiec 2012 Share Napisano 24 Lipiec 2012 Witam kolego,Powiem tak, mam mieszane uczucia z kilku powodów. Jak powszechnie wiadomo wszem i wobec brygada Dirlewanger złożona była przede wszystkim z kryminalistów kłusowników i innych przestępców w większości wyciągniętych z obozów konc. i więzień z biletem pod tytułem one way ticket. Biorąc powyższe na uwadze domniemam że stan wykonania nieśmiertelnika - jeżeli został wykonany rzeczywiście przez autentycznego Dirlewangerowca wskazuje na to, że jest to oryginał. Chodzi mi o to, że wykonany jest on jak na niemieckie siły zbrojne biorąc pod uwagę inne nieśmiertelniki innych formacji dość niechlujnie. Myslę, że poniekąd odbił tutaj na tym nieśmiertelniku jakiś kryminalista swoją cechę charakteru. Ciężko jest określić poprzez zdjęcie z jakiego materiału jest on wykonany jednakże stan zachowania wg mnie jest rewelacyjny. Trzeba by było sprawdzić w jakimś wykazie o ile jest to możliwe nr żołnierza który jest wybity na nim. Na ie oryginał" wskazuje powtarzam rewelacyjny stan zachowania. Napisz kolego gdzie go znalazłeś, jeżeli kupiłeś go na znanym portalu aukcyjnym daj sobie spokój z nim bo to wszystko by wyjaśniało. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 24 Lipiec 2012 Share Napisano 24 Lipiec 2012 zawsze można poszukać materiał porównawczy ...http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=670816http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Nie%C5%9Bmiertelnik+Dirlewanger&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1356&bih=632&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=WgcPUK3XHcretAblz4HICg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salamandra Napisano 24 Lipiec 2012 Share Napisano 24 Lipiec 2012 dziękujemy za odnośniki - zaciekawił mnie ten temat. Stawiam na powyższe że w 75 % jest to oryginał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ad Napisano 24 Lipiec 2012 Share Napisano 24 Lipiec 2012 Bubel prosto z garażu!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaxpl 44 Napisano 25 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2012 Witam.Nieśmiertelnik jest zrobiony z cynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaxpl 44 Napisano 25 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2012 Ten nieśmiertelnik nie jest kupiony na znanym portalu.Jest wykopany w lesie gdzie >bękarty wojny>stacionowały ,i broniły granicy.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 25 Lipiec 2012 Share Napisano 25 Lipiec 2012 Fals i to chamski, dziury po wiertarce i nacięcia do łamania jeszcze się świecą, kiedy całość blachy jest spatynowana, pomijam, że matryca do wybicia napisu została skopiowana z oryginalnej blachy, łącznie z brakiem kawałka litery R :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz70 Napisano 25 Lipiec 2012 Share Napisano 25 Lipiec 2012 Zgadzam się z kolegami Bandi1973 i ad - fals świeżutko robiony, o czym świadczy jeszcze jedna cecha. Ale sza, bo się fachowcy od wprowadzania na rynek oryginałów" podszkolą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterendensen Napisano 25 Lipiec 2012 Share Napisano 25 Lipiec 2012 Na dodatek dziury wiercil ktos strasznie skacowany,albo strasznie skatowanym wiertlem.Ktos,kto nie umial utrzymac kata prostego miedzy wiertlem a blacha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaxpl 44 Napisano 25 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2012 Witam.Pokazując ten nieśmiertelnik chciałem zobaczyć jakie będą opinie i oczywiście spodziewałem się tego że 99% ludzi na forum oczywiście stwierdzi że to fals.Oczywiście jakbym wiedział że nigdy nie nie będę posiadał takiej rzeczy,to też bym komuś bruździł opiniami powyżej.Mogę powiedzieć tyle że to cacuszko długo nie opuści mojej kolekcji chodź wiem ile jest wart.Chciałbym podziękować koledze Salamandra który jak widzę jest człowiekiem który może doradzić a nie zniechęcić to pokazywania takich rzeczy na forum.Jak Pan pisze że takie nieśmiertelniki nosili ludzie których byśmy raczej nie chcieli znać to prawda,ale właśnie na tym polega Fenomen tej rzeczy.Jest ich tak mało jak ludzi którzy je nosili.I wbrew wszystkim komentarzom jestem jednym ze szczęściarzy którzy na co dzień mogą się cieszyć z posiadania tego cacka w takim stanie.Pozdrawiam wszystkich!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 25 Lipiec 2012 Share Napisano 25 Lipiec 2012 Myślę,że jakikolwiek komentarz do powyższego postu jest zbędny,pozostaje tylko życzyć Ci,abyś kupił wiertarkę stołową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaxpl 44 Napisano 25 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2012 Tył blachy.Fota dla niedowiarków.Świeże ślady blachy to efekt uboczny pracy kolegi który wygrzebał to z ziemi,na szczęście nie wykonał więcej czynności kosmetycznych za pomocą wiertarki z drucianą szczotką.Jak go od niego brałem w ogóle nie miał pojęcia z czym ma do czynienia.Tak poza nawiasem to kolekcjonuje hełmy niemieckie,nieśmiertelnik trafił mi się przypadkiem.No ale z takimi rzeczami naprawdę żal by było się rozstać.Myślę że rozwiałem trochę wątpliwości,a jak nie to nie mam więcej pytań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 25 Lipiec 2012 Share Napisano 25 Lipiec 2012 kubaxpl44 piękne blaszki gratuluję ale nie mnie oceniać ich oryginalność śmieszy mnie tylko twoja ostatnia wypowiedz:-)wyżej pisałeś że trafiony przez kolegę w miejscu gdzie stacjonowali kryminały" a pózniej że kolega nie miał świadomości z czym ma do czynienia?mnie się osobiście wierzyć nie hce że gostek szukał z wykrywką znalazł blaszkę elektryków i w dodatku w wiadomym miejscu i nie wiedział o co kaman?więc albo gościu kręcił albo ty kręcisz nam kolejną historię:-)a tak swoją drogą to te otwory naprawdę dziwnie wyglądają tak jakby ktoś je rozwiercał np.za małym wiertłem lub chciał zrobić wiertłem efekt znoszonej blaszki":-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaxpl 44 Napisano 25 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2012 Witam HASAG40.CO do mojego kolegi on jest z mojej wichury.Rzeczy z czasów wojny w ogóle go nie interesują i dlatego narobił tyle szkód przy blaszce.Mi powiedział tylko że czyścił wiertarą.Kolo jak coś ze swastą znajdzie to tyra do mnie.Jego tylko monety interesują,i się mieniamy.A to że kilometr od naszej wiochy siedziały 'kryminały'to wiem nawet z neta.Przykro mi nie podam nazwy wiochy bo i tak dość pielgrzymek po lesie tyra.Więcej nie będę się rozpisywał na temat blachy bo i nie ma po co.Ja wiem że to orginał,i mnie to wystarcza.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salamandra Napisano 25 Lipiec 2012 Share Napisano 25 Lipiec 2012 Szanowni koledzy,Naprawdę trochę mimo szacunku dla Was wszystkich jestem zażenowany tymi wypowiedziami, ponieważ zauważyłem ostatnio na forum a te wypowiedzi to potwierdzają, że każdy wszędzie szuka jakiegoś podstępu, mistyfikacji, próby oszustwa. Dajcie z tym spokój to forum służy do wymiany informacji, sugestii, pomocy innym kolegom a nie przepraszam za słowo warcholstwa: ie to nie jest oryginał" , o na pewno jest fals" kolejna mistyfikacja" znowu ściema". To nie o to tu chodzi. Podajcie konkretnie za i przeciw, tak jak w kilku postach powyżej. Dokładnie przestudiowałem wczoraj ten temat i z innych odnośników - linków na odkrywcy i chociaż nie jestem expertem od nieśmiertelników mam pewne wątpliwości czy to jest fals. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 25 Lipiec 2012 Share Napisano 25 Lipiec 2012 kolego kubaxpl44 spoko nie wnikam już w temat w jaki sposób pozyskałeś blaszkę bo itak wiem swoje:-) a tym bardziej czy to oryginał czy fals zadałeś pytanie Chciałbym wiedzieć co sądzicie,o moim nowym znaleźisku"ja sądzę że fajna blaszka i szczerze życzę tobie żeby okazała się oryginałem w 100% mimo że mogła cię moja wypowiedz poprzednia urazić to i tak pozdrawiam serdecznie i oby więcej takich trafień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S1977 Napisano 25 Lipiec 2012 Share Napisano 25 Lipiec 2012 Witam,ogólnie nie udzielam się na forum ale że temat ciekawy to dodam swoje trzy grosze. Więc tak,sam żeton wygląda ok,jest to blaszka samoróbka jakich często używali ssmani Dirlewangera szczególnie w początkowej fazie istnienia jednostki,więc to by się zgadzało,to że blacha jest zajechana szlifierką to też można wytłumaczyc niedoświadczeniem początkującego poszukiwacza,pewnie każdy z nas widział oryginalne fanty zniszczone przez nieumiejętne czyszczenie.Jedyne co mnie martwi to czcionka na tej blaszce,blachy tego typu były bite matrycą i wszystki litery powinny byc jednej wysokości a tu wygląda jakby im dalej czcionki tym są wyższe.Mam w swojej kolekcji osobiście wykopaną blaszkę Dirlewangera znalezioną w tym samym miejscu gdzie znana chyba wszystkim połówka prezentowana kilka lat temu na tym forum,więc mam materiał porównawczy,kubaxpl 44 napisz na priw to podeslę foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tajemniczy Daun Napisano 25 Lipiec 2012 Share Napisano 25 Lipiec 2012 Kolego, daj fotki w macro rantów, bicia i otworów. Swoją wykopałem w okolicach Kostrzyna/n.O. Wiem, że wyszło w okolicach więcej żetonów, jak i na terenach kilku obozów jenieckich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tajemniczy Daun Napisano 25 Lipiec 2012 Share Napisano 25 Lipiec 2012 Tu fotka żetonu kolegi ADR_1 też z Kostrzyna.https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/ss_dirlewanger.jpgPzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaxpl 44 Napisano 26 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2012 Witam na prośbę kolegi Tajemniczy Duan.Prosiłbym kolegę S1977 o kontakt przez email Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaxpl 44 Napisano 26 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2012 1 zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaxpl 44 Napisano 26 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2012 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaxpl 44 Napisano 26 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2012 3.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S1977 Napisano 26 Lipiec 2012 Share Napisano 26 Lipiec 2012 kubaxpl44 jeżeli mogę w czymś pomóc to proszę pisac na meil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.