adrian950 Napisano 12 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2012 Który lepszy, czy są jakieś różnice oprócz cenyJakie doświadczenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 12 Lipiec 2012 Share Napisano 12 Lipiec 2012 Tego nie da się porównać, to coś jak porównywanie np. pędzla i widelca.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peterpan Napisano 12 Lipiec 2012 Share Napisano 12 Lipiec 2012 To są preparaty do całkowicie różnych zastosowań. Cortanin jest przetwarzaczem korozji a brunox to środek smarująco-konserwujący. Tak w dużym uproszczeniu. Nie są w żadnym wypadku zamienne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 12 Lipiec 2012 Share Napisano 12 Lipiec 2012 I jeden i drugi służy do neutralizacji rdzy, tyle że Cortanin jest na bazie wody, Brunox natomiast na bazie żywic.Oba sa porównywalnie skuteczne. Brunox jest łatwiejszy w użyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 12 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2012 który się bardziej nadaję, aby później na niego nałożyć przeciw korozyjny ?Który jest poprostu porządniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 12 Lipiec 2012 Share Napisano 12 Lipiec 2012 Te preparaty mają odmienną zasade działania. W uproszczeniu, Kortanin pochłania rdze a Brunx zabezpiecza przed powstaniem. Oba są skuteczne tylko do czego innego.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 12 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2012 do militarów ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 12 Lipiec 2012 Share Napisano 12 Lipiec 2012 Brunox przyczerni Ci fant, w moim przypadku nie było to wskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 12 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2012 i tak podkład ma iść tylko chodzi mi żeby konkretnie chronił :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 13 Lipiec 2012 Share Napisano 13 Lipiec 2012 Najprościej tłumacząc: Cortanin jeśli na powierzchni występuje powierzchniowa korozja(nie stosuje się na goły"metal), Brunox - odwrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 13 Lipiec 2012 Share Napisano 13 Lipiec 2012 Nota bene-Cortanin też przyczerni (zawiera taninę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 13 Lipiec 2012 Share Napisano 13 Lipiec 2012 Brunox stosuje się dokładnie tak samo na rdzę jak Cortanin.On nie tylko zabezpiecza, ale podobnie jak Cortanin neutralizuje rdzę. Dzięki żywicom - których Cortanin nie ma - tworzy dodatkowo powłokę ochronną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 13 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 13 Lipiec 2012 No i już :)Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrodrumble Napisano 24 Lipiec 2012 Share Napisano 24 Lipiec 2012 Witam, z racji tego, że zawodowo zajmuję się renowacją części do starych pojazdów i motocykli pozwolę sobie wyrazić opinię na temat preparatu Brunox Epoxy. Zasadniczo jest to podkład reaktywny (wchodzi w reakcję z rdzą) i dodatkowo na bazie epoksydu (który ma tworzyć w miarę szczelną powłokę). Mój test tego środka polegał na wypiaskowaniu tylnego mostu od 40 letniego Forda a następnie pomalowaniu go Brunoxem. Dlaczego akurat tylny most? Ponieważ w 40 letnim aucie element ten jest mocno skorodowany, w bardzo podobny sposób jak elementy typu wykopki. Piaskowanie daje nam możliwość bardzo dokładnego usunięcia korozji, aczkolwiek nie w 100%. Po piaskowaniu w miarę upływu godzin powierzchnia metalu zaczyna się utleniać (rdzewieć), przez jakiś czas nie widać tego gołym okiem. Co z tego wynika, Brunox powinien sobie poradzić bez problemu z tak małą ilością korozji (malowałem po około 24h od czasu piaskowania). Niestety po 3 tygodniach od malowania pojawiły się rdzawe wykwity, w tej chwili minęło już 6 tyg i powierzchnia elementu, który malowałem, pokryta jest w 70% rdzą. Element który malowałem trzymany był w warsztacie i nie był narażony na bezpośredni kontakt z wodą, kałużami, błotem etc. Myślę, że zanim użyje się jakiegoś produktu, warto wykonać testy, nie wymaga to wielkiej pracy i nakładu środków a pozwala uniknąć błędów, które mogą wiele kosztować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluemen123 Napisano 25 Sierpień 2012 Share Napisano 25 Sierpień 2012 Widzę , że różne są opinie nt tych 2 substancji. Dobrze zrozumiałem, że po użyciu Brunox-u przedmiotu nie trzeba dodatkowo zabezpieczać np Paraloidem B 44 , a po użyciu Cortaninu tak . Czyli któtko mówiąc Brunox ma takie same działenie jak Cortanin czyli wiąże rdzę z rdzeniem + dodatkowo Brunox zostawia powłokę ochronną i nie wymaga zostosowania dodatkowo Paraloidu . Czy mam rację? Proszę o potwierdzenie, bo ile wpisów tyle różncyh opinii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluemen123 Napisano 26 Sierpień 2012 Share Napisano 26 Sierpień 2012 I jeszcze jedno pytanie :) , czy po nałożeniu Brunox-u można dodatkowo dla utrwalenia efektu położyć Paraloid ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 26 Sierpień 2012 Share Napisano 26 Sierpień 2012 A czy któreś z tych pomogło by na małe ogniska rdzy na MkII i Wz.26 (oba są w farbie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 27 Sierpień 2012 Share Napisano 27 Sierpień 2012 Tak.Po mojemu Brunox jest środkiem przekombinowanym i lepiej się sprawdza cortanin i późniejsze pokrycie np: Paraloid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.